Συνεντεύξεις

Μ. Μπαλασκάς, εκπαιδευτής ραδιοερασιτέχνης: «Η έκτακτη ανάγκη δεν σε περιμένει αλλά την περιμένεις»

Οι ραδιοερασιτέχνες 40 και πλέον χρόνια δίνουν το «παρών» σε κάθε έκτακτη ανάγκη στην περιοχή μας και είναι πάντα έτοιμοι να συνδράμουν με ίδια μέσα όπου και όποτε κληθούν.
Αθόρυβα αλλά πάντα σε άμεση ετοιμότητα για την κάλυψη επικοινωνίας, θέτουν τους εαυτούς τους αλλά και τον εξοπλισμό τους στη διάθεση των αρχών και του τόπου σε κάθε φυσική καταστροφή. Όταν οι τηλεπικοινωνίες και το διαδίκτυο καταρρέουν, τη λύση δίνει ο ραδιοερασιτεχνισμός όπως έχει συμβεί αρκετές φορές.
Ο τέως πρόεδρος, επί σειράν πολλών ετών αντιπρόεδρος και μόνιμος εκπαιδευτής της Ενωσης Ραδιοερασιτεχνών Δωδεκανήσου Μιχάλης Μπαλασκάς μιλά σήμερα στη «δημοκρατική» για την τεράστια προσφορά του Συλλόγου και ανοίγει την πόρτα σε έναν κόσμο μαγικό!
Ο ίδιος, όταν ως παιδί έσπασε το πρώτο ραδιόφωνο που αγόρασε ο ναυτικός μπαμπάς του για να βρει τα… ανθρωπάκια που πίστευε ότι κρύβονται μέσα, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτό ήταν το πρώτο βήμα για να καταφέρει χρόνια αργότερα να συνομιλεί με ανθρώπους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης και του… διαστήματος, από τον βασιλιά της Ιορδανίας και της Ισπανίας μέχρι τους αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού!
• Κύριε Μπαλασκά, πότε ιδρύθηκε η Ενωση Ραδιοερασιτεχνών Δωδεκανήσου;
Η Ενωση Ραδιοερασιτεχνών Δωδεκανήσου ιδρύθηκε το 1980. Τότε, στην πρώιμη μορφή της, υπήρχε ως Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Ρόδου. Ανάμεσα στους μέντορές μας, στους ανθρώπους που μας μύησαν στον ραδιοερασιτεχνισμό ήταν επιφανείς Ρόδιοι όπως ο γυναικολόγος Γιάννης Βασιλάκης, ο ξενοδόχος Νίκος Κρητικός, ο επιχειρηματίας Νίκος Χατζηγαβριήλ, ο Βασίλης Βασιλειάδης, ο αείμνηστος Βασίλης Κουγιός και πολλοί άλλοι που έφτιαξαν αρχικά τον Σύλλογο Ραδιοερασιτεχνών Ρόδου.
Μάλιστα, λίγα χρόνια αργότερα με τις φωτιές του ’84, επειδή δεν υπήρχε στέγη, ο Γιάννης ο Μαχαιρίδης αντιλαμβανόμενος την αξία των επικοινωνιών σε δύσκολες επιχειρησιακές καταστάσεις, ως διορισμένος νομάρχης τότε έκανε δωρεά στον Σύλλογο μια αίθουσα στο Δημοτικό Φυτώριο στο Μόντε Σμιθ όπου στεγάστηκαν οι ραδιοερασιτέχνες. Ένας μικρός χώρος, ζεστός, τον οποίον διαμορφώσαμε με την πάροδο του χρόνου και τώρα είναι ένας υπέροχος χώρος όπου έρχονται εκτός από τους Ελληνες συναδέλφους και πάρα πολλοί από το εξωτερικό οι οποίοι μένουν έκπληκτοι από την αύρα του χώρου και από τον τρόπο που τον έχουμε φροντίσει.


• Πόσα άτομα είστε στον σύλλογο;
Είμαστε 80 μέλη, εκ των οποίων το 1/4 περίπου είναι απολύτως ενεργά και ίσως παραπάνω. Παίρνουμε μέρος σε ασκήσεις με την πυροσβεστική, δίνουμε το «παρών» σε μεγάλους διαγωνισμούς παγκοσμίως, οργανώνουμε κάθε χρόνο -και έχω εγώ την επιμέλεια αυτή- μαθήματα για να γίνει κανείς ραδιοερασιτέχνης.
• Υπάρχει και ενδιαφέρον για νέα μέλη;
Βεβαίως, υπάρχει ενδιαφέρον ακόμα και τώρα, στην εποχή που το ίντερνετ σαρώνει τα πάντα, κάθε μορφή επικοινωνίας, εμείς προσπαθούμε να διδάξουμε στα παιδιά ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης που δεν θα υπάρχει τηλέφωνο, δεν θα υπάρχει κινητή τηλεφωνία, κακά τα ψέματα, εκεί αναδύεται η αξία του ραδιοερασιτεχνισμού και το να γνωρίζεις την τέχνη της επικοινωνίας, γιατί αυτό είναι μια τέχνη που δεν τη γνωρίζουν πολλοί, για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Πρέπει να σας πω ότι μια μεγάλη δεξαμενή ανθρώπων, οι οποίοι έρχονται κοντά μας είναι ενεργοί πολίτες, που βρίσκονται σε εθελοντικές ομάδες. Έρχονται για να μάθουν την τέχνη γιατί έχουν αντιληφθεί την αξία της και τη χρησιμότητά της, είτε ως μονάδα είτε ως ομάδα πλέον ώστε σε μια δύσκολη ανάγκη, να ξέρει ο καθένας τι να κάνει και κυρίως τι να μην κάνει.


• Από πότε είστε μέλος στον Σύλλογο Ραδιοερασιτεχνών;
Έγινα μέλος του Συλλόγου το 1994. Είναι 30 χρόνια εκ των οποίων τα 28 είμαι μόνιμος εκπαιδευτής της Ένωσης. Δηλαδή είμαι αυτός που εκπαιδεύει τους νεοεισερχόμενους μέχρι να πάρουν το πτυχίο τους αλλά και μετά από το πτυχίο τους. Εμείς δίνουμε εξετάσεις στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών για να πάρουμε πτυχίο. Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι είμαστε οι παλιοί ραδιοπειρατές, άλλοι μας μπερδεύουν με τους CBr, όμως είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα.
• Τι κάνει λοιπόν ο ραδιοερασιτέχνης;
Ο ραδιοερασιτέχνης λειτουργεί μέσα σε ένα τεράστιο φάσμα συχνοτήτων που έχουν χορηγηθεί από το ελληνικό δημόσιο, και γι’ αυτό ονομάζεται και Υπηρεσία Ραδιοερασιτέχνη και Υπηρεσία Ραδιοερασιτέχνη μέσω Δορυφόρου. Είναι διττή η ιδιότητά μας και κινούμαστε σε ένα ευρύ φάσμα συχνοτήτων από πολύ πολύ μακρά κύματα μέχρι τα μικροκύματα. Είναι ένα αμιγώς επιστημονικό χόμπι, ή για να το πω καλύτερα πρόκειται για μεικτή, επιστημονική ενασχόληση διότι πρέπει να μάθεις φυσική, να ξέρεις από ηλεκτρονικά, να γνωρίζεις από μετεωρολογία, να γνωρίζεις από την επιστήμη του διαστήματος.


• Εσείς πώς βρεθήκατε σ’ αυτό το χώρο;
Εγώ λοιπόν είμαι γεννημένος στην Κάρπαθο, και ως παιδί όταν έπεσε στα χέρια μου το πρώτο ραδιόφωνο, νόμιζα ότι μέσα υπήρχαν ανθρωπάκια και έσπασα το ραδιόφωνο για να τα βρω!
• Σε ποια ηλικία αυτό;
Πρέπει να ήμουν 5 χρονών. Ίσα ίσα που θυμάμαι ότι έσπασα το ραδιόφωνο αλλά θυμάμαι ολοκάθαρα ότι έσπασα και τις μπαταρίες να δω αν τα ανθρωπάκια ήταν μέσα! Ο πατέρας μου ήταν ναυτικός στα καράβια και η αλήθεια είναι ότι άργησε πολύ να μου φέρει το επόμενο ραδιόφωνο! (γέλια). Βέβαια, όταν μου έφερε το καινούργιο ραδιόφωνο, το πρόσεχα σαν τα μάτια μου.

Αφού μου εξήγησαν περί τίνος πρόκειται, το μόνο που χρειαζόμουν ήταν χρόνος για να μπορώ να εντοπίσω το πιο μακρινό σήμα και θυμάμαι είχα πιάσει στα μεσαία έναν σταθμό από τα Χανιά που έβαζε παραδοσιακή κρητική μουσική.
• Και φαντάζομαι όσο μεγαλώνατε εσείς μεγάλωνε και το ενδιαφέρον σας για το αντικείμενο.
Ε ναι… Είναι η μαγεία αυτού, που κάποιον δεν τον βλέπεις και αρχίζεις να τον οραματίζεσαι… Αυτό με οδήγησε να θέλω να πιάσω όλο και πιο μακρινά σήματα. Θυμάμαι όταν μου έφερε ο πατέρας μου ένα πιο καλό ραδιόφωνο και με μια αυτοσχέδια κεραία κατάφερα να ακούσω ένα σταθμό από την Αργεντινή στα βραχεία κύματα, μιλάμε για πολλή τύχη να το πετύχεις αυτό χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις, εκεί πραγματικά τρελάθηκα από τον ενθουσιασμό μου.
Μετά ήρθαμε στη Ρόδο όπου πήγα στο σχολείο, και ασχολήθηκα και λίγο με την πρώιμη ελεύθερη ραδιοφωνία. Τελειώνει αυτό και όταν βρέθηκα πια στο τεχνικό λύκειο, στο τμήμα ηλεκτρονικών, κάποιος μου είπε για τους ραδιοερασιτέχνες και το τι κάνουν, κι αυτό μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Έψαξα να τους βρω, δεν τους βρήκα παρά μόνο κάποιες σκόρπιες πληροφορίες. Όταν γύρισα πια από φαντάρος συνάντησα έναν νεαρό ραδιοερασιτέχνη Ροδίτη που ζούσε στην Αγγλία, ο οποίος και με έφερε σε επαφή. Και μάλιστα στο σπίτι του όταν πήγα, μιλήσαμε με έναν Ρώσο ραδιοερασιτέχνη και εκεί ερωτεύθηκα το υπέροχο αυτό χόμπι. Με έφερε σε επαφή με τον δάσκαλό μου, τον Νίκο Κρητικό, ο οποίος με πολλή αγάπη και άπειρες ερωτήσεις από μέρους μου με μύησε στον κόσμο του ραδιοερασιτεχνισμού. Μπήκα στον Σύλλογο, γνώρισα τα παιδιά και τότε υπήρχε ανάγκη από κάποιον που να ξέρει σήματα Mors για να τους εκπαιδεύει γιατί ήταν προαπαιτούμενο για τις εξετάσεις. Εγώ ήξερα και ήταν μάλιστα και ο αγαπημένος μου τρόπος επικοινωνίας και ξεκίνησα να εκπαιδεύω νεοεισερχόμενους σε θεωρία και πράξη, δύο χρόνια αφού είχα πάρει το πτυχίο μου. Μέχρι σήμερα έχω εκπαιδεύσει 120 άτομα με 100% επιτυχία και καμαρώνω γι’ αυτό. Εχω εκπαιδεύσει ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα, δικηγόρους, γιατρούς, ελεύθερους επαγγελματίες, εργαζόμενους, εργάτες… Εχω εκπαιδεύσει άνθρωπο ο οποίος έχει εργαστεί στη NASA, άνθρωπο που είναι στον Πύργο Ελέγχου του αεροδρομίου…


• Και γυναίκες;
Ναι, έχει και γυναίκες. Είχα 9 γυναίκες μαθήτριες που πήραν κι εκείνες το πτυχίο τους, το οποίο μάλιστα δεν είναι εύκολο να το πάρεις. Πέρασαν λοιπόν τα χρόνια και κάποια στιγμή το Υπουργείο μένει χωρίς εξεταστή στα σήματα Mors και για μια δεκαετία κάλυπτα και αυτή την ανάγκη.
• Από την ίδρυση του Συλλόγου και μέχρι σήμερα, σε όλα τα έκτακτα γεγονότα, οπουδήποτε παραστεί ανάγκη, οι ραδιοερασιτέχνες είναι παρόντες.
Πράγματι, είμαστε παρόντες σε κάθε περιστατικό κρίσης και σε κάθε έκτακτη ανάγκη παρότι δεν το «φωνάζουμε». Εμείς κάνουμε μια αθόρυβη δουλειά, συνεχόμενη, διατηρώντας το δίκτυό μας συντηρημένο και σε εφεδρεία και πολλές φορές έχει παραστεί ανάγκη να το χρησιμοποιήσει ακόμα και η Πυροσβεστική ή εθελοντές. Εχουμε λάβει μέρος σε πολλές ασκήσεις για να είμαστε έτοιμοι να καλύψουμε το κενό που μπορεί να προκύψει στις επικοινωνίες σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Μάλιστα έχουμε λάβει μέρος σε ασκήσεις και με Προξενεία σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, με πολύ καλές κριτικές και με πολλά εύσημα, διότι τους ενδιαφέρει πάρα πολύ πώς σε μια περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα καταφέρουν να επικοινωνήσουν με την πατρίδα τους και πώς από την πατρίδα τους θα επικοινωνήσουν με τα Προξενεία. Στην προσπάθειά μας, μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και κάποιες φορές ο Δήμος Ρόδου καλύπτοντας μέρος των εξόδων τα οποία είναι υπέρογκα. Δεν είναι τυχαίο αυτό που λένε πως κερδίζει τον πόλεμο όποιος έχει τηλεπικοινωνίες…
• Αρα λοιπόν στις έκτακτες περιστάσεις, ποιος είναι ο ρόλος σας;
Οι ραδιοερασιτέχνες σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεκπεραιώνουμε διαλέξεις άμεσης προτεραιότητας, εφόσον μας ζητηθεί. Αν για παράδειγμα σε μια φωτιά, ή σε έναν σεισμό καταρρεύσει το δίκτυο τηλεπικοινωνιών και εφόσον κληθούμε π.χ. από την Πυροσβεστική εμείς μπορούμε να καλύψουμε το κενό της επικοινωνίας. Όμως για να μπορέσεις να παρέμβεις πρέπει πάντα το δίκτυό σου να είναι συντηρημένο, μεγάλης κάλυψης και δεν μιλάμε μόνο για τη Ρόδο αλλά και για τα νησιά μας. Υπάρχουν αναμεταδότες και στην Αστυπάλαια, που είναι το πιο απομακρυσμένο νησί, στο Καστελλόριζο που είναι μείζονος σημασίας, στη Σύμη, στην Κω, στην Κάλυμνο, στη Λέρο… Εχουμε απλωθεί στα Δωδεκάνησα γιατί το κακό μπορεί να συμβεί οπουδήποτε.
• Αρα εκεί που καταρρέουν τα πάντα και διακόπτεται κάθε είδους επικοινωνία και δεν υπάρχει άλλος τρόπος, έρχονται οι ραδιοερασιτέχνες να γεφυρώσουν αυτό το χάσμα.
Ναι, ακριβώς. Οταν έγινε ο σεισμός στην Καλαμάτα το 1986, δεν υπήρχε τρόπος να ειδοποιηθεί το κράτος των Αθηνών. Η ειδοποίηση έγινε μέσω του δικτύου των Ραδιοερασιτεχνών. Όταν έγινε ο σεισμός στην Αθήνα, πάλι το ίδιο και μάλιστα ο τότε διοικητής της ΠΥΡ είχε πει μέσα στη Βουλή των Ελλήνων ότι οι ραδιοερασιτέχνες έσωσαν την τιμή των τηλεπικοινωνιών. Το μότο μας είναι πως «Η έκτακτη ανάγκη δεν σε περιμένει αλλά την περιμένεις».
• Τα έξοδα για τον εξοπλισμό σας τα καλύπτετε μόνοι σας;
Τα περισσότερα ναι και μιλάμε για τεχνολογία αιχμής. Μας έχει επιχορηγήσει η Περιφέρεια κάποιες φορές, αλλά ποτέ δεν είναι αρκετά αυτά που παίρνουμε γιατί η τεχνολογία προχωράει συνέχεια. Τώρα ετοιμαζόμαστε να στήσουμε ένα Ραδιοερασιτεχνικό επίγειο σταθμό, ο οποίος θα συνδέεται με έναν γεωστατικό δορυφόρο που καλύπτει όλη την Ευρώπη και την Αφρική! Κι αυτό γιατί, αν καταρρεύσουν οι επίγειες τηλεφωνικές γραμμές θα πρέπει να έχουμε μια ακόμα δίοδο και αυτή είναι το διάστημα. Σκεφτείτε ότι στην ελληνική επικράτεια αυτήν την δυνατότητα την έχει μέχρι σήμερα μόνο ο Ελληνικός Στρατός.


• Μιας που αναφερθήκατε στο διάστημα, να πούμε ότι με πρωτοβουλία δικιά σας γίνεται και η σύνδεση του δημοτικού σχολείου του Ζηπαρίου με τον Διαστημικό Σταθμό στις 14 Δεκεμβρίου.
Ακριβώς, είναι το πρόγραμμα ARISS. Ένα πρόγραμμα που δίνει την ευκαιρία σε εκπαιδευτικά ιδρύματα με την συνδρομή των Ραδιοερασιτεχνών, να επικοινωνήσουν με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και τους αστροναύτες σε πραγματικό χρόνο! Και να σας πω και κάτι που δεν το ξέρετε, όλοι οι αστροναύτες που ανεβαίνουν στο διάστημα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό είναι ραδιοερασιτέχνες. Στον ελεύθερο χρόνο τους, για ψυχαγωγικούς λόγους, μπορούν επικοινωνούν με απλούς άγνωστους ανθρώπους, οι οποίοι είναι αδειούχοι ραδιοερασιτέχνες.
• Εσείς μιλάτε με αστροναύτες;
Βεβαίως έχω μιλήσει πάρα πολλές φορές. Οταν «ξέχασαν» για εννιά μήνες τον Βαλέρι Πολιακόφ πάνω στον ρωσικό διαστημικό σταθμό ΜΙR, τότε με την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης, μιλούσαμε σχεδόν κάθε φορά που περνούσε πάνω από τη Ρόδο. Αλλά έχω μιλήσει και με αρκετούς αστροναύτες διαφορών αποστολών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Αυτό που είναι όμορφο στο χόμπι μας, είναι ότι εκτός από τη χαρά της μακρινής επικοινωνίας, μιλάμε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, είναι ότι αν μιλήσουμε με έναν ραδιοερασιτέχνη και ανταλλάξουμε μερικές κουβέντες, είναι σαν να γνωριζόμαστε χρόνια επειδή έχουμε το ίδιο μεράκι, την ίδια τρέλα. Να φανταστείτε ότι μίλησα με τον Joe Taylor τον βραβευμένο με Νόμπελ αστροφυσικό ο οποίος ήταν απλούστατος, μιλούσαμε όμως μιλάμε εμείς τώρα, και ο άνθρωπος αυτός έχει πάρει Νόμπελ. Εχω μιλήσει με τον βασιλιά της Ιορδανίας τον Χουσεΐν, έχω μιλήσει με τον πρώην βασιλιά της Ισπανίας τον Χουάν Κάρλος. Γνωστός ραδιοερασιτέχνης ήταν επίσης και ο Μάρλον Μπράντο. Από την Ελλάδα γνωστός ραδιοερασιτέχνης είναι ο πρώην υπουργός, ο Αχιλλέας Καραμανλής, ήταν ο ηθοποιός Ερρίκος Μπριόλας, ο δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος και πολλοί άλλοι. Ραδιοερασιτέχνες θα βρεις από όλα τα στρώματα της κοινωνίας και όταν μιλάμε δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ μας, αρκεί που μιλάμε και μοιραζόμαστε την χαρά της επικοινωνίας.
• Κλείνοντας, θα θέλαμε να μας πείτε πώς μπορεί κάποιος που ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για τον ραδιοερασιτεχνισμό, να έρθει σε επαφή μαζί σας.
Οποιος επιθυμεί μπορεί να πάρει πληροφορίες από τη σελίδα μας www.sz5rds.gr ή να επικοινωνήσει μαζί μας στα τηλέφωνα 22410 32474, 6943 949395, 6984 961797 και με χαρά να μοιραστούμε πληροφορίες και να απαντήσουμε σε ερωτήσεις.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Γεώργιος Ζαφείρης    11.12.2023 18:25

    Εύγε σας ….καλά Χριστούγεννα!!!!sv3mgz!!!!

  • panagiotis margaritis    11.12.2023 12:10

    Εύγε συνάδελφοι sv8cu

Σχολιασμός άρθρου