Συνεντεύξεις

Λ. Παπατσή: «Οι εκλογές δεν είναι και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνουν καλλιστεία»

«Κάθε εκλογική διαδικασία σημαίνει ώρα ευθύνης για τον καθένα μας, πολύ περισσότερο την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε.Πέρα από τις προγραμματικές θέσεις και τον διάλογο που θα αναπτυχθεί, η επιλογή των προσώπων που θα υπηρετήσουν τους θεσμούς της αυτοδιοίκησης την επόμενη πενταετία θα είναι καθοριστικής σημασίας. Οι εκλογές δεν είναι και δεν πρέπει να γίνουν σε καμία περίπτωση καλλιστεία».

Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή της στη «δ», η περιφερειακή σύμβουλος και πρόεδρος του ΚΕΚ Γ. Γεννηματάς κ. Λίνα Παπατσή και προσθέτει πως η εμπειρία, η γνώση, η συνέπεια, το ήθος, η ανιδιοτέλεια, η αγωνιστικότητα, το όραμα, η αποτελεσματικότητα είναι τα ελάχιστα χαρακτηριστικά στοιχεία που θα πρέπει να διαθέτουν όσοι διεκδικούν θέσεις δημοσίων λειτουργών.

«Η θητεία που έρχεται θα είναι ακόμα πιο δύσκολη, ακόμα πιο απαιτητική, θα έχει ακόμα λιγότερους πόρους και συν τοις άλλοις θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και ένα πιο ρευστό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, γι’ αυτό απαιτούνται αξιοκρατικές και αντικειμενικές επιλογές, ικανές να αντεπεξέλθουν σ’ αυτές τις συνθήκες», δηλώνει η κ. Παπατσή και προσθέτει πως δεν υπάρχουν εύκολες αναμετρήσεις.

Σε ερώτηση σχετικά με τις ευρωεκλογές η κ. Παπατσή δηλώνει:
«Αν και στη συνείδηση των Ελλήνων έχει ξεκαθαρίσει το δίλημμα της παραμονής της χώρας στην ΕΕ ή όχι, το μεγάλο ζητούμενο είναι ποια θα είναι η πορεία της Ελλάδας στην Ευρώπη και ποια Ευρώπη τελικά θέλουμε».

Η συνέντευξη της κ. Λίνας Παπατσή, αναλυτικά:
• Ποιο είναι το διακύβευμα τελικά για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς το μόνο που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό δεν είναι προτάσεις αλλά η αγωνία των υποψηφίων να συγκροτήσουν τους συνδυασμούς τους;
Μέσα στο γενικότερο κλίμα του παραλογισμού που επικρατεί στη χώρα μας αυτή τη στιγμή, ας είμαστε ρεαλιστές. Το διακύβευμα σε κάθε αναμέτρηση δεν μπορεί να αλλάζει κατά πως μας συμφέρει. Το διακύβευμα σε κάθε εκλογική μάχη είναι να βρεθούν οι πολιτικές και οι άνθρωποι που θα μπορέσουν να κουμαντάρουν τα προβλήματα της καθημερινότητας και σε ευρύτερη κλίμακα να δημιουργήσουν τις συνθήκες ώστε να βελτιωθεί η ζωή όλων μας. Σ’ αυτές τις εκλογές όμως, πέραν απ’ αυτό το διακύβευμα υπάρχει και μια μεγάλη πρόκληση.

Η πρόκληση αυτή έχει δύο σκέλη. Πρώτον να κατορθώσουμε με τους ελάχιστους δυνατούς πόρους να παράξουμε χρήσιμο έργο για τους πολίτες και δεύτερον, να άρουμε την απαξίωση προς τους θεσμούς που έχει διαμορφωθεί λόγω των δύσκολων συγκυριών που διανύουμε. Μάγοι και μαγικά ραβδιά δεν υπάρχουν, όπως θα έχουν διαπιστώσει ακόμα και οι πιο δύσπιστοι.

Σ’ αυτά τα πλαίσια και με δεδομένα τα στενά χρονικά πλαίσια μέχρι τις εκλογές, είναι απόλυτα φυσιολογικό οι επικεφαλής και στους δύο βαθμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης να έχουν επικεντρωθεί στην κατάρτιση των συνδυασμών τους. Παράλληλα όμως οφείλουμε όλοι να επιδιώξουμε έναν ευρύ αυτοδιοικητικό διάλογο, επικεντρωμένο στην αντιμετώπιση των θεσμικών, των αναπτυξιακών και των οικονομικών θεμάτων της αυτοδιοίκησης, της καθημερινότητας, της εξυπηρέτησης του πολίτη και γενικότερα όλων των θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες και την κοινωνία μας.

• Με αφορμή τις υποψηφιότητες που έχουν ανακοινωθεί ήδη για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, θεωρείτε πως η αναμέτρηση θα είναι πολύ δύσκολη ή όχι;
Από την εμπειρία μου θα σας πω ότι εύκολες εκλογικές αναμετρήσεις δεν υπάρχουν. Κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Από τη στιγμή που κάποιος αποφασίζει να εκτεθεί στην κρίση των πολιτών, καλείται να δώσει μια μάχη. Οι έως σήμερα υποψηφιότητες που έχουν ανακοινωθεί για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναφέρονται στους επικεφαλής των παρατάξεων και ελάχιστα είναι τα ονόματα των υποψηφίων συμβούλων που επίσημα δημοσιοποιήθηκαν προκειμένου να διαφανεί η δυναμική του κάθε συνδυασμού.

Αναφορικά με τους επικεφαλής πρόκειται για προσωπικότητες γνωστές, που εδώ και χρόνια ασχολούνται με τα κοινά και την αυτοδιοίκηση και οι πολίτες, πιστεύω, έχουν σχηματίσει γνώμη και άποψη για τον καθένα ξεχωριστά, το έργο, την πορεία και την συνέπεια τους. Από τη μεριά μας ο αγώνας είναι, θεωρώ, δυσκολότερος, καθώς δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μόνο την εκλογική αναμέτρηση αλλά και την καθημερινότητα, που, όπως γνωρίζετε, δεν παγώνει προκειμένου να γίνουν εκλογές. Είμαι όμως σίγουρη ότι στο τέλος οι πολίτες θα εκτιμήσουν το τεράστιο έργο που έχει γίνει μέσα στις αντίξοες συνθήκες των τελευταίων χρόνων και θα μας δώσουν την ευκαιρία να ολοκληρώσουμε κάποια πράγματα που εκ φύσεως δεν μπορούν να γίνουν μέσα σε μια τετραετία αλλά και να διεκδικήσουμε ακόμα περισσότερα για τα νησιά μας, όπως πράξαμε με συνέπεια στην τρέχουσα θητεία μας.

• Με ποιο κριτήριο θα πρέπει να κάνουν τις επιλογές τους οι πολίτες στις εκλογές της ΤΑ;
Κάθε εκλογική διαδικασία σημαίνει ώρα ευθύνης για τον καθένα μας, πολύ περισσότερο την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε. Όπως προανέφερα, όλα τα πρόσωπα που θα εμπλακούν στις αυτοδιοικητικές εκλογές α΄ και β΄βαθμού, είναι λίγο – πολύ γνωστά στη μικρή μας κοινωνία με συγκεκριμένη διαδρομή. Πέρα από τις προγραμματικές θέσεις και τον διάλογο που θα αναπτυχθεί, η επιλογή των προσώπων που θα υπηρετήσουν τους θεσμούς της αυτοδιοίκησης, την επόμενη πενταετία, θα είναι καθοριστικής σημασίας.

Οι εκλογές δεν είναι και δεν πρέπει να γίνουν σε καμία περίπτωση καλλιστεία. Η εμπειρία, η γνώση, η συνέπεια, το ήθος, η ανιδιοτέλεια, η αγωνιστικότητα, το όραμα, η αποτελεσματικότητα είναι τα ελάχιστα χαρακτηριστικά στοιχεία που θα πρέπει να διαθέτουν όσοι διεκδικούν θέσεις δημοσίων λειτουργών. Η θητεία που έρχεται θα είναι ακόμα πιο δύσκολη, ακόμα πιο απαιτητική, θα έχει ακόμα λιγότερους πόρους και συν τοις άλλοις θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και ένα πιο ρευστό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, γι’ αυτό απαιτούνται αξιοκρατικές και αντικειμενικές επιλογές, ικανές να αντεπεξέλθουν σ’ αυτές τις συνθήκες.

• Έχετε οριστικοποιήσει την απόφασή σας για τη συμμετοχή σας στις εκλογές της αυτοδιοίκησης;
Από τη στιγμή που η παράταξή μας, μέσα και από την ομόφωνη απόφαση των μελών μας, είναι παρούσα στις εκλογές του Μαΐου, με επικεφαλής τον Γιάννη Μαχαιρίδη, εγώ δεν θα μπορούσα να απουσιάζω. Ως Περιφερειακή Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου μέλος της παρούσης Περιφερειακής Αρχής συμμετέχω ενεργά στο αξιόλογο έργο που επιτελείται και στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται σε μια πραγματική δύσκολη συγκυρία προκειμένου να υλοποιηθούν έργα και δράσεις που θα διευκολύνουν και θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των νησιωτών μας.

Ως Πρόεδρος του ΚΕΚ “Γ. Γεννηματάς” μαζί με τους συνεργάτες μου δώσαμε έναν τιτάνιο αγώνα προκειμένου να συντελέσουμε στην κατάρτιση ενός πολύ μεγάλου αριθμού επαγγελματιών, στην ένταξή τους στη νέα εποχή και στις νέες τεχνολογίες, στον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων, ώστε να τους δώσουμε τα εφόδια να αντιμετωπίσουν τις συνεχώς αυξανόμενες συνθήκες της νέας εποχής. Αφουγκραστήκαμε τις αγωνίες τους και προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα τμήματα, τόσο σε ποσότητα όσο και σε θεματολογία, προκειμένου να καλύψουμε την τεράστια ανάγκη των συμπολιτών μας για επιμόρφωση. Είδαμε την ικανοποίηση στα πρόσωπά τους όταν τους απονείμαμε τις βεβαιώσεις τους και ήδη διαπιστώνουμε ότι αυτά τα σεμινάρια έπιασαν τόπο επισκεπτόμενοι τις τοπικές επιχειρήσεις. Αυτό το έργο, που είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς, καλούμαι να το υπερασπιστώ και να διεκδικήσω ακόμα περισσότερα για τους συμπολίτες μας.

• Ποιο είναι το διακύβευμα για τις ευρωεκλογές καθώς ορισμένοι θεωρούν πως η αναμέτρηση θα προκαλέσει άλλες εξελίξεις στη χώρα;
Ο Winston Churchill το 1945 περιέγραφε την Ευρώπη σαν σωρό ερειπίων, ένα νεκροτομείο, ένα έδαφος πρόσφορο για την εξάπλωση λοιμών και την καλλιέργεια μίσους. Ένα χρόνο μετά, το Σεπτέμβριο του 1946 πρότεινε σε ομιλία του στη Ζυρίχη, ως θεραπεία «να αναδημιουργήσουμε την Ευρωπαϊκή Οικογένεια και να της εξασφαλίσουμε μια δομή μέσα στην οποία να μπορεί να ζήσει με ειρήνη, ασφάλεια και ελευθερία». Έξι δεκαετίες αργότερα, με το ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης στην Ευρώπη και τη μετεξέλιξη της σε οικονομική, πολιτική και κοινωνική, οι βασικές αρχές της αλληλεγγύης και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης που ένωναν τις χώρες της Ευρώπης βάλλονται και απειλούνται. Πρωταρχικό διακύβευμα των επερχόμενων Ευρωεκλογών είναι η πολιτική σταθερότητα της Ένωσης, η κοινωνική συνοχή, η αντιμετώπιση των δομικών λαθών που εξαιτίας τους τρίζουν τα θεμέλια του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

• Το βασικό ζήτημα των ευρωεκλογών είναι η παραμονή της χώρας στην ΕΕ ή η βελτίωση των συνθηκών παραμονής στην ευρωπαϊκή ένωση και την ευρωζώνη;
Η πρωτοφανής δημοσιονομική κρίση και τα αποτελέσματα της, καθώς και οι πολιτικές που ακολουθούνται προκειμένου να αντιμετωπιστεί και να ξεπεραστεί, έχουν κουράσει και έχουν θυμώσει ένα μεγάλο μέρος των Ευρωπαίων πολιτών. Πιο έντονα είναι αυτά τα χαρακτηριστικά σε όσους τη βιώνουν με μεγαλύτερη ένταση, έχοντας νιώσει για τα καλά τι σημαίνει ύφεση και ανεργία, και δεν είναι άλλοι από τους πολίτες των χωρών του νότου, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας. Αυτό όπως καταλαβαίνετε έχει ως αποτέλσμα την απώλεια της εμπιστοσύνης τους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και στην ικανότητα να εφαρμόσουν πολιτικές που θα μας βγάλουν από το αδιέξοδο χωρίς συγχρόνως να κινδυνεύσει η κοινωνική συνοχή.

Η Ε.Ε. οφείλει να εντοπίσει τις αδυναμίες και τα λάθη της και να ανακαλύψει ξανά τον εαυτό της, να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων πολιτών προς τους θεσμούς της και να βελτιώσει τις θεσμικές δυσλειτουργίες της.

Αν και στη συνείδηση των Ελλήνων έχει ξεκαθαρίσει το δίλλημα της παραμονής της χώρας στην ΕΕ ή όχι, το μεγάλο ζητούμενο είναι ποια θα είναι η πορεία της Ελλάδας στην Ευρώπη και ποια Ευρώπη τελικά θέλουμε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου