Συνεντεύξεις

Ν. Συρμαλένιος: «Δεν υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας για τη νησιωτική Ελλάδα»

«Οι κάτοικοι των μικρών νησιών σήμερα αισθάνονται ως πολίτες γ´κατηγορίας και δίνουν ένα άνισο αγώνα επιβίωσης. Στα μικρά νησιά, δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο, ούτε πλοία, ούτε τα δωρεάν εισιτήρια, ούτε οι φοροαπαλλαγές, ούτε η στοιχειώδης ιατρική πρωτοβάθμια φροντίδα».

Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο βουλευτής Κυκλάδων κ. Νίκος Συρμαλένιος με αφορμή τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζει ο τομέας της Υγείας στα μικρά νησιά και προσθέτει πως προέβη σε καταγγελία στη Βουλή και εισέπραξε τον εκνευρισμό του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου.
«Πολύ λογικό να εκνευρίζονται οι υπουργοί της κυβέρνησης γιατί νιώθουν υπόλογοι και κατηγορούμενοι από τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα για την αναλγησία που επιδεικνύουν απέναντι στα μικρά νησιά», δηλώνει ο κ. Νίκος Συρμαλένιος.
Με αφορμή το γεγονός ότι ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τις εκλογές, ο βουλευτής Κυκλάδων υπογραμμίζει ότι τα κόμματα της συγκυβέρνησης δεν θα αποφύγουν το πικρό ποτήρι της αποδοκιμασίας.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο λαός θα καταδικάσει με τον πιο αποφασιστικό τρόπο τις πολιτικές που τον έχουν οδηγήσει σε ανέχεια και που σε τελευταία ανάλυση διαλύουν την όποια προοπτική για την ύπαρξη της Ενωμένης Ευρώπης των λαών και αυτή καθεαυτή την ευρωπαϊκή ιδέα», δηλώνει ο κ. Νίκος Συρμαλένιος.

Η συνέντευξη του κ. Νίκου Συρμαλένιου, αναλυτικά:
• Η Ελλάδα ανέλαβε πλέον την προεδρία της ΕΕ. Αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές προς το καλύτερο στη χώρα μας ή θα έχουν συνέχεια τα επώδυνα μέτρα;
Ποιος στα αλήθεια μπορεί να περιμένει βελτίωση των συνθηκών ζωής για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών επειδή η Ελλάδα θ´ ασκήσει την προεδρία, μια διαδικασία θεσμοθετημένη για την εκ περιτροπής προεδρία από όλες τις χώρες, δηλαδή μια τυπική διαδικασία; Βεβαίως, εάν η κυβέρνηση δεν ήταν υποταγμένη στις πολιτικές του διευθυντηρίου και της τρόϊκας, πολλά πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν για να αλλάξει ρότα η χώρα και να επιδράσει και σε γενικότερες αλλαγές στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Θα ακούσουμε βεβαίως μεγάλα λόγια για ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή θαλάσσια πολιτική, για θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, για πολιτική για την αλιεία και πολλά άλλα. Όμως απαντήσεις για το αν θα έχουν τα νησιά μας, πλοία, γιατρούς, απασχόληση, χωροταξικό σχεδιασμό, αγροτική παραγωγή δεν θα πάρουμε. Αλλωστε η ζοφερή πραγματικότητα που ζει η νησιωτική Ελλάδα στις εποχές των μνημονίων, δεν αφήνει και ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας.

• Συμφωνείτε με εκείνους που υποστηρίζουν πως η οικονομική κατάσταση της χώρας βελτιώθηκε πάρα πολύ και ότι σε λίγο καιρό η κρίση θα είναι παρελθόν;
Όσοι ζουν το όνειρο του success story και νομίζουν ότι βγαίνουμε στο δρόμο της ανάπτυξης, ή είναι αφελείς ή μάλλον (και αυτό αφορά τους κυβερνώντες) υπερασπίζονται με νύχια και με δόντια τα συμφέροντα του διεθνούς κεφαλαίου και της γερμανικής Ευρώπης. Αλήθεια δεν τους λέει τίποτα η συνεχιζόμενη αύξηση της ανεργίας; Μήπως όμως εκτός από “πρωτογενές πλεόνασμα” δεν έχουν ακούσει και για χρηματοδοτικό κενό και για το ενδεχόμενο για νέο μνημόνιο για να καλυφθούν οι ανάγκες μέχρι το 2016;

• To δίλημμα τουλάχιστον των ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια εάν θα γίνουν και εθνικές εκλογές ταυτόχρονα ή νωρίτερα, έθεσε επισήμως ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς. Γιατί εκτιμάτε πως γίνεται αυτό τώρα;
Το δίλημμα για τον ελληνικό λαό δεν υπάρχει και το ξέρει πολύ καλά ο κ. Σαμαράς.
Το πικρό ποτήρι της αποδοκιμασίας τα κόμματα της συγκυβέρνησης δεν θα μπορέσουν να το αποφύγουν, όσο και αν επιστρατεύουν καινοφανείς αλχημείες και μεταθέτοντας τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές μια βδομάδα νωρίτερα, επιδιώκοντας μειωμένη συμμετοχή στο δεύτερο γύρο. Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο λαός θα καταδικάσει με τον πιο αποφασιστικό τρόπο τις πολιτικές που τον έχουν οδηγήσει σε ανέχεια και που σε τελευταία ανάλυση διαλύουν την όποια προοπτική για την ύπαρξη της Ενωμένης Ευρώπης των λαών και αυτή καθεαυτή την ευρωπαϊκή ιδέα.

• Ενόψει των ευρωεκλογών ποια θα είναι η γραμμή και οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ;
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει τη μάχη των ευρωεκλογών ως μέλος της ευρωπαϊκής αριστεράς, έχοντας και το πλεονέκτημα και ταυτόχρονα και την τιμή, ο πρόεδρος μας Αλέξης Τσίπρας να έχει τεθεί ως ο υποψήφιος πρόεδρος της για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σήμερα βρισκόμαστε σ´ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Ή οι λαοί παραμένουν στο περιθώριο και εξακολουθούν να υφίστανται τις πολιτικές της ακραίας λιτότητας, που οδηγούν – ιδιαίτερα τον ευρωπαϊκό νότο σε χώρες φτηνού εργατικού δυναμικού και παράδεισου στα κάθε λογής κερδοσκοπικά και τυχοδιωκτικά κεφάλαια, με τρομακτικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και στην κυριαρχία των χωρών αυτών, ή ανατρέπουμε τις πολιτικές αυτές και οικοδομούμε την Ευρώπη της ειρήνης, της κοινωνικής συνοχής, της δημοκρατίας και της περιβαλλοντικής ισορροπίας, όπου οι λαοί μέσω της αναβάθμισης και των αντιπροσωπευτικών θεσμών (ευρωκοινοβούλιο, επιτροπή περιφερειών, οικονομική και κοινωνική επιτροπή κλπ), θα αναγνωρίζουν τον εαυτό τους και θα συμβάλλουν κατά το δυνατόν στις μεγάλες αποφάσεις για το μέλλον τους. Στη μάχη αυτή πρέπει να καταδικάσουμε τις πολιτικές της ακραίας φτώχειας και της μετατροπής των χωρών μας σε αποικίες χρέους, πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημα μας στις πολιτικές του Μερκελισμού που μετατρέπουν τις χώρες σε υποχείρια του πιο αρπαχτικού διεθνούς κεφαλαίου.
• Με αφορμή το γεγονός ότι πλησιάζουν και οι εκλογές της ΤΑ τι λέτε για τις πληροφορίες που σας θέλουν να διεκδικείτε τη θέση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου; Στο Δήμο Ρόδου πώς θα κινηθεί το κόμμα;
Πρέπει να σας πω εξαρχής ότι στον ΣΥΡΙΖΑ κινούμαστε με βάση τις συλλογικές αποφάσεις των οργανώσεών μας, αλλά και των ευρύτερων αυτοδιοικητικών κινήσεων στις οποίες συμμετέχουμε. Πρέπει να σας πω επίσης ότι δεν αποτελεί δική μου επιθυμία να είμαι ξανά υποψήφιος στην Περιφέρεια. Όχι, γιατί θεωρώ υποτιμητική τη διεκδίκηση της θέσης του περιφερειάρχη, αλλά επειδή ακριβώς αφότου εκλέχθηκα βουλευτής Κυκλάδων, θεώρησα σωστό να παραιτηθώ, ακριβώς για να μην κρατώ ταυτόχρονα δύο ιδιότητες, δύο θέσεις, επειδή α) δεν μπορείς ουσιαστικά να κάνεις καλή δουλειά σε δύο ταυτόχρονα καθήκοντα και β) χρειάζεται να αναδειχθούν στις αιρετές θέσεις και άλλα πρόσωπα. Από αυτή την άποψη, θεωρώ ότι η παραίτησή μου και η είσοδος στο περιφερειακό συμβούλιο του Νεκτάριου Σαντορινιού ήταν μια θετική εξέλιξη και για την εκπροσώπηση της Ρόδου με ένα άξιο στέλεχος και ταυτόχρονα συνέβαλε μαζί με τον επίσης άξιο, επικεφαλής της παράταξης Παύλο Χρυσαφίδη στην συνολική επάξια εκπροσώπηση της παράταξης μας “Πολίτες Κόντρα στον Καιρό”.
Με την ίδια λογική και με συλλογικές διαδικασίες θα κινηθούν και οι σύντροφοί μας στη Ρόδο για την ανάδειξη του υποψήφιου δημάρχου.

• Πριν λίγες ημέρες δύο υπουργοί επισκέφθηκαν το Καστελόριζο. Την επόμενη ημέρα όμως ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του. Τελικά τα μικρά νησιά και οι κάτοικοί τους έχουν αφεθεί στην τύχη τους;
Ακριβώς αυτό το ζήτημα κατήγγειλα μόλις χθες στη Βουλή σε σχετική συζήτηση Επερώτησης για τη νησιωτική πολιτική και εισέπραξα τον εκνευρισμό του παριστάμενου υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου. Πολύ λογικό να εκνευρίζονται οι υπουργοί της κυβέρνησης γιατί νιώθουν υπόλογοι και κατηγορούμενοι από τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα για την αναλγησία που επιδεικνύουν απέναντι στα μικρά νησιά, αφού δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο, ούτε πλοία, ούτε τα δωρεάν εισιτήρια, ούτε οι φοροαπαλλαγές, ούτε η στοιχειώδης ιατρική πρωτοβάθμια φροντίδα. Οι κάτοικοι των μικρών νησιών σήμερα αισθάνονται ως πολίτες γ´κατηγορίας και δίνουν ένα άνισο αγώνα επιβίωσης.

• Νέα επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ για «φλερτ» με την τρομοκρατία εξαπέλυσε η ΝΔ αυτή τη φορά με αφορμή δηλώσεις του Πέτρου Τατσόπουλου, λίγο μετά την εξαφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού έπειτα από άδεια που πήρε από τις φυλακές Κορυδαλλού. Τι απαντάτε;
Η ΝΔ διακατέχεται από πανικό και αυτός θα αυξάνει όσο προχωράμε προς τις εκλογικές αναμετρήσεις. Ολα αυτά περί τρομοκρατίας αποτελούν κινήσεις αντιπερισπασμού και αποπροσανατολισμού, μπροστά στη σκληρή καθημερινότητα που βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Το θέμα Τατσόπουλου σήμερα έλαβε ένα τέλος με την ανεξαρτοποίησή του. Ομως, ο Τατσόπουλος και ο κάθε βουλευτής δεν βγήκε με τις προσωπικές του ψήφους και μόνο. Εκλέχθηκε από τους πολίτες που ψήφισαν το κόμμα μας, ακριβώς γιατί πίστεψαν στις ιδέες και στην πολιτική του. Γι αυτό, για την αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης θα έπρεπε να παραδώσει την έδρα του στο κόμμα. Είναι φανερό ότι όλους μας σε τελευταία ανάλυση θα μας κρίνει ο λαός και η ιστορία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου