Συνεντεύξεις

Γ. Φλεβάρης: «Παράδειγμα ατολμίας η μη διάσπαση των μεγάλων νησιωτικών Δήμων»

«Αποτελεί πολιτική υποχώρηση και παράδειγμα ατολμίας το γεγονός ότι ενέδωσε η κυβέρνηση, στις έντονες πιέσεις μερίδας του ΠΑΣΟΚ για διατήρηση των νησιωτικών ΟΤΑ στα σημερινά τους όρια, θυσιάζοντας την σκοπούμενη βελτίωση του εν γένει νομοθετικού πλαισίου της αυτοδιοίκησης στο βωμό των ισορροπιών και της δήθεν διακινδύνευσης της κυβερνητικής συνοχής λόγω του συγκεκριμένου θέματος».

Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιάννης Φλεβάρης, με αφορμή το γεγονός ότι η τροπολογία για τη διάσπαση των νησιωτικών ΟΤΑ αποσύρθηκε.

«Τάσσομαι υπέρ των περισσοτέρων Δήμων γιατί Αυτοδιοίκηση υπάρχει, όταν μπορούν οι ίδιοι οι κάτοικοι μιας περιοχής να διοικούν δια των εκλεγμένων εκπρόσωπων τους και να αποφασίζουν για τον τόπο τους και όχι να αποφασίζουν άλλοι γι’ αυτούς οι οποίοι δεν γνωρίζουν επαρκώς τα τοπικά προβλήματα, όπως συμβαίνει σήμερα με τον ένα Δήμο», δηλώνει ο κ. Φλεβάρης που καταθέτει πρόταση για την δημιουργία εννέα ισχυρών κοινοτήτων στη θέση των ισάριθμων πρώην Δήμων, με ευρείες αρμοδιότητες και προϋπολογισμό.

Ο κ. Φλεβάρης δεν κρύβει, πως έχει δεχθεί πιέσεις για να ηγηθεί συνδυασμού για τον ενιαίο Δήμο Ρόδου.
«Ζητούμενο όμως δεν είναι η δημιουργία ενός ακόμα συνδυασμού αλλά η σύνθεση και η συστράτευση δυνάμεων για να προκύψει μια ισχυρή παράταξη που θα μπορέσει να διεκδικήσει με αξιώσεις την εκλογική επικράτηση, για να αμυνθεί και να προμαχήσει για τη γλυκιά μας πατρίδα. Για τη Ρόδο, τον ωραιότερο τόπο της γης!», τονίζει ο κ. Φλεβάρης και προσθέτει πως σύντομα θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του για τη συμμετοχή του στις εκλογές.

Η συνέντευξη του κ. Φλεβάρη, αναλυτικά:
• Πώς κρίνετε το γεγονός ότι καθυστέρησε σημαντικά να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην τοπική αυτοδιοίκηση καθώς μέχρι το τέλος της εβδομάδας, που πέρασε, ήταν ανοικτό το θέμα της διάσπασης των μεγάλων νησιωτικών ΟΤΑ;
Ο Κλεόβουλος ο Λίνδιος, ο σπουδαίος συμπατριώτης μας, που έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους επτά αρχαίους σοφούς του αρχαίου κόσμου, είχε πει μεταξύ των άλλων του ρητών και τούτο που νομίζω πως απαντά ευθέως στο ερώτημά σας: «Όταν τις εξίη της οικίας ζητείτω, πρώτερον τι μέλλει πράσσειν και όταν εισέλθη πάλιν ζητείτω τι έπραξε», δηλαδή όταν κάποιος εξέρχεται από τον οίκο του, ας εξετάζει τι πρόκειται να κάνει και όταν επιστρέψει ας εξετάζει τι έκανε…

Με δυο λόγια, όσοι άνοιξαν αυτή την ιστορία της δημιουργίας νέων μικρότερων νησιωτικών Δήμων, έβγαλαν από τα συρτάρια τους, σχέδια επί χάρτου, τα περιέπλευσαν σε Αιγαίο και Ιόνιο Πέλαγος, εν μέσω νεφών, σεισμών και καταποντισμών και στο τέλος τα επέστρεψαν εκεί απ΄ όπου τα πήραν, για να τα ξαναβγάλουν στη φόρα με πρώτη ευκαιρία… Αυτή παραμένει δυστυχώς η Ελλάδα του 21ου αιώνα… Θέματα μεγάλα και σοβαρά, προσεγγίζονται εκ του προχείρου, σχεδιάζονται σε χαρτοπετσέτες, θυσιάζονται σε σκοπιμότητες ή δήθεν ισορροπίες και τελικώς καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων ως στημένες λεμονόκουπες. Πράγματι υπήρξε άχρηστη και βλαπτική για την τοπική αυτοδιοίκηση και την νησιωτική Ελλάδα η αναζωπύρωση της συζήτησης αυτής και το μόνο συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι πολύ απέχουμε από το να λειτουργούμε σαν οργανωμένο και σύγχρονο κράτος σε όλες του τις δομές και τους θεσμούς.

Προσωπικά εκτιμώ πως τίποτα χρήσιμο δεν βγήκε από τον τραγέλαφο αυτόν. Ούτε συγκροτημένες προτάσεις κατατέθηκαν για το πώς θα δημιουργηθούν οι νέοι Δήμοι, ούτε επιστημονικά και αντικειμενικά αποδεκτοί τρόποι χωροθέτησης, ούτε διάλογος ή ουσιώδης διαβούλευση έστω και για τα προσχήματα, ούτε σαφής αυτοδιοικητικός σχεδιασμός από όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα, ούτε κάτι άξιο λόγου. Η αυτοδιοίκηση παραμένει ο μεγάλος ασθενής και πλέον δε μένει παρά να δούμε όπου να ΄ναι, το ίδιο έργο σε επανάληψη και κατά τη διάρκεια της νέας αυτοδιοικητικής θητείας για να εκτρέψει και τις νέες δημοτικές αρχές από τον προσανατολισμό τους στην επίλυση των μεγάλων και χρόνιων προβλημάτων των πόλεων σε νέες συζητήσεις για διάσπαση δήμων και διαμοιρασμό των ιματίων των υφιστάμενων σήμερα ΟΤΑ. Έλεος κύριοι αρμόδιοι, αυτά τα πράγματα δεν είναι σοβαρά!

Πρέπει επιτέλους να μπει μια τάξη στην αυτοδιοίκηση, να σταθεροποιηθούν τα πράγματα, να διορθωθούν τα κακώς κείμενα και να διαλυθεί ο σύγχρονος αυτοδιοικητικός μύθος του Σίσυφου. Όπως εκείνος καταδικάστηκε από τους Θεούς να σπρώχνει διαρκώς έναν λίθο προς την κορυφή του όρους και όταν έφθανε εκεί του κυλούσε ξανά προς τα κάτω αφού δεν μπορούσε να σταθεροποιηθεί, έτσι και οι επίδοξοι μεταρρυθμιστές ή ορθότερα πειραματιστές καταδίκασαν την αυτοδιοίκηση σε αστάθεια και ανασφάλεια. Το θολό τοπίο που δημιουργήθηκε στην αυτοδιοίκηση την έβλαψε και αυτό αποτελεί μέγιστη αστοχία και αποτυχία όσων το προκάλεσαν και όχι μόνο δεν το ξεκαθάρισαν εγκαίρως αλλά επέτρεψαν να σέρνεται έως την δωδεκάτη ώρα, εγκλωβίζοντας και εκτρέποντας από την αρχική τους πορεία ικανά στελέχη της αυτοδιοίκησης από όλους τους πολιτικούς χώρους…

• Στη Ρόδο το καλύτερο μοντέλο θα ήταν η δημιουργία τριών ή τεσσάρων Δήμων και γιατί;
Είμαι υπέρ της δημιουργίας περισσοτέρων Δήμων στο νησί της Ρόδου διότι απέτυχε στην πράξη το μοντέλο του αχανούς και χαοτικού Δήμου – Μητρόπολης που επέβαλε ο Καλλικράτης. Την θέση μου αυτή, αποδέχονται και επιβεβαιώνουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι πλέον αρμόδιοι να κρίνουν, που δεν είναι άλλοι από τους ίδιους τους δημότες, στις καθημερινές τους συζητήσεις για το θέμα αλλά και με την πρόσφατη δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα σας.

Κακώς η Κυβέρνηση παραπέμπει το θέμα στις ελληνικές καλένδες. Αποτελεί πολιτική υποχώρηση και παράδειγμα ατολμίας το γεγονός ότι ενέδωσε η κυβέρνηση, στις έντονες πιέσεις μερίδας του ΠΑΣΟΚ για διατήρηση των νησιωτικών ΟΤΑ στα σημερινά τους όρια, θυσιάζοντας την σκοπούμενη βελτίωση του εν γένει νομοθετικού πλαισίου της αυτοδιοίκησης στο βωμό των ισορροπιών και της δήθεν διακινδύνευσης της κυβερνητικής συνοχής λόγω του συγκεκριμένου θέματος.

Τάσσομαι υπέρ των περισσοτέρων Δήμων γιατί Αυτοδιοίκηση υπάρχει, όταν μπορούν οι ίδιοι οι κάτοικοι μιας περιοχής να διοικούν δια των εκλεγμένων εκπρόσωπων τους και να αποφασίζουν για τον τόπο τους και όχι να αποφασίζουν άλλοι γι αυτούς οι οποίοι δεν γνωρίζουν επαρκώς τα τοπικά προβλήματα όπως συμβαίνει σήμερα με τον ένα Δήμο. Οι αναγκαστικές συνενώσεις των νησιωτικών Δήμων σε αχανείς διοικητικές περιοχές δεν αποτελούν αυτοδιοίκηση αλλά κακέκτυπο του υδροκεφαλικού και συγκεντρωτικού Κράτους των Αθηνών.

Πέραν της παραπάνω βασικής μου θέσης, με δεδομένη τη διατήρηση του ενός Δήμου και στο προσεχές τουλάχιστον διάστημα, εναλλακτικά προτείνω απλά και άμεσα στην εφαρμογή μέτρα, βελτίωσης των πραγμάτων στο χώρο της αυτοδιοίκησης με μείωση του αριθμού των κοινοτικών συμβουλίων. Στη Ρόδο θα μπορούσαν να δημιουργηθούν 9 ισχυρές κοινότητες στη θέση των ισάριθμων πρώην Δήμων, με ευρείες αρμοδιότητες, με προϋπολογισμό και με πρόεδρο – αντιδήμαρχο. Οι δημοτικές αυτές Κοινότητες θα έχουν εκτελεστική εξουσία σε θέματα τοπικού ενδιαφέροντος ενώ σήμερα ο ρόλος τους είναι εισηγητικός καθώς και οικονομικούς πόρους που θα ανέρχονται στο ήμισυ τουλάχιστον των εσόδων τους, που δεν πρέπει να παρακρατούνται εξ ολοκλήρου από την κεντρική οικονομική υπηρεσία, όπως ισχύει σήμερα και αποστερούνται άδικα οι τοπικές κοινωνίες από τα έσοδα τους διαχειριζόμενες ψίχουλα μη μπορώντας να προσφέρουν στους κατοίκους τους ούτε τα απολύτως αναγκαία.

Πρέπει επίσης να υπάρξει άμεση κατάργηση των κοινοτικών συμβουλίων στις πρωτεύουσες των νησιωτικών Δήμων και μείωση του αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου για να είναι λειτουργικές και όχι χρονοβόρες οι συνεδριάσεις. Ενώ ολόκληρη η Ελλάδα εκπροσωπείται στο ευρωκοινοβούλιο από 24 μέλη, ένας Δήμος, όπως η Ρόδος, έχει 49 και πλέον συμβούλους. Πρέπει επίσης να απλοποιηθεί η διαδικασία που υποχρεώνει κατά τις δημοτικές εκλογές τον υποψήφιο δήμαρχο να συγκεντρώνει έναν υπερβολικό αριθμό τοπικών υποψηφίων για να συγκροτήσει το ψηφοδέλτιο του και αναλώνεται, όπως σήμερα, σε επαφές με τοπικούς παράγοντες και όχι στο πρόγραμμα και στη χάραξη πολιτικής.

• Με δεδομένη τη λειτουργία του ενιαίου Δήμου Ρόδου τι δεν θα πρέπει να γίνει την πενταετία που θα ξεκινήσει;
Δεν πρέπει να χαθεί καθόλου χρόνος γιατί η Ρόδος και η Δωδεκάνησος, αδικήθηκαν και έμειναν πίσω. Πρέπει να ηγηθούν της προσπάθειας πέραν του νέου δημάρχου και ικανά στελέχη που θα έχουν γνώση των πραγμάτων αλλά και σχέδιο για να αντεπεξέλθουν στο βαρύ έργο που έχουν. Πρέπει να σηκώσουν αμέσως τα μανίκια για να καθαρίσουν και να νοικοκυρέψουν τη Ρόδο επιζητώντας την σύγκρουση με τα κακώς κείμενα, την αναμέτρηση με όσους και όσα μας πληγώνουν και για να αναδείξουν την διεκδίκηση ως βασική πολιτική θέση.

• Έχετε οριστικοποιήσει την απόφασή σας, να είστε υποψήφιος στις εκλογές;
Ήταν δεδομένη και γνωστή η απόφαση να διεκδικήσω τον πιθανολογούμενο να δημιουργηθεί, Δήμο της Ανατολικής Ακτής του νησιού μας, ανεξαρτήτως του μεγέθους του ή τον Δήμο του βορείου τριγώνου εάν σε αυτόν περιλαμβανόταν η ενότητα της Καλλιθέας, τούτο όμως παρέμεινε μετά τις παροιμιώδεις παλινωδίες ως προς το χωροταξικό και την δημιουργία νέων νησιωτικών Δήμων, υποθετικό σενάριο που δεν επαληθεύθηκε, ως εκ τούτου θα λάβω τις τελικές μου αποφάσεις τις επόμενες ημέρες καθώς ο πολιτικός χρόνος που απομένει έως τις εκλογές του Μαΐου για τον πρώτο και τον δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι εξαιρετικά περιορισμένος και θα τις ανακοινώσω άμεσα.

• Θα τεθείτε επικεφαλής συνδυασμού για τον ενιαίο Δήμο Ρόδου;
Για το θέμα μιας τέτοιας υποψηφιότητας, έχω δεχθεί ιδιαίτερα τιμητική πρόταση και προτροπή από εν ενεργεία συναδέλφους μου δημοτικούς συμβούλους, μέλη κοινοτικών και τοπικών συμβουλίων του Δήμου μας αλλά και από ενεργούς πολίτες του νησιού μας, κάποιοι εκ των οποίων προέρχονται από τους τόπους καταγωγής υποψηφίων που ήδη ανακοίνωσαν την υποψηφιότητα τους.

Τους ευχαριστώ όλους θερμά για την εμπιστοσύνη, την θετική τους ενέργεια και την υποστήριξη. Πιστεύω ότι μαζί με εκείνους, θα διαθέταμε την δυνατότητα και την ικανότητα συγκρότησης αντικαλλικρατικού, ανεξάρτητου, συνδυασμού, ενός «πειρατικού» σχήματος για τον ενιαίο Δήμο, γιατί όπως έχω αναφέρει δημοσίως και παλαιότερα, η αυτοδιοικητική προσπάθεια σήμερα, όπως διαμορφώθηκαν τα πράγματα με τον Καλλικράτη, μοιάζει με πλεύση σε αχαρτογράφητα νερά υπό την σημαία της νεκροκεφαλής, άνευ κεντρικού στρατηγικού σχεδιασμού, χωρίς επαρκείς χρηματοδοτήσεις, χωρίς κεντρικούς πόρους, με τον κίνδυνο άδικων καταλογισμών να ελλοχεύει, με την καχυποψία και την απαξίωση κατά των αιρετών να πλανάται, με την πιθανότητα επιβολής απολύσεων προσωπικού και άλλων περαιτέρω περιορισμών στους ΟΤΑ, με την στοχευμένη κεντρική δράση περιορισμού της δημοτικής και δημόσιας περιουσίας στο νησί μας, με την πιθανότητα επανέναρξης με το καλημέρα της νέας θητείας του «διαλόγου» για δημιουργία νέων Δήμων και διανομή του χρέους και των περιουσιακών στοιχείων και γενικά με τη συνεχή και επαχθή μεταβολή των δεδομένων, αν μπορούμε να μιλάμε σήμερα για δεδομένα στο χώρο της αυτοδιοίκησης.

Ζητούμενο όμως δεν είναι η δημιουργία ενός ακόμα συνδυασμού αλλά η σύνθεση και η συστράτευση δυνάμεων για να προκύψει μια ισχυρή παράταξη που θα μπορέσει να διεκδικήσει με αξιώσεις την εκλογική επικράτηση, για να αμυνθεί και να προμαχήσει για τη γλυκιά μας πατρίδα. Για τη Ρόδο, τον ωραιότερο τόπο της γης!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου