ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γ. Παπανδρέου: Πρόταση για επιμήκυνση των ελληνικών ομολόγων για 70 χρόνια

news room 3 λεπτά ανάγνωση
Παπανδρέου Γιώργος

«Από την Κυριακή 25 Γενάρη, θα βάλει την υπο­γραφή της στο Ελλη­νικό Κοι­νο­βού­λιο μία νέα Πολι­τική Δύναμη! Μία Δύναμη Προόδου, Αξιών, Δημο­κρα­τίας, Σοσια­λι­σμού. Δύναμη που θέλει να εγγυ­η­θεί την πορεία της Ελλάδας προς τα μπρος! Και αυτή η υπο­γραφή θα γράφει “ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ”».

Τα παρα­πάνω υπο­γράμ­μισε ανοί­γο­ντας την ομιλία του στην Λάρισα ο πρό­ε­δρος του Κινή­μα­τος Δημο­κρα­τών Σοσια­λι­στών Γιώργος Παπαν­δρέου απευ­θυ­νό­με­νος σε πυκνό ακρο­α­τή­ριο.

Επε­σή­μανε ότι η παρου­σία του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ στην Βουλή θα επι­βά­λει μία άλλη πολι­τική καθώς και την επα­νά­σταση του αυτο­νό­η­του αλλά και την συνεργ­σία για σταθερή πορεία της χώρας στην ΕΕ, ενώ μίλησε για κυβερ­νη­τι­κές συνερ­γα­σίες με ξεκά­θαρο προ­ο­δευ­τικό πλαίσιο για να υπο­γραμ­μί­σει: «δεν θα γίνουμε παρα­κο­λού­θημα κανενός»

Εθεσε δε ως κεντρικό στόχο, την οικό­δο­μηση της μετα­πε­λα­τεια­κής Ελλάδας με βάση ένα Ελλη­νικό Σχέδιο για το μέλλον βασι­σμένο στο τρί­πτυχο: απε­λευ­θέ­ρωση των θεσμών της Δημο­κρα­τίας από τον πελα­τειακό ενα­γκα­λι­σμό τους με κάθε λογής συμ­φέ­ρο­ντα, ανθρω­πιά και αλλη­λεγ­γύη και ένα κράτος που λει­τουρ­γεί με τους πολίτες ασφα­λείς, μέσα από την διά­σταση της βιώ­σι­μης ανά­πτυ­ξης. Ένα σχέδιο που, όπως είπε, θα κατα­στή­σει την Ελλάδα μία σύγ­χρονη Ευρω­πιακή χώρα Αξιών, Δικαιο­σύ­νης και Δημιουρ­γίας.

Με απλό τρόπο, συνέ­χισε, λέω ότι είναι μια άλλη, εναλ­λα­κτική, ορα­μα­τική αλλά και ρεα­λι­στική, υπεύ­θυνη πρόταση απέ­να­ντι στα ευχο­λό­για της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην πρω­θυ­πουρ­γός υπε­ρα­μύν­θηκε των επι­λο­γών που έκανε επί πρω­θυ­πουρ­γίας του, ανα­γνω­ρί­ζο­ντας ότι ελή­φθη­σαν αντι­δη­μο­φι­λείς απο­φά­σεις «οχι επειδή τρε­λα­θή­καμε ή επειδή εξυ­πη­ρε­τού­σαμε άλλα συμ­φέ­ρο­ντα, όπως έλεγαν οι ψεκα­σμέ­νοι». «Οι απο­φά­σεις μας δικαιώ­θη­καν και από τα όσα ακο­λού­θη­σαν στην Ιρλαν­δία, στην Πορ­το­γα­λία αλλά και στην Κύπρο» επε­σή­μανε χαρα­κτη­ρι­στικά.

«Μπροστά στην ανάγκη να μην δια­τα­ρα­χθεί η κυβερ­νη­τική στα­θε­ρό­τητα και η πορεία της χώρας, ως πρω­θυ­πουρ­γός ανέ­χθηκα πολλά» δήλωσε με έμφαση.

Παράλ­ληλα άσκησε σκληρή κριτική στην στάση των λοιπών κομ­μά­των εκείνη την εποχή και της ΝΔ αλλά και στην συγκυ­βέν­ρηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ τονί­ζο­ντας ότι απέ­τυ­χαν να δια­σφα­λί­σουν την ομαλή ολο­κλή­ρωση του Προ­γράμ­μα­τος Στή­ρι­ξης, όπως ήταν προ­γραμ­μα­τι­σμένο εδώ και τρία χρόνια, παρόλο που, όπως υπο­στή­ριξε, το μεγα­λύ­τερο μέρος της τιτά­νιας δημο­σιο­νο­μι­κής προ­σαρ­μο­γής είχε ήδη επι­τευ­χθεί μεταξύ του 2009 και του 2011.

Είναι κυριο­λε­κτικά απα­ρά­δε­κτο, παρα­τή­ρησε, μετά από όσα περά­σαμε 5 χρόνια τώρα, μετά από τόση προ­σπά­θεια, τόσες θυσίες, να βυθί­ζε­ται, ξανά, η Ελλάδα και οι πολίτες της στην ανα­σφά­λεια, σχο­λί­ασε με έμφαση.

Κατα­λό­γισε επίσης, «τερά­στιες ευθύνες» και στον ΣΥΡΙΖΑ. «Μας λένε ότι αυτοί μόνο μπορούν και θα χορέ­ψουν τις αγορές στον ρυθμό τους» σχο­λί­ασε και πρό­σθεσε: «η εθνική στρα­τη­γική εξόδου της χώρας από την κρίση δεν μπορεί να βασί­ζε­ται σε ευχο­λό­για περί μιας ξαφ­νι­κής κι από­το­μης αλλαγής στην ΕΕ».

Ο πρώην πρω­θυ­πουρ­γός ανα­φέρ­θηκε και σε λάθη της Ευρω­παι­κής Ενωσης δηλώ­νο­ντας με έμφαση: «Απευ­θύ­νο­μαι προς τους εταί­ρους μας: Αφήστε ήσυχους τους Έλληνες και τις Ελλη­νί­δες! Αφήστε τους ψύχραιμα και νηφάλια να ακού­σουν, να σκε­φτούν και να απο­φα­σί­σουν. Αφήστε να γίνει ουσια­στι­κός διά­λο­γος στην προ­ε­κλο­γική περίοδο για το μέλλον της χώρας».

Εμείς προ­τεί­νουμε, ανέφερε ο Γ. Παπανν­δρέου, ως ελά­χι­στο πρό­γραμμα ανα­διάρ­θρω­σης του χρέους :

– την επι­μή­κυνση για 70 χρόνια των ελλη­νι­κών ομο­λό­γων που βρί­σκο­νται στα χέρια των εταίρων μας

– τον μηδε­νι­σμό του περι­θω­ρίου στο επι­τό­κιο των ομο­λό­γων

– τη στα­θε­ρο­ποί­ηση των ετήσιων τόκων που πλη­ρώ­νουμε σε ένα χαμηλό επίπεδο για τις επό­με­νες δεκα­ε­τίες

– ένα μορα­τό­ριουμ στις απο­πλη­ρω­μές των “επι­σή­μων δανείων”

– την ανταλ­λαγή μέρους των ομο­λό­γων με άλλα που θα έχουν ρήτρα ανά­πτυ­ξης και θα απο­πλη­ρώ­νο­νται όσο πάει καλύ­τερα η οικο­νο­μία.

Τώρα χρειά­ζε­ται Ελλη­νικό Σχέδιο για μεγάλες προ­ο­δευ­τι­κές μεταρ­ρυθ­μί­σεις, επε­σή­μανε.

Εξάλλου ο πρώην πρω­θυ­πουρ­γός τόνισε ότι:

· πρέπει να δια­σφα­λι­σθεί η ασφαλής πορεία της χώρας προς το μέλλον,

· στην επόμενη Βουλή πρέπει να υπάρξει μια ισχυρή παρου­σία προ­ο­δευ­τι­κών δυνά­μεων,

· το ΚΙΝΗΜΑ μπορεί να εγγυ­η­θεί την προ­ο­δευ­τική κατεύ­θυνση της χώρας,

· πρέπει επι­τέ­λους να ειπω­θούν στους Έλληνες πολίτες, τα γεγο­νότα, χωρίς στρογ­γυ­λο­ποι­ή­σεις, χωρίς χάιδεμα αυτιών

· για να βρουν πολι­τική έκφραση οι χιλιά­δες πολίτες που μοι­ρα­ζό­μα­στε τις ίδιες αξίες και νιώθουν πολι­τικά άστεγοι.

Με συνέ­πεια – να ανα­συ­ντά­ξουμε όλοι μαζί τις προ­ο­δευ­τι­κές δυνά­μεις – και μαζί την Ελλάδα, επε­σή­μανε ο Γ. Παπαν­δρέου

http://www.imerisia.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.