ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σπρώχνουν στα κοράκια και τα «πράσινα» δάνεια

news room 1 λεπτό ανάγνωση
κοράκια

Με ενιαία και σκλη­ρή γραμ­μή στο θέμα της απε­λευ­θέ­ρω­σης της πώ­λη­σης των δα­νεί­ων εμ­φα­νί­ζο­νται και οι τέσ­σε­ρις θε­σμοί απέ­να­ντι στην κυ­βέρ­νη­ση, ενώ ακραί­ες είναι και οι απαι­τή­σεις τους καθώς ζη­τούν να βγαί­νουν στο σφυρί εκτός από τα «κόκ­κι­να» ακόμα και τα «πρά­σι­να».

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες του «Εθνους της Κυ­ρια­κής», το κουαρ­τέ­το δεν αφή­νει κα­νέ­να πε­ρι­θώ­ριο για δια­πραγ­μα­τεύ­σεις πάνω στο θέμα.

Είναι χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό πως ακόμη και στις τε­λευ­ταί­ες συ­ζη­τή­σεις που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν την πε­ρα­σμέ­νη Τε­τάρ­τη στο «Χίλ­τον», όταν οι υπουρ­γοί Οι­κο­νο­μι­κών Ευ­κλεί­δης Τσα­κα­λώ­τος και Οι­κο­νο­μί­ας Γιώρ­γος Στα­θά­κης και ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Οι­κο­νο­μι­κών Γιώρ­γος Χου­λια­ρά­κης εμ­φα­νί­στη­καν με δια­φο­ρε­τι­κές προ­τά­σεις ένα­ντι των αρ­χι­κών της ελ­λη­νι­κής πλευ­ράς, οι Ντέ­λια Βελ­κου­λέ­σκου (ΔΝΤ), Ρά­σμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Ντέ­κλαν Κο­στέ­λο (Ευ­ρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή) και Νι­κό­λα Τζια­μα­ριό­λι (ESM) δεν με­τα­κι­νή­θη­καν ούτε… χι­λιο­στό από τις θέ­σεις τους: «Απαι­τεί­ται η δη­μιουρ­γία αγο­ράς δα­νεί­ων που θα πε­ρι­λαμ­βά­νει πα­κέ­τα «κόκ­κι­νων» αλλά και εξυ­πη­ρε­τού­με­νων δα­νεί­ων ώστε να δε­λε­α­στούν funds να προ­χω­ρή­σουν σε εξα­γο­ρές και να εκ­κα­θα­ρι­στούν τα τρα­πε­ζι­κά χαρ­το­φυ­λά­κια», ήταν η κοινή γραμ­μή και των τεσ­σά­ρων, δεί­χνο­ντας μά­λι­στα το μο­ντέ­λο της Κύ­πρου, που ψη­φί­στη­κε τον πε­ρα­σμέ­νο Νο­έμ­βριο.

Κο­ρυ­φαία κυ­βερ­νη­τι­κή πηγή ανέ­φε­ρε στο «Εθνος της Κυ­ρια­κής» ότι «η μόνη εξαί­ρε­ση που δέ­χο­νται οι εκ­πρό­σω­ποι των τεσ­σά­ρων θε­σμών είναι εκεί­νη των δα­νεί­ων για τα οποία έχουν εκ­δο­θεί δι­κα­στι­κές απο­φά­σεις στο πλαί­σιο του νόμου Κα­τσέ­λη, για όσα βρί­σκο­νται στη δια­δι­κα­σία της εκ­δί­κα­σης από τα Ει­ρη­νο­δι­κεία. Συ­ζη­τούν επί­σης και τη δια­τή­ρη­ση του δι­καιώ­μα­τος προ­σφυ­γής στο θε­σμι­κό πλαί­σιο για τα υπερ­χρε­ω­μέ­να νοι­κο­κυ­ριά, ακόμη κι αν το δά­νειό τους έχει που­λη­θεί σε fund».

Η ελ­λη­νι­κή πλευ­ρά φέ­ρε­ται, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, να κα­τέ­βη­κε με ελα­φρώς δια­φο­ρο­ποι­η­μέ­νη θέση σε σχέση με την αρ­χι­κή, που ήθελε να μην πω­λού­νται «κόκ­κι­να» δά­νεια νοι­κο­κυ­ριών και μι­κρο­με­σαί­ων επι­χει­ρη­μα­τιών που έχουν υπο­θή­κη την κύρια κα­τοι­κία. Επι­πλέ­ον, η πρώτη γραμ­μή του οι­κο­νο­μι­κού επι­τε­λεί­ου ήταν να εξαι­ρε­θούν από τη με­τα­βί­βα­ση σε funds «κόκ­κι­να» δά­νεια ύψους έως 500.000 ευρώ για με­σαί­ες επι­χει­ρή­σεις και έως 200.000 ευρώ για επαγ­γελ­μα­τί­ες. Επι­πλέ­ον, έβαζε και στα­δια­κή απο­μεί­ω­ση των ορίων σε βάθος τριε­τί­ας.

Δια­φω­νία

Η τε­λευ­ταία θέση της κυ­βέρ­νη­σης ήταν να δια­τη­ρη­θεί η τριε­τής προ­σαρ­μο­γή με προ­στα­σία των «κόκ­κι­νων» δα­νεί­ων για νοι­κο­κυ­ριά και μι­κρούς επι­χει­ρη­μα­τί­ες εφό­σον η υπο­θη­κευ­μέ­νη κύρια κα­τοι­κία δεν ξε­περ­νά τις 200.000 ευρώ, κλι­μα­κού­με­νη προς τα πάνω ανά­λο­γα με τον αριθ­μό των παι­διών. Επί­σης, χα­μη­λό­τε­ρα ήταν και τα όρια των επι­χει­ρη­μα­τι­κών δα­νεί­ων. Σε καμία πε­ρί­πτω­ση δεν συμ­φω­νού­σε με την πώ­λη­ση και εξυ­πη­ρε­τού­με­νων δα­νεί­ων.

Η κυ­βέρ­νη­ση ανα­ζη­τεί πλέον πο­λι­τι­κή λύση με τους εταί­ρους στο θέμα που να λαμ­βά­νει υπόψη της και τις κοι­νω­νι­κές δια­στά­σεις, καθώς η πο­λυ­ε­τής οι­κο­νο­μι­κή ύφεση έχει πλή­ξει καί­ρια τα ει­σο­δή­μα­τα των οι­κο­γε­νειών και των μι­κρών επι­χει­ρη­μα­τιών. Πα­ράλ­λη­λα, βάζει και την ιδιαι­τε­ρό­τη­τα της Ελ­λά­δας όπου το πο­σο­στό ιδιο­κτη­σί­ας ακί­νη­της πε­ριου­σί­ας είναι το υψη­λό­τε­ρο στην ΕΕ (70%).

Στα άλλα μέ­τω­πα της αξιο­λό­γη­σης όπως το φο­ρο­λο­γι­κό, το ασφα­λι­στι­κό και το δη­μο­σιο­νο­μι­κό κενό, κα­τα­γρά­φε­ται βαθύς δι­χα­σμός των δα­νει­στών καθώς οι ευ­ρω­παϊ­κοί θε­σμοί, με προ­ε­ξάρ­χου­σα την Κο­μι­σιόν, κι­νού­νται στη γραμ­μή του ρε­α­λι­σμού και βρί­σκο­νται κοντά στις ελ­λη­νι­κές θέ­σεις ενώ αντί­θε­τα το ΔΝΤ προ­βάλ­λει ακραί­ες απαι­τή­σεις βά­ζο­ντας στο τρα­πέ­ζι, και μά­λι­στα αιφ­νι­δια­στι­κά, θέ­μα­τα εκτός του μνη­μο­νί­ου του Αυ­γού­στου.

Η στάση των εκ­προ­σώ­πων του Τα­μεί­ου μόνο εποι­κο­δο­μη­τι­κή δεν είναι με συ­νε­χείς εν­στά­σεις και αμ­φι­σβη­τή­σεις που απο­τε­λούν τρο­χο­πέ­δη στο κλεί­σι­μο της αξιο­λό­γη­σης δη­μιουρ­γώ­ντας κλίμα αβε­βαιό­τη­τας για την πο­ρεία της οι­κο­νο­μί­ας.

Μπλό­κο

Στον νέο κρί­σι­μο γύρο των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων, το Τα­μείο μπλο­κά­ρει την πρό­ο­δο συμ­φω­νί­ας στα δη­μο­σιο­νο­μι­κά μέτρα που είναι ανα­γκαία για τη δια­σφά­λι­ση του στό­χου για πρω­το­γε­νές πλε­ό­να­σμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και μά­λι­στα εγεί­ρει προ­κλη­τι­κές αξιώ­σεις ή δια­τυ­πώ­νει ανε­δα­φι­κές και αυ­θαί­ρε­τες προ­βλέ­ψεις για τα με­γέ­θη-κλει­διά της αξιο­λό­γη­σης.

Είναι χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό ότι ζητεί την εφαρ­μο­γή της ρή­τρας μη­δε­νι­κού ελ­λείμ­μα­τος στις επι­κου­ρι­κές συ­ντά­ξεις πιέ­ζο­ντας έτσι για δρα­στι­κές και ορι­ζό­ντιες πε­ρι­κο­πές, επι­μέ­νει σε με­γά­λη μεί­ω­ση του αφο­ρο­λό­γη­του ορίου στα 8.000 ευρώ από 9.550 ευρώ που είναι σή­με­ρα, μέτρο που επι­φέ­ρει ση­μα­ντι­κές επι­βα­ρύν­σεις στα χα­μη­λά ει­σο­δή­μα­τα, θέτει θέμα απε­λευ­θέ­ρω­σης των ομα­δι­κών απο­λύ­σε­ων στον ιδιω­τι­κό αλλά και το δη­μό­σιο τομέα, καθώς και μεί­ω­σης του κα­τώ­τα­του μι­σθού. Την ίδια ώρα αμ­φι­σβη­τεί τη δη­μο­σιο­νο­μι­κή από­δο­ση των μέ­τρων που προ­τεί­νει η ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση, κα­τε­βά­ζο­ντας τον πήχη του πλε­ο­νά­σμα­τος στο 2% για το 2018 ανε­βά­ζο­ντας τον λο­γα­ρια­σμό των μέ­τρων σε πάνω από 4 δισ. ευρώ.

Δι­γλωσ­σία

Η διά­στα­ση με­τα­ξύ των ευ­ρω­παϊ­κών θε­σμών και του ΔΝΤ για το μείγ­μα και το εύρος των αλ­λα­γών στη φο­ρο­λο­γία, στο ασφα­λι­στι­κό, καθώς και για το πα­κέ­το των ει­σπρα­κτι­κών μέ­τρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ για την κά­λυ­ψη του δη­μο­σιο­νο­μι­κού κενού έχει σαν απο­τέ­λε­σμα τη σύ­ντα­ξη δύο δια­φο­ρε­τι­κών κει­μέ­νων για την πο­ρεία της αξιο­λό­γη­σης και τις ανα­γκαί­ες με­ταρ­ρυθ­μί­σεις. Σύμ­φω­να με κυ­βερ­νη­τι­κές πηγές, οι εξε­λί­ξεις αυτές θέ­τουν τον κ. Τσα­κα­λώ­το μπρο­στά σε έναν πα­ρα­λο­γι­σμό, καθώς θα πρέ­πει να υπο­γρά­ψει δύο κεί­με­να συμ­φω­νί­ας με αντι­κρουό­με­νες θέ­σεις και προ­βλέ­ψεις.

Πά­ντως οι τε­λευ­ταί­ες πλη­ρο­φο­ρί­ες ανα­φέ­ρουν ότι κλει­δώ­νουν τα μέτρα για τη φο­ρο­λο­γία ει­σο­δή­μα­τος και το Ασφα­λι­στι­κό, όπου οι εκ­κρε­μό­τη­τες που απο­μέ­νουν να διευ­θε­τη­θούν αφο­ρούν στο ακρι­βές ύψος του αφο­ρο­λό­γη­του ορίου, τα πο­σο­στά ανα­πλή­ρω­σης για τις νέες συ­ντά­ξεις και τις ερ­γο­δο­τι­κές ει­σφο­ρές, για τις οποί­ες η ελ­λη­νι­κή πλευ­ρά επι­μέ­νει στην αύ­ξη­σή τους.

Η βού­λη­ση των ευ­ρω­παϊ­κών θε­σμών είναι να κλεί­σει γρή­γο­ρα η αξιο­λό­γη­ση, συμ­με­ρι­ζό­με­νοι τη θέση του Ελ­λη­να υπουρ­γού Οι­κο­νο­μι­κών ότι εάν οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις πα­ρα­τα­θούν μέχρι το κα­λο­καί­ρι «κα­ή­κα­με».

Σύμ­φω­να με το χρο­νο­διά­γραμ­μα της ελ­λη­νι­κής πλευ­ράς, μέχρι τις 14 Απρι­λί­ου θα πρέ­πει να έχει συμ­φω­νη­θεί με τους δα­νει­στές το πλαί­σιο της συ­νο­λι­κής συμ­φω­νί­ας και στις 22 Απρι­λί­ου να μπει η σφρα­γί­δα του Eurogroup έτσι ώστε να ανοί­ξει η συ­ζή­τη­ση για την ελά­φρυν­ση του χρέ­ους.

 

ΕΘΝΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.