Τοπικές Ειδήσεις

Συνεχίζονται οι τουρκικές απειλές για τα ελληνικά νησιά – Στο στόχαστρο αμφισβήτησης κυριαρχίας Ρόδος και Κως

Ειδικότερα η Τουρκία λέει πως θα αμφισβητήσει την κυριαρχία νησιών, όπως η Λέσβος, η Χίος, η Ικαρία, η Σάμος, η Ρόδος, η Κως, η Λήμνος, η Σαμοθράκη σε περίπτωση που δεν αποστρατικοποιηθούν, όπως μετέδωσε και ο Μανώλης Κωστίδης από την Κωνσταντινούπολη.

Σε μια κρίσιμη περίοδο περνούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς η Τουρκία πλέον φεύγει από τη θεωρία μόνο της αποστρατικοποίησης των νησιών και φτάνει στο σημείο να λέει πως θα αμφισβητήσει την κυριαρχία τους.

Ειδικότερα η Τουρκία λέει πως θα αμφισβητήσει την κυριαρχία νησιών, όπως η Λέσβος, η Χίος, η Ικαρία, η Σάμος, η Ρόδος, η Κως, η Λήμνος, η Σαμοθράκη σε περίπτωση που δεν αποστρατικοποιηθούν, όπως μετέδωσε και ο Μανώλης Κωστίδης από την Κωνσταντινούπολη.

Την ίδια ώρα δημιουργείται κλίμα και στον τουρκικό τύπο, ο οποίος επισημαίνει ότι η «Ελλάδα μετατρέπει τα νησιά σε οπλοστάσιο με μαχητικά».

Η Τουρκία ανεβάζει τους τόνους τους τελευταίους μήνες, επαναφέροντας δυο φορές το Casus Belli σε περίπτωση που επεκτείνει τα ύδατα, προβάλλοντας τη Γαλάζια πατρίδα, το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο, ενώ προκρίνει την αποστρατικοποίηση και την κυριαρχία των νησιών.

Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου στην κρατική τηλεόραση, μεταδόθηκε και ρεπορτάζ για τα νησιά. «18 νησιά του Αιγαίου με τις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων παραχωρήθηκαν υπό όρους  στην Ελλάδα. Αυτός ο όρος ήταν της αποστρατιωτικοποίησης . Όμως η Ελλάδα δεν τήρησε τους όρους των Συνθηκών. Οι όρου στη Λωζάννη είναι ξεκάθαρη η Ελλάδα στα νησιά μπορεί να έχει  δυνάμεις της αστυνομίας και στρατοχωροφυλακής. Όμως η Ελλάδα αγνόησε το διεθνές δίκαιο και μετέτρεψε τα νησιά σε στρατόπεδα μηχανοκίνητων στρατιωτικών δυνάμεων. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ όμως η Ελλάδα μετέτρεψε τα νησιά σε οπλοστάσια και σαν να μην έφτανε αυτό σε κάποια απο αυτά έχτισε και αεροδρόμια , προσγείωσε μαχητικά κι έγινε δυνητική απειλή για την Τουρκία»

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας κατηγορεί παράλληλα την Ελλάδα για παραβιάσεις στο Αιγαίο. Ειδικότερα η Άγκυρα δεν θέλει τα ελληνικά πολεμικά πλοί ακαι αεροσκάφη να προσεγγίζουν στα ελληνικά νησιά.

«Η Ελλάδα διέπραξε το 2022 με στρατιωτικά θαλάσσια και αεροπορικά μέσα  229 παραβιάσεις αναφορικά με τις νήσους σε αποστρατικοποιημένο Καθεστώς. Eπιπλέον, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων, με την προϋπόθεση ότι θα παραμείνουν σε aποστρατιωτικοποιημένο Καθεστώς. Οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Ελλάδας προς τα νησιά με αποστρατιωτκοποιημένο καθεστώς συνιστούν «εκ βάθρων παραβίαση»των εν λόγω συνθηκών. Αναφέρουμε την παρανομία σε αυτό το θέμα στους συνομιλητές μας σε κάθε είδους πλατφόρμα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του υπ. Άμυνας Πιναρ Καρα.

Πηγή: skai.gr

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου