Τοπικές Ειδήσεις

Στην κατάσταση που επικρατεί στον τομέα υγείας-πρόνοιας αναφέρθηκε ο κ. Θ. Σωτρίλλης

Σε θέματα της αρμοδιότητάς του αναφέρθηκε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, ο εντεταλμένος Υγείας – Πρόνοιας – Κοινωνικής Μέριμνας και Κοινωνικών Παντοπωλείων Δωδεκανήσου κ. Θωμάς Σωτρίλλης.
Αναφερόμενος στα απολογιστικά στοιχεία για το 2019 της υπηρεσίας της οποίας προϊσταται, ο κ. Σωτρίλλης εμφανίσθηκε ικανοποιημένος αν και επιφυλάχθηκε να δώσει αναλυτικά στοιχεία στην δημοσιότητα, εν ευθέτω χρόνω.
«Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι παρά την έλλειψη προσωπικού, υπάρχει ένα μεγάλο και εκτεταμένο πεδίο δράσης όπως π.χ. οι υγειονομικοί έλεγχοι στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στα ιατρεία, στα σχολεία, κυλικεία, δημόσιους χώρους για κάπνισμα κ.λπ.
Όσον αφορά στα Κοινωνικά Παντοπωλεία (Ρόδου, Σύμης, Χάλκης, Τήλου, Καλύμνου και Κάσου – Καρπάθου) εξυπηρετούν πάνω από 1.200 οικογένειες –αν και οι αριθμοί, δεν είναι σταθεροί λόγω των αυξανόμενων αναγκών που εμφανίζονται συνεχώς. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο τώρα, έχει μόνιμους συνεργάτες –επειδή λειτουργούσε με εθελοντές και με τους υπαλλήλους της ΠΝΑι» όπως ανέφερε.
Ο εντεταλμένος εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός πως ο αριθμός των δικαιούχων αυξάνεται ολοένα με συνέπεια να καταγράφεται η ένδεια που υπάρχει στις τοπικές κοινωνίες.

ΤΟ ΜΠΟΝΟΥΣ ΣΤΟΥΣ
ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ
Ο κ. Σωτρίλλης πρόσθεσε πως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, θα συνεχίσει να δίνει οικονομική ‘ενίσχυση’ σε όσους αγροτικούς γιατρούς ενδιαφέρονται να μεταβούν σε μικρά (άγονα) νησιά της περιοχής καθώς και σε όσους υπηρετούν σε θέσεις – κλειδιά σε νοσοκομεία. «Είναι γιατροί συγκεκριμένων ειδικοτήτων κι επειδή υπάρχει δυστοκία από πλευράς υπουργείου Υγείας να προκαλέσει προκήρυξη και πλήρωση των θέσεων, έρχεται η ΠΝΑι να καλύψει αυτές τις ανάγκες. Πρόκειται για 60 – 65 άτομα κι αυτό ποικίλλει ανάλογα με την περίπτωση. Κάποιοι μένουν, κάποιοι φεύγουν επειδή λήγει η σύμβασή τους όπως ενός γιατρού στην Κάσο –που μένει με έναν… οπλίτη γιατρό (!) Απέστειλα ήδη επιστολή στην 2η ΥΠΕ να μας απαντήσει εάν υπάρχουν προκηρυγμένες θέσεις για γιατρούς στα άγονα νησιά της ΠΝΑι», όπως τόνισε.

ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ
Πρόβλημα προέκυψε και με το Νοσοκομείο Καρπάθου. Όπως υπογράμμισε ο κ. Σωτρίλλης, με σχετική επιστολή του προς την 2η ΥΠΕ ζητεί να ενημερωθεί εάν έχει προχωρήσει ο Οργανισμός λειτουργίας που αφορά στο προσωπικό (ιατρικό, παραϊατρικό και τεχνικό) καθώς και να μας πληροφορήσει εάν τα Κέντρα Υγείας της Ολύμπου Καρπάθου και της Αντιμάχειας Κω, θα λειτουργήσουν.

ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Σχολιάζοντας την κατάσταση του φαρμακείου στο Νοσοκομείο Ρόδου, διαβεβαίωσε πως γίνεται έλεγχος καθώς η δική του υπηρεσία έχει την αρμοδιότητα να κάνει ελέγχους: «Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε λάβει απάντηση από την διοίκηση του Νοσοκομείου Ρόδου.
Επειδή όμως, άλλαξε η διοίκηση θα θέσω το θέμα των φαρμάκων και της ογκολογικής κλινικής (και άλλων ελλείψεων) στον νέο διοικητή κ. Ρουμάνη στη συνάντηση που θα έχουμε μέσα στην εβδομάδα».

ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΟ ΝΕΡΟ
Ο κ. Σωτρίλλης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους δειγματοληπτικούς ελέγχους που πρέπει να κάνει συστηματικά η ΠΝΑι αλλά μέχρι πρότινος, η τέως διοίκηση της ΔΕΥΑΡ δεν ήταν διατεθειμένη να συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια.
«Η υπηρεσία μας, κάνει ελέγχους με δειγματοληψίες σε όλο το νησί της Ρόδου (και στα νησιά της δικαιοδοσίας μας).
Ήταν ένα σημείο ‘διαμάχης’ με την πρώην διοίκηση της ΔΕΥΑΡ αλλά με την νέα διοίκηση, εκτιμώ πως αυτή η συνεργασία θα μπει σε άλλη βάση.
Είμαστε υποχρεωμένοι να ελέγχουμε τα νερά στα νοσοκομεία, στα δημόσια δίκτυα καθώς και στα ξενοδοχεία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως ειδοποιήσαμε δύο ξενοδοχειακές μονάδες, ότι λόγω της κατάστασης στο σύστημα κλιματισμού τους, παρουσιάστηκαν προβλήματα.
Εάν δεν το φτιάξουν, δεν θα τους δώσουμε άδεια για να λειτουργήσουν την νέα τουριστική περίοδο.
Είναι ένα καίριο στοιχείο αφού τα τουριστικά πρακτορεία ζητούν να υπάρχει υγειονομικός έλεγχος όσον αφορά στην λειτουργία του κλιματισμού στα ξενοδοχεία και φυσικά, την ποιότητα του πόσιμου νερού» όπως τόνισε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου