ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χαιρετίζεται από τους φορείς η απόφαση για τη βίζα

news room 3 λεπτά ανάγνωση
visa_tourkia.jpg

Θετικό χαρα­κτη­ρί­ζουν το μέτρο της «βίζας εξπρές» για τους Τούρ­κους επι­σκέ­πτες οι τοπικοί φορείς της Δωδε­κα­νή­σου, δηλώ­νο­ντας ότι θα συμ­βά­λει στην ενί­σχυση των του­ρι­στι­κών ροών. Το μέτρο που εξαγ­γέλ­θηκε με αφορμή την επί­σκεψη του Ταγίπ Ερντο­γάν στην Αθήνα, αφορά 10 νησιά συνο­λικά, τη Ρόδο, τη Σύμη, το Καστελ­λό­ριζο, την Κάλυμνο, την Λέρο και την Κω, τη Λήμνο, τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο.

Σύμφωνα με δηλώ­σεις του υπουρ­γού Μετα­νά­στευ­σης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη, διευ­κο­λύ­νο­νται οι τούρκοι πολίτες που επι­θυ­μούν να επι­σκε­φθούν τα νησιά καθώς δεν χρειά­ζε­ται να μετα­βαί­νουν στα ελλη­νικά προ­ξε­νεία στη Σμύρνη ή στην Κων­στα­ντι­νού­πολη για την έκδοση βίζας. Πρό­κει­ται δε για μια 7ήμερη βίζα με ειδική σφρα­γίδα που μπαίνει πάνω στο δια­βα­τή­ριο. Το μέτρο, όπως εξήγησε ο υπουρ­γός, έγινε για να διευ­κο­λυν­θεί η πρό­σβαση και η επι­κοι­νω­νία μεταξύ των δύο λαών.

«Οπωσ­δή­ποτε πρό­κει­ται για ένα πολύ καλό μέτρο που θα ενι­σχύ­σει τον του­ρι­σμό και την οικο­νο­μία της Ρόδου. Αρκετοί Τούρκοι που μένουν στα παράλια και θέλουν να έρθουν στα νησιά μας, απο­φεύ­γουν να μπουν στη δια­δι­κα­σία έκδοσης βίζας λόγω του υψηλού κόστους και καθώς θα πρέπει να μετα­κι­νη­θούν στη Σμύρνη, στην Κων­στα­ντι­νού­πολη ή σε κάποια άλλη μεγα­λύ­τερη πόλη όπου υπά­γο­νται», δήλωσε στη «δ» η πρό­ε­δρος του πολι­τι­στι­κού συλ­λό­γου «Η Αδελ­φο­σύνη», κα Μπεϊτζέ Σελαβ­τζή και συμπλή­ρωσε ότι: «Οι Τούρκοι είναι ποιο­τι­κοί του­ρί­στες, τους αρέσουν η δια­σκέ­δαση, το φαγητό μας, τα θαλασ­σινά…

Στην Ελλάδα είναι πλέον πιο προσιτά τα εστια­τό­ρια σε σύγκριση με την Τουρκία και προ­σελ­κύ­ουν τους Τούρ­κους του­ρί­στες, οι οποίοι συνη­θί­ζουν γενι­κό­τερα να επι­σκέ­πτο­νται την τοπική αγορά για τα ψώνια τους».

Ο δήμαρ­χος Σύμης, κ. Λευ­τέ­ρης Παπα­κα­λο­δού­κας είπε ότι και πριν κάποια χρόνια είχε εφαρ­μο­στεί ένα αντί­στοιχο μέτρο που ίσχυε μόνο κατά τη διάρ­κεια της θερινής περιό­δου, ενώ τώρα θα έχει 12μηνη ισχύ. Ο κ. Παπα­κα­λο­δού­κας δεν απο­κλείει τις επι­σκέ­ψεις των τούρκων του­ρι­στών ακόμη και κατά τη διάρ­κεια του χειμώνα. Συγκε­κρι­μένα ανέφερε ότι:

«Η επί­σκεψη του Τούρκου προ­έ­δρου στην Ελλάδα εμπέ­δωσε γενικώς ένα αίσθημα ασφά­λειας και ηρεμίας.

Το μέτρο της βίζας είναι θετικό, ίσχυε ωστόσο και πριν από κάποια χρόνια και απλώς επα­νέρ­χε­ται. Η μόνη διαφορά είναι ότι η θεώρηση της βίζας είχε διάρ­κεια τριών ημερών και πλέον θα διαρκεί μία εβδο­μάδα. Επίσης το μέτρο θα είναι σε ισχύ καθ’ όλη τη διάρ­κεια του χρόνου και όχι μόνο τη θερινή περίοδο. Ασφαλώς και θα συμ­βά­λει στην κίνηση των του­ρι­στι­κών ροών, ακόμη και το χειμώνα. Είναι ένα θετικό βήμα…».

Η κίνηση στη γραμμή

Ρόδος-Τουρκία

Η κίνηση στη γραμμή από το Μαρ­μα­ρίς και από τη Φετιγιέ προς τη Ρόδο παρου­σιά­ζει φέτος αύξηση. Συνο­λικά 243.466 επι­βά­τες δια­κι­νή­θη­καν από την αρχή του χρόνου μέχρι και σήμερα. Δεν πρό­κει­ται μόνο για Τούρ­κους επι­βά­τες αλλά και Ευρω­παί­ους, οι οποίοι συν­δυά­ζουν τις δια­κο­πές τους στην Τουρκία με μία επί­σκεψη στη Ρόδο. Το μέτρο της βίζας ανα­να­μέ­νε­ται να συμ­βά­λει στην περαι­τέρω αύξηση της κίνησης στη συγκε­κρι­μένη γραμμή, καθώς περισ­σό­τε­ροι Τούρκοι του­ρί­στες θα επι­σκέ­πτο­νται τη Ρόδο.

Αξίζει να σημειω­θεί ότι το Νοέμ­βριο και την πρώτη εβδο­μάδα του Δεκεμ­βρίου δια­κι­νή­θη­καν στη Γραμμή Ρόδος-Τουρκία 5.646 επι­βά­τες. Στους επι­βά­τες αυτούς περι­λαμ­βά­νο­νται και οι του­ρί­στες που προ­σέλ­κυσε η Ρόδος στο πλαίσιο ειδικού χει­με­ρι­νού προ­γράμ­μα­τος το οποίο λήγει στις 15 Δεκεμ­βρίου. Οι χει­με­ρι­νοί επι­σκέ­πτες συν­δυά­ζουν τη διαμονή τους στη Ρόδο με μία επί­σκεψη στην Τουρκία.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.