Δεν έχουν τέλος, ως φαίνεται, τα προβλήματα με την δημοπράτηση των παραλιών καθώς παρά το γεγονός πως φέτος ο Δήμος Ρόδου ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά τις διαδικασίες παραχώρησης, εντούτοις –σύμφωνα με πληροφορίες της «δ»- υπάρχει εμπλοκή στην δημοπράτηση της παραλίας στα Αφάντου.
Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες της «δημοκρατικής», το ΤΑΙΠΕΔ έχει στην κυριότητά του δημόσιο τουριστικό ακίνητο το οποίο ξεκινά από την παραλία Τραουνού και φτάνει μέχρι την παιδική χαρά, συμπεριλαμβάνοντας και τον αιγιαλό και την παραλία. Το υπόλοιπο τμήμα προς την Φωνή της Αμερικής, δεν περιλαμβάνει την παραλία καθώς έχουν μεταγραφεί μόνο οι μερίδες, που σημαίνει ότι για το συγκεκριμένο ακίνητο δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Σε ό,τι αφορά το ακίνητο που εκτείνεται από την Τραουνού μέχρι την παιδική χαρά, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου υπέβαλε ερώτημα προς το Υπουργείο Οικονομικών για το αν ο Δήμος Ρόδου μπορεί να το δημοπρατήσει αφού ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ και όχι στην ΕΤΑΔ και η απάντηση, που ακόμα δεν έχει κοινοποιηθεί σε τοπικό επίπεδο – κάτι που αναμένεται να γίνει αύριο Παρασκευή- θα είναι αρνητική, όπως προκύπτει από τις ίδιες πληροφορίες της «δ».
Το ερώτημα ωστόσο που προκύπτει είναι, πώς είναι δυνατόν η απάντηση να είναι αρνητική από το υπουργείο Οικονομικών, από την στιγμή που πέρυσι η ΕΤΑΔ κίνησε τις διαδικασίες για την δημοπράτηση της παραλίας ενώ το συγκεκριμένο τμήμα ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, παράμετρος που φέτος όμως είναι απαγορευτική για την δημοπράτηση της παραλίας από τον Δήμο Ρόδου!
Αν δεν βρεθεί λύση άμεσα, τότε αυτό σημαίνει ότι στη νέα σεζόν δεν θα υπάρχει κανενός είδους δραστηριότητα και παροχή υπηρεσιών για τους λουόμενους.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Δήμος Ρόδου επιχείρησε να έρθει σε επαφή με τον αρμόδιο υπηρεσιακό παράγοντα του ΤΑΙΠΕΔ ο οποίος όμως απουσιάζει με άδεια και επειδή είναι ο μόνος που χειρίζεται την παραλία Αφάντου, θα πρέπει να επιστρέψει στα καθήκοντά του για να διερευνηθεί αν υπάρχει δυνατότητα επίλυσης του προβλήματος άμεσα ώστε να προχωρήσει ο Δήμος Ρόδου τις διαδικασίες δημοπράτησης.
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να κατατεθεί έγγραφο αίτημα από τον Δήμο Ρόδου στο ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσουν οι διαδικασίες δημοπράτησης, μέχρι την εγκατάσταση του επενδυτή στην περιοχή του Γκολφ Αφάντου.
Να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα, είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες παραχώρησης απλής χρήσης των παραλιών προς τρίτους από το Δήμο Ρόδου. Για πρώτη φορά στα τελευταία χρόνια, ξεκινούν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά οι διαδικασίες για την παραχώρηση των παραλιών, προκειμένου να αποφευχθούν τα παρατράγουδα τα οποία σημειώνονται πάντα, με τους πρώτους επισκέπτες του νησιού να βρίσκουν τις παραλίες σε κακή κατάσταση.
Η προθεσμία υποβολής αίτησης προτιμησιακού δικαιώματος λήγει στις 26 Ιανουαρίου 2018 και στη συνέχεια θα γίνουν οι πλειστηριασμοί. Μετά από αυτή την ημερομηνία δεν θα γίνεται καμία αίτηση δεκτή και οι χώροι θα δημοπρατηθούν. Η διαδικασία των δημοπρατήσεων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου.
Ο Δήμος Ρόδου θα πλειστηριάσει και τις παραλίες που ανήκουν στην ΕΤΑΔ (Τσαμπίκα, Έλλη, Καζίνο, Κάτω Πέτρες, Ιαλυσού) και απομένει να διευκρινιστεί τι θα γίνει με την παραλία Αφάντου.
Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 40 αιτήσεις προτιμησιακού δικαιώματος με τα «πόστα» να είναι γύρω στα 100. Ο χρόνος παραχώρησης του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, προς τρίτους, για τις απευθείας μισθώσεις θα είναι διετής.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ