Συνεντεύξεις

Μιχάλης Κόκκινος: «Τα λόγια έχουν πλέον τελειώσει η πατρίδα έχει ανάγκη από έργα»

  • «Η Ελλάδα οφείλει ακόμη μια φορά να μας βγάλει από την ζούγκλα»

«Το δικό μου όραμα είναι να μπορέσουμε να περάσουμε την πολιτική σκέψη μας μέσω της ομογένειας σε όλο τον κόσμο. Μόνον η ομογένεια μπορεί να το κάνει αυτό, διότι κατά την γνώμη μου μόνον οι Έλληνες που βιώνουν την καθημερινότητά τους με στάση ζωής Ελληνική, μπορούν να μεταλαμπαδεύσουν στις κοινωνίες όπου ζουν, την αξία της κοινωνίας Ελληνικού ύφους».
Τους στόχους του περιγράφει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη “δ”, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού κ. Μιχάλης Κόκκινος.
«Η έξοδος της χώρας μας από την κρίση, θα αποτελέσει και την τρανή απόδειξη πως κοινωνίες με επίκεντρο τον άνθρωπο, μπορούν να επιβιώσουν πολύ καλύτερα. Αυτές τις ιδέες θα θέλαμε να μεταλαμπαδεύσει σε όλο τον κόσμο η ομογένεια με τον δικό της μοναδικό τρόπο», δηλώνει ο κ. Κόκκινος.
Ο κ. Κόκκινος  υπογραμμίζει ακόμη ότι ως  γέφυρα με τους αποδήμους   θα  λειτουργήσει το Γραφείο Απόδημου Ελληνισμού που θα ιδρυθεί προσεχώς.
«Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι το κλειδί για την επικοινωνία είναι ο άνθρωπος και στη συγκεκριμένη περίπτωση εννοώ το ανθρώπινο δυναμικό που θα στελεχώσει ένα γραφείο για τους Απόδημους Έλληνες», δηλώνει ο κ. Κόκκινος.
Η συνέντευξη του κ. Μιχάλη Κόκκινου, αναλυτικά:
• Πώς αισθάνεστε με την τοποθέτησή σας στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού. Αναμένατε την συγκεκριμένη εξέλιξη;
Αισθάνομαι φυσικά μεγάλη ικανοποίηση γιατί η ανάληψη της ευθύνης του επικεφαλής μίας κρατικής υπηρεσίας, όπως η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, που έχει ορίζοντες δράσεων κυριολεκτικά σε όλο τον κόσμο, είναι εξαιρετικά τιμητική.
Να σου εμπιστεύεται ο Υπουργός των Εξωτερικών και ο Πρωθυπουργός της χώρας την ευθύνη να ασχοληθείς ως επικεφαλής της ΓΓΑΕ με την Ελλάδα που ζει και προκόβει στο εξωτερικό και η οποία σχεδόν αριθμεί μίαν ακόμη Ελλάδα, δεν είναι και μικρό πράγμα. Κατά συνέπεια αισθάνομαι μεγάλη την ευθύνη και θέλω να κάνω ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να ανταποκριθώ με επιτυχία, γιατί τα λόγια έχουν τελειώσει και η πατρίδα έχει ανάγκη από έργα.
• Ποιοί είναι οι στόχοι που έχετε θέσει με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων σας;
Θέλω να κάνω το πατριωτικό μου καθήκον, θέλω δηλαδή να ανταποκριθώ στην πρόκληση αυτή με την ίδια λογική που σε πολιτικό επίπεδο με οδήγησε και στη συμμετοχή μου στην πατριωτική κίνηση ΠΡΑΤΤΩ του Νίκου Κοτζιά.
Η πολιτική μας λογική εδράζεται στην βαθιά μας πεποίθηση περί της ανάγκης επαναπροσανατολισμού της κοινωνίας προς μία κατεύθυνση περισσότερο ανθρωποκεντρική κι αυτό όχι μόνον γιατί ο άνθρωπος αποτελεί το κέντρο του δικού μας πολιτισμού, του Ελληνικού, αλλά διότι φαίνεται πλέον καθαρά πως το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που έχει υιοθετηθεί παγκόσμια, είναι στρεβλό και απάνθρωπο, αφού τοποθετεί το κέρδος πάνω από τον άνθρωπο.
Δεν μας ενδιαφέρει πλέον ο άνθρωπος να είναι ευτυχισμένος, αλλά να θεωρείται μία βιώσιμη οικονομική μονάδα. Το αποτέλεσμα είναι η πλήρης σχεδόν καταστροφή της ραχοκοκαλιάς των κοινωνιών, δηλαδή της μεσαίας τάξης, η φτωχοποίηση σχεδόν του συνόλου των κοινωνιών και εν τέλει η επερχόμενη εκτράχυνση των κοινωνικών σχέσεων. Θα οδηγηθούμε σε συνθήκες ζούγκλας. Στην κατάσταση δηλαδή, από την οποία έβγαλε τον άνθρωπο προ χιλιάδων ετών, ο Ελληνικός πολιτισμός. Εδώ είναι και η πρόκληση.
Η Ελλάδα οφείλει ακόμη μία φορά να μας βγάλει από τη ζούγκλα. Θέλουμε να προτείνουμε μέσω του μοντέλου που πιστεύουμε για την έξοδο της πατρίδας μας από την κρίση, ένα μοντέλο κοινωνίας ανθρώπων με στάση ζωής Ελληνικού ύφους σε αντιπαραβολή με το μοντέλο της καταναλωτικής και τεχνοκρατικής «δύσης», όπως γράφει κι ο Χρήστος Γιανναράς.
Το δικό μου όραμα λοιπόν είναι να μπορέσουμε να περάσουμε την πολιτική σκέψη μας μέσω της ομογένειας σε όλο τον κόσμο. Μόνον η ομογένεια μπορεί να το κάνει αυτό, διότι κατά την γνώμη μου μόνον οι Έλληνες που βιώνουν την καθημερινότητά τους με στάση ζωής Ελληνική, μπορούν να μεταλαμπαδεύσουν στις κοινωνίες όπου ζουν, την αξία της κοινωνίας Ελληνικού ύφους. Να δείξουμε παντού ότι είναι εφικτό να ζήσουμε σε έναν κόσμο, που για κέντρο να έχει τον άνθρωπο κι όχι τον αριθμό του τραπεζικού του προφίλ.
Ο κύριος στόχος για μένα θα είναι η επίτευξη της μέγιστης δυνατής εξωστρέφειας της ΓΓΑΕ, η δια ζώσης επαφή με όλους τους Έλληνες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, έτσι ώστε να ακούσουμε πραγματικά τις ανάγκες τους και τους προβληματισμούς τους  και η κατά το δυνατόν εμπλοκή του Απόδημου Ελληνισμού στην προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας. Η έξοδος της χώρας μας από την κρίση, θα αποτελέσει και την τρανή απόδειξη πως κοινωνίες με επίκεντρο τον άνθρωπο, μπορούν να επιβιώσουν πολύ καλύτερα. Αυτές τις ιδέες θα θέλαμε να μεταλαμπαδεύσει σε όλο τον κόσμο η ομογένεια με τον δικό της μοναδικό τρόπο.

• Με ποιό τρόπο πιστεύετε πως μπορεί να στηθεί γέφυρα επικοινωνίας ειδικά μεταξύ της Ρόδου και των αποδήμων Δωδεκανησίων που ζουν στο εξωτερικό;
Ξεκινώντας με ένα γραφείο Αποδήμου Ελληνισμού που να εκμεταλλεύεται κυρίως τις δυνατότητες άμεσης και χαμηλού κόστους επικοινωνίας που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία, δηλαδή το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι το κλειδί για την επικοινωνία είναι ο άνθρωπος και στη συγκεκριμένη περίπτωση εννοώ το ανθρώπινο δυναμικό που θα στελεχώσει ένα γραφείο για τους Απόδημους Έλληνες. Είναι προφανές ότι θα πρέπει να καταβάλλεται προσπάθεια να βοηθηθεί ο απόδημος πατριώτης μας στην επίλυση των μικρών πρακτικών ζητημάτων που τον απασχολούν, πρακτικών θεμάτων που για τον ίδιο είναι θέματα τεράστιας σημασίας και που συνήθως αναφέρονται στη σχέση του με το Ελληνικό κράτος, την εφορία, την στρατολογία ή οτιδήποτε άλλο.
Στη συνέχεια πιστεύω σε στοχευμένα προγράμματα φιλοξενίας και σε στοχευμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις που να συνδιοργανώνουμε με την ομογένεια.

• Πώς θα πλησιάσει η Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού τους ομογενείς καθώς οι προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν  δεν είχαν ιδιαίτερα αποτελέσματα;
Θέλω να ξεκινήσω από την ανάποδη, δηλαδή ενώ μέχρι τώρα η Πολιτεία κατά κάποιο τρόπο έλεγε και η ομογένεια άκουγε, θα ήθελα πλέον να μην μιλούμε εμείς, αλλά να μιλά η ομογένεια και εμείς να ακούμε προσεκτικά. Θέλω να ακούσω τι θέλουν να μας πούνε. Δεν πιστεύω ότι πρέπει εμείς να λέμε στην ομογένεια τι είναι σωστό να κάνει. Πρέπει όμως να βρούμε ένα μοντέλο συνεργασίας που να δίνει έκφραση και στίς δύο πλευρές με τελικό στόχο κάποια στιγμή η δράση μας να είναι σχεδόν κοινή. Επίσης, πιστεύω ότι η συνδιοργάνωση με τους ομογενείς ευφάνταστων και στοχευμένων πολιτιστικών δράσεων χαμηλού κόστους με βάθος χρόνου, θα μας φέρει πιό κοντά. Θα σας εξομολογηθώ και ένα κρυφό μου όνειρο. Θα ήθελα να διοργανώσουμε όμορφα πράγματα σε συνεργασία με τους ελληνικούς φοιτητικούς συλλόγους των μεγαλύτερων Πανεπιστημίων του κόσμου. Νομίζω ότι πρέπει να προσεγγίσουμε τη νεολαία, ξεκινώντας από τους Ελληνικούς φοιτητικούς συλλόγους στα μεγάλα Πανεπιστήμια.
• Θα ικανοποιήσετε το αίτημα το δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου για την παρουσία του Δήμου σε όλες τις εκδηλώσεις που θα γίνονται στο εξωτερικό;
Αυτά είναι ζητήματα που θα αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα, αφού πρώτα δούμε το μοντέλο συνεργασίας που μπορούμε να έχουμε, έτσι ώστε οι εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν να έχουν το μέγιστο δυνατό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Προφανώς η παρουσία του Δήμου Ρόδου στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τους Ροδίτες σε όλο τον κόσμο, μόνον θετικό αποτέλεσμα μπορεί να έχει.
• Μπορεί να λειτουργήσει γραφείο απόδημου ελληνισμού στη Ρόδο, και πως θα διασυνδεθεί με τις ομοσπονδίες και τα σωματεία που εκπροσωπούν τους ομογενείς;
Η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί  να λειτουργήσει σαν ένας από τους βασικούς πυλώνες στήριξης της πολιτικής για τον Απόδημο Ελληνισμό.
Αρκεί να σκεφθείτε ότι ενώ σε πολλά ομογενειακά σωματεία και Ελληνικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο διαπιστώνεται τα τελευταία χρόνια μία τάση μειωμένης συμμετοχής κυρίως από τις νεώτερες γενιές, στα εθνικοτοπικά σωματεία αυτό συμβαίνει λιγότερο.
Με δυό λόγια, ο Έλληνας του εξωτερικού μπορεί ίσως τα τελευταία χρόνια να συμμετέχει λιγότερο στην Ελληνική κοινότητα της περιοχής όπου ζει, αλλά στο εθνικοτοπικό σωματείο, δηλαδή στον πολιτιστικό σύλλογο Δωδεκανησίων για παράδειγμα, θα συμμετέχει γιατί το έχει ανάγκη συναισθηματικά. Θα πάει τα παιδιά του για να μάθουν να χορεύουν δωδεκανησιακούς χορούς. Θα πάει κι ο ίδιος σε κάποιες εκδηλώσεις του σωματείου, γιατί στο δωδεκανησιακό σωματείο θα αισθανθεί ότι βρίσκεται στο πιό γλυκό κομμάτι της πατρίδας, το χωριό του.
Υπάρχουν λοιπόν προοπτικές και τα γραφεία αποδήμου Ελληνισμού στους Δήμους μπορούν να αναπτύξουν δράσεις για να καλύψουν ανάγκες υπαρκτές.
Ας μην ξεχνούμε ότι ειδικά ο Δήμος Ρόδου έχει ήδη μπει σε μία τέτοια λογική, αφού ήδη έχει εντεταλμένο σύμβουλο Δημάρχου για τον Απόδημο Ελληνισμό. Μπορούν να αναπτυχθούν για παράδειγμα δράσεις φιλοξενίας, όπως έγινε κάποια χρόνια πριν, όταν η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, η γνωστή ΕΕΤΑΑ, σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού και Δήμους της Ελλάδας, υλοποίησε προγράμματα φιλοξενίας για Ελληνόπουλα του εξωτερικού με χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού. Τα προγράμματα είχαν μεγάλη επιτυχία. Μάλιστα κάποια ήταν και θεματικά, για παράδειγμα σε συνεργασία με το Δήμο Ελασσόνας είχε διοργανωθεί πρόγραμμα πεζοπορικού τουρισμού με πεζοπορίες στον Όλυμπο και σχετικές δράσεις.
Φυσικά ο πρώτος με τον οποίο επιδιώκεται η στενή συνεργασία και η διαρκής επικοινωνία είναι τα εθνικοτοπικά σωματεία του εξωτερικού και στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα Δωδεκανησιακά και τα Ροδιακά σωματεία.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν επιδιώκεται η διασύνδεση με άλλους ομογενειακούς φορείς του εξωτερικού, από πολιτιστικά σωματεία μέχρι Ελληνικούς συλλόγους επαγγελματικούς. Για παράδειγμα, σας λέω ότι οι Έλληνες γιατροί στη Γερμανία έχουν πρόσφατα ιδρύσει δικό τους επαγγελματικό σωματείο.
• Τι μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα ειδικά στην παρούσα φάση στους ομογενείς που ζουν σε διάφορες χώρες του κόσμου και παλεύουν να διατηρήσουν τη γλώσσα τα ήθη και τα έθιμά τους;
Πιστεύω ότι πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην επίτευξη της διαρκούς επικοινωνίας μαζί τους για να τους ακούσουμε, στην εφαρμογή ενός μοντέλου  εκπαίδευσης για την Ελληνική γλώσσα σε συνεργασία με τα Ελληνικά πανεπιστήμια και το Υπουργείο Παιδείας, σε στοχευμένα προγράμματα φιλοξενίας στην Ελλάδα και γνωριμίας με τον Ελληνικό πολιτισμό σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και κάποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις για προγράμματα εθελοντισμού και σε στοχευμένες πολιτιστικές δράσεις χαμηλού κόστους σε όλο τον κόσμο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου