Ποινή κάθειρξης 8 ετών επέβαλε χθες το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου στον 45χρονο λογιστή Ι. Α. του Ν., που κρίθηκε ένοχος απάτης κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια και πλημμεληματική υπεξαίρεση.
Πρωτοδίκως του είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 13 ετών. Χθες δύο επιμέρους πράξεις για τις οποίες είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως μετετράπησαν σε πλημμέλημα.
Το ιστορικό της υπόθεσης φέρεται να έχει ως εξής:
Στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου περιήλθαν πληροφορίες σχετικά με την δράση άγνωστου Ροδίτη, ηλικίας περίπου 50 ετών ονόματι «Γιάννης», ο οποίος συστηνόταν σε πολίτες ως αστυνομικός της Οικονομικής Αστυνομίας, της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ή Ορκωτός Λογιστής και με την παράσταση ψευδών στοιχείων αλλά και με την επίδοση σε αυτούς πλαστών εγγράφων, τους αφαιρούσε διάφορα χρηματικά ποσά.
Την 6η Απριλίου 2017 καταγγέλθηκε στους αστυνομικούς από έναν Ροδίτη ότι ο κατηγορούμενος, με τον οποίο είχε γνωριστεί το έτος 2014, αφού του συστήθηκε ως αστυνομικός της Οικονομικής Αστυνομίας, τον έπεισε ότι θα τον βοηθούσε υπηρεσιακά για να διεκδικήσει το χρηματικό ποσό των 6.500 ευρώ, από ξενοδοχειακή εταιρεία που τον απασχολούσε.
Για τον συγκεκριμένο σκοπό του απέσπασε το χρηματικό ποσό των 416 ευρώ την 9η Μαρτίου 2016 προκειμένου να προμηθευτεί δήθεν το απαιτούμενο παράβολο.
Ο κατηγορούμενος μάλιστα παρέδωσε στο θύμα ένα πλαστό έγγραφο υποβολής αιτήματός του ενώπιον του Β1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου!!
Μέσω του συγκεκριμένου θύματος οι αστυνομικοί κανόνισαν ραντεβού με τον κατηγορούμενο, προκειμένου να συζητήσει μαζί του για την πορεία της υπόθεσης του και όταν παρουσιάστηκε ενώπιον του, παριστάνοντας εκ νέου των αστυνομικό της Οικονομικής Αστυνομίας, τον προσήγαγαν.

Εξεταζόμενος ομολόγησε ότι το ως άνω έγγραφο ήταν πλαστό και στην πορεία ακολούθησε έλεγχος στην οικία του παρουσία δικαστικού λειτουργού.
Εκεί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, βρέθηκαν διάφορα έγγραφα, ορισμένα εκ των οποίων είχαν πλαστογραφηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προσομοιάζουν με γνήσια έγγραφα της Οικονομικής Αστυνομίας.
Βρέθηκε ακόμη ένα μεταλλικό σήμα της Ελληνικής Αστυνομίας, ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και δύο συσκευές ηλεκτρονικής αποθήκευσης.
Από την προανάκριση προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος είχε ξεκινήσει την δράση του από το έτος 2014 και προσποιούμενος είτε τον αστυνομικό της Οικονομικής Αστυνομίας είτε τον Ορκωτό Λογιστή, που εργάζεται για λογαριασμό της Οικονομικής Αστυνομίας, αποσπούσε μεγάλα χρηματικά ποσά από πολίτες με πρόσχημα την ρύθμιση φορολογικών ή εργασιακών υποθέσεων τους.
Πιο συγκεκριμένα από την προανάκριση προέκυψαν τα εξής:
-Το θέρος του 2016, παριστάνοντας τον αστυνομικό της Οικονομικής Αστυνομίας σε έναν Ροδίτη του απέσπασε το χρηματικό ποσό των 1.000 ευρώ υποσχόμενος ότι θα μεσολαβούσε για την πρόσληψή του ως οδηγού γερανού της Τροχαίας Ρόδου στο πλαίσιο προκήρυξης, που δήθεν υπήρχε, για την πλήρωση της συγκεκριμένης θέσης.
-Την 31η Ιανουαρίου 2017, παριστάνοντας τον αστυνομικό της Οικονομικής Αστυνομίας απέσπασε από άλλο Ροδίτη αρχικά το χρηματικό ποσό των 3.134 ευρώ και στην πορεία το χρηματικό ποσό των 2.266,66 ευρώ, προκειμένου να μεσολαβήσει για την τακτοποίηση χρέους του προς την εφορία με προσφυγή στον Αρειο Πάγο.
-Τον Δεκέμβριο του 2016 από συγγενή του ανωτέρω απέσπασε το χρηματικό ποσό των 1.700 ευρώ, υπό μορφή δανείου για υποτιθέμενη δική του οφειλή, υποσχόμενος ότι θα βοηθήσει τον αδερφό του, σε οικονομικές του εκκρεμότητες που είχε δήθεν διαπιστώσει μέσω του συστήματος της Οικονομικής Αστυνομίας!!
-Το 2015 απέσπασε από ένα ζευγάρι, κατοίκους Ρόδου, το χρηματικό ποσό των 3.760 ευρώ, υποσχόμενος ότι θα κατέθετε τις οικονομίες τους σε τραπεζικό λογαριασμό στην Γερμανία προκειμένου να εξασφαλίσουν επιτόκιο ύψους 26%!!
-Τον Σεπτέμβριο του 2016 παριστάνοντας τον αστυνομικό της Οικονομικής Αστυνομίας, απέσπασε το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ από μια γυναίκα, κάτοικο Ρόδου, την οποία έπεισε ότι θα μεσολαβούσε προκειμένου να μισθώσει το κυλικείο της Α! Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου.
-Τον Ιούνιο του 2016 και τον Φεβρουάριο του 2017 παριστάνοντας αυτή τη φορά τον αστυνομικό της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων και επικαλούμενος διασυνδέσεις με δικαστές του Αρείου Πάγου, απέσπασε από έναν Ροδίτη τα χρηματικά ποσά των 1.500 και 500 ευρώ, υποσχόμενος ότι θα μεσολαβούσε για να ακυρωθούν επιβαρυντικές αποφάσεις σε βάρος του!!
-Από το έτος 2015 παρουσιαζόταν σε συνονόματό του ως αστυνομικός της Οικονομικής Αστυνομίας, ενώ από το έτος 2012, δηλώνοντας ότι είχε την ίδια ιδιότητα κέρδισε την εμπιστοσύνη του Συλλόγου Γονέων Δημοτικού Σχολείου της πόλεως Ρόδου, ο οποίος τον όρισε ταμία. Από το ταμείο του συλλόγου υπεξαίρεσε τουλάχιστον το χρηματικό ποσό των 3.500 ευρώ!!
-Το έτος 2014, δηλώνοντας ψευδώς ότι ήταν αστυνομικός της ίδιας υπηρεσίας απέσπασε από Ροδίτη ιδιοκτήτη σούπερ μάρκετ το χρηματικό ποσό των 32.000 ευρώ, τμηματικά, προκειμένου να τον βοηθήσει για την τακτοποίηση οφειλών του προς την Εφορία.
-Το έτος 2013, δηλώνοντας ψευδώς ότι ήταν αστυνομικός στην δικαστική υπηρεσία της Οικονομικής Αστυνομίας, απέσπασε τον Ιούνιο του 2014 από μια Ροδίτισσα το χρηματικό ποσό των 6.000 ευρώ προκειμένου να το καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό στη Γερμανία.
Το ίδιο έτος απέσπασε από το ίδιο θύμα το χρηματικό ποσό των 1.000€ προκειμένου να μεσολαβήσει για την διαγραφή χρεών της, ενώ την 20η Δεκεμβρίου 2016 της απέστειλε σε φωτογραφία ένταλμα συλλήψεως σε βάρος του πρώην συζύγου της!!!
Ο 45χρονος, ομολόγησε εν μέρει τις πράξεις του, ζήτησε συγγνώμη και αρνήθηκε ότι υπεξαίρεσε τα χρήματα της Σχολικής Επιτροπής στην οποία ήταν ταμίας και περαιτέρω ότι εξαπάτησε τον ιδιοκτήτη του σούπερ μάρκετ.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρέστη ο δικηγόρος κ. Γιάννης Χαρίτος.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ