Τοπικές Ειδήσεις

Και τρίτο εξώδικο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Ενωση Ξενοδόχων Ρόδου

Με σκοπό την κατάρτιση και υπογραφή νέας Τοπικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα καθορίζει τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στα πάσης φύσεως τουριστικά καταλύματα της νήσου Ρόδου η πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση (σωματείο), υπό την επωνυμία «ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΡΟΔΟΥ» απέστειλε χθες στην «ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΡΟΔΟΥ» και τρίτο εξώδικο με το οποίο την καλεί σε διάλογο και διαπραγματεύσεις.

Αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:
«Κύριοι,
Σε συνέχεια των εξώδικων που σας αποστείλαμε, την 23η Δεκεμβρίου 2019 και 2α Ιανουαρίου 2020, οπού δεν ανταποκριθήκατε, σας αποστέλλουμε για 3η και τελευταία φορά πρόσκληση σε διάλογο για την κατάρτιση – υπογραφή νέας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στα τουριστικά καταλύματα και επιθυμούμε, εντός δέκα ημερών, να λάβουμε μια απάντηση.
Με την ρητή επιφύλαξη κάθε γενικά δικαιώματός μας, αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλουμε να επιδώσει νόμιμα την παρούσα, προς αυτούς που απευθύνεται, με την συνημμένη πρόταση, προς γνώση τους και για να επέλθουν οι νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντας ολόκληρο το περιεχόμενο αυτής στην έκθεση επίδοσης».
Τα εξώδικα κοινοποιήθηκαν στην δευτεροβάθμια επαγγελματική οργάνωση (ομοσπονδία), «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ» και στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ρόδου.
Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων δηλώνει ότι προσκαλεί την Ενωση Ξενοδόχων Ρόδου σε διάλογο για την κατάρτιση – υπογραφή νέα Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στα τουριστικά καταλύματα.
Στην πρώτη εξώδικη δήλωση αναφέρονται τα εξής:
«Η Διοίκηση του Σωματείου μας αποφάσισε κατά την συνεδρίαση της 11/12/2019 να κινήσει την διαδικασία έναρξης διαλόγου, βάσει του Άρθρου 4 του Ν.1876/1990 με σκοπό την κατάρτιση και την υπογραφή νέα Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης που θα αφορά τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στα τουριστικά καταλύματα.
Όπως γνωρίζετε κόντρα στο γενικευμένο κλίμα της εποχής για καθολική απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων αλλά και τις παρεμβάσεις που συρρίκνωσαν δραστικά τον θεσμικό ρόλο και την διαπραγματευτική ικανότητα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, όχι μόνο καταφέραμε με εκατέρωθεν θυσίες να διατηρήσουμε την Τοπική Κλαδική Σύμβαση Εργασίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων, αλλά έχουμε τη βεβαιότητα ότι η συλλογική ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στην περιοχή μας συνετέλεσε στην αναβάθμιση του παραγόμενου τουριστικού προϊόντος.
Θεωρούμε ως σημαντικό πλεονέκτημα ότι ο Τουρισμός στο νησί ανθίσταται ικανοποιητικά στις διαλυτικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, εξήλθε από μία από τις καλύτερες περιόδους των τελευταίων ετών από πλευράς επισκεψημότητας και εσόδων και ως εκ τούτου ο κλάδος μπορεί να κινηθεί κόντρα στην απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων επενδύοντας στη σταθερότητα, στο ήπιο εργασιακό κλίμα και στον περιορισμό των φαινομένων αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων αναλόγως της διαχείρισης του εργατικού κόστους.
Επειδή οι συνθήκες που βιώνουμε δοκιμάζουν τις αντοχές μας και επειδή διακυβεύεται η κοινωνική συνοχή, θεωρούμε ότι για την στοιχειώδη προστασία των ελάχιστων ορίων αξιοπρεπούς εργασίας και των υλικών όρων αξιοπρεπούς διαβίωσης των εργαζομένων, η εργοδοσία αναλαμβάνοντας το μερίδιο κοινωνικής ευθύνης που της αναλογεί, θα συνεργήσει στην επίτευξη συμφωνίας και υπογραφής της νέας Σύμβασης, σε συνδυασμό με την διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Η Διοίκηση του Σωματείου μας επιφυλάσσεται να αναπτύξει και προφορικά τα παραπάνω θέματα και όσα προκύψουν στο μεταξύ χρονικό διάστημα ακόμα, ή κατά τις διαπραγματεύσεις και να συζητήσει τα στοιχεία εκείνα που θα κριθούν απαραίτητα για τη διαμόρφωση τελικής γνώμης.
Ως βάση διαπραγμάτευσης ορίζουμε την μεταξύ μας Τ.Κ.Σ.Σ.Ε. ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΡΟΔΟΥ, Π.Κ.: 8/6.4.2017, ζητούμε νέα σύμβαση να έχει τριετή διάρκεια 1.1.2020-30.12.2022, με αύξηση αποδοχών στους ήδη διαμορφωμένους μισθούς του προσωπικού 8%.

ΣΑΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ότι από την ΠΛΕΥΡΑ μας εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποι για την διαπραγμάτευση είναι:
1. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
2. ΚΑΝΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
3. ΨΑΡΟΜΠΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
4. ΑΝΘΟΥΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΤΑΜΙΑΣ
5. ΚΑΚΟΥΛΗΣ ΤΣΑΜΠΙΚΟΣ
6. ΜΠΙΛΛΙΑΣ ΘΑΡΡΕΝΟΣ
7. ΖΑΪΡΗΣ ΣΑΒΒΑΣ
8. ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
9. ΣΚΑΛΤΣΑΣ ΦΩΤΙΟΣ».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου