Ειδήσεις

Από το Βερολίνο στη Μόσχα οι ελπίδες για χρονιά ρεκόρ στον ελληνικό τουρισμό

Δυναμική παρουσία είχαν όλες οι Περιφέρειες της χώρας αλλά και πολλές επιχειρήσεις στη διεθνή έκθεση τουρισμού ΙΤΒ στο Βερολίνο. Κοινή συνισταμένη η διαπίστωση ότι φέτος αν όλα πάνε καλά η Ελλάδα θα είναι το success story της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς.
Δεύτερο τεστ για τον ελληνικό τουρισμό θα έχουμε σύντομα στην έκθεση ΜΙΤΤ στη Μόσχα όπου θα καταγραφούν οι τάσεις από άλλη μια μεγάλη αγορά, τη ρωσική, για τον ελληνικό τουρισμό.
Τα πρώτα σημάδια που ήρθαν από το Βερολίνο είναι πολύ ενθαρρυντικά, καθώς καταγράφεται θεαματική διψήφια αύξηση μέχρι 70% στα τουριστικά πακέτα από τη Γερμανία προς την Ελλάδα για το 2017 σε σχέση με το 2016.
Σύμφωνα με την Ένωση των γερμανικών ταξιδιωτικών γραφείων (DRV), η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα στους προορισμούς με τις περισσότερες πωλήσεις ενώ κατά την TUI, η Ελλάδα έχει αύξηση πωλήσεων 30%.
Από την πλευρά της η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά πραγματοποίησε  συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κορυφαίων tour operators, μεταξύ των οποίων η TUI και η Thomas Cook. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου από τα μέχρι στιγμής που στοιχεία που παρουσιάστηκαν και τα οποία συμφωνούν με τα στοιχεία της Ένωσης DVR, φαίνεται ότι η ζήτηση για την Ελλάδα το 2017 είναι αυξημένη κατά 30%- 70%.
Είναι ενδεικτικό ότι την εκτίμηση ότι οι αφίξεις τουριστών θα φτάσουν φέτος τα 28 εκατομμύρια διατύπωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Α. Ανδρεάδης, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης τουρισμού ΙΤΒ, που άνοιξε τις πύλες της σήμερα στο Βερολίνο. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα προσδοκόμενα έσοδα κινούνται στη ζώνη των 14,2-14,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Συνυπολογίζοντας στοιχεία που λαμβάνουμε στην έκθεση ΙΤΒ, τον προγραμματισμό για 1,5 εκατ. επιπλέον θέσεις το 2017 (500 χιλ. σε Αθήνα – 1 εκατ. σε υπόλοιπους προορισμούς), τόσο από νέες όσο και από παραδοσιακές αγορές, και τη διαχρονική πληρότητα των αεροπλάνων, που φέτος προβλέπεται αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, η εκτίμηση του ΣΕΤΕ για το 2017 είναι ότι οι διεθνείς αφίξεις μπορεί να ανέλθουν περίπου στα 26 εκατ. από 24,8 εκατ. το 2016.
Συμπεριλαμβανομένης και της κρουαζιέρας, η κίνηση της οποίας αναμένεται πτωτική περίπου 20% σε σχέση με πέρυσι, λόγω της γεωπολιτικής κατάστασης της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Μεσογείου, οι συνολικές αφίξεις για το 2017 αναμένεται να κινηθούν περί τα 28 εκατ., υπό την προϋπόθεση ότι οι οδικές αφίξεις θα μείνουν σταθερές» σημείωσε ο κ Ανδρεάδης.
«Παράλληλα, εφόσον η μέση τουριστική δαπάνη ανακάμψει προς τα επίπεδα του 2015, εκτιμούμε ότι τα συνολικά έσοδα μπορούν να υπερβούν τα μεγέθη εκείνης της χρονιάς, δηλαδή να κινηθούν μεταξύ 14,2 – 14,5 δισ. ευρώ. Εάν επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, τότε ο τουρισμός μπορεί να συμβάλει ακόμα πιο δυναμικά στην ελληνική οικονομία και να δώσει -τουλάχιστον φέτος- μία επιπλέον μονάδα στο ΑΕΠ της χώρας» προσέθεσε ο κ. Ανδρεάδης ο οποίος όμως ζήτησε ολοκλήρωση της αξιολόγησης ώστε να μην υπάρξουν … παρενέργιες.
Σκυτάλη μετά την ΙΤΒ παίρνει η ΜΙΤΤ στη Μόσχα όπου θα καταγραφούν οι τάσεις από άλλη μια μεγάλη αγορά για τον Ελληνικό τουρισμό τη Ρωσική.
Γιώργος Αλεξάκης-reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου