Αθλητικά

Τουρνουά μίνι από την ΤΕ ΕΟΚ

Η ΤΕ ΕΟΚ Δωδεκανήσου διοργανώνει τουρνουά μίνι με την προϋπόθεση ότι σ’ αυτό δικαιούνται να πάρουν μέρος μόνο όσα σωματεία έχουν ενταχθεί στο Αθλητικό Μητρώο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, όπως αναφέρει η προκήρυξη.
Αναλυτικά τα σημαντικότερα σημεία της προκήρυξης:
«Σύμφωνα με τις διατάξεις των ισχυόντων Αθλητικών Νόμων, των Καταστατικών της Ε.Ο.Κ. , των Κανονισμών της Ε.Ο.Κ. καθώς και της Γενικής Προκήρυξης Πρωταθλημάτων της Ε.Ο.Κ.2022–2023 ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ το Τουρνουά Mini Βasket U11 της αγωνιστικής περιόδου 2022-2023 με τους παρακάτω όρους:
Σωματεία δικαιούμενα συμμετοχής
Στο τουρνουά Mini Basket U11 αγωνιστικής περιόδου 2022-2023, δικαιούνται συμμετοχής όλα τα σωματεία της ΤΕ ΕΟΚ Δωδεκανήσου, με μία ή δύο ή παραπάνω αντιπροσωπευτικές ομάδες ανά σωματείο. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν ΜΟΝΟ τα σωματεία που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο της Γ.Γ.Α. και έχουν αριθμό ειδικής αθλητικής αναγνώρισης.
Προθεσμία υποβολής συμμετοχής
Οι δηλώσεις συμμετοχής των σωματείων πρέπει να υποβληθούν στην ΤΕ ΕΟΚ, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 16/12/2022 μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Επιβάλλεται οι συμμετέχουσες ομάδες να γνωστοποιούν στην ΤΕ ΕΟΚ εάν το γήπεδο τους, διαθέτει ρυθμιζόμενες μπασκέτες χαμηλού ύψους.
Δικαιούμενοι συμμετοχής αθλητές
Στο τουρνουά συμμετέχουν ομάδες σε μικτά τμήματα ή σε τμήματα αγοριών ή σε τμήματα κοριτσιών και δικαιούνται συμμετοχής αθλητές/αθλήτριες που έχουν γεννηθεί το έτος 2012 και νεότεροι, έχουν κάνει την εγγραφή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ε.Ο.Κ. είτε με εκτυπωμένο δελτίο ή απλά να έχουν δηλωθεί ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα και έχουν υποχρεωτικά κάρτα υγείας εν ισχύ, σύμφωνα με το άρθρο 16 του Ν.4479/2017 και την ΚΥΑ των Υπουργών Υγείας και Υφυπουργού Αθλητισμού.
Κάθε σωματείο μπορεί να δηλώνει σε κάθε αγώνα από οκτώ (8) έως δεκαπέντε (15) αθλητές. Συγκεκριμένα, τον αγώνα θα ξεκινήσουν πέντε (5) αθλητές και θα υπάρχουν υποχρεωτικά αλλαγές ανά 4 λεπτά.
Σε περίπτωση που μια ομάδα εμφανιστεί με λιγότερους από οκτώ (8) αθλητές, θα μηδενίζεται, ο αγώνας ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ και εφόσον επαναληφθεί εμφάνιση με λιγότερους από οκτώ (8) αθλητές από την ίδια ομάδα τότε εκείνη θα αποκλείεται από τη συνέχεια του τουρνουά.
Γήπεδα αγώνων και διαστάσεις γηπέδων
Το σωματείο που αναγράφεται πρώτο στο πρόγραμμα των αγώνων θεωρείται γηπεδούχο και θα έχει τις ευθύνες και υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητα αυτή. Η ΤΕ ΕΟΚ Δωδεκανήσου διατηρεί το δικαίωμα να προσθέσει στα πιο πάνω γήπεδα και άλλα που πληρούν τους όρους διεξαγωγής του πρωταθλήματος. Σε περίπτωση που αποκλεισθεί γήπεδο ή δεν είναι δυνατόν για οποιονδήποτε λόγο να τελεσθεί ο προγραμματισμένος αγώνας σε αυτό και αφού έχει γνωστοποιηθεί έγκαιρα στην ΤΕ ΕΟΚ από το γηπεδούχο σωματείο, ο αγώνας αυτός ορίζεται την ίδια ή άλλη ημερομηνία στο ίδιο ή άλλο γήπεδο, τηρώντας τις διατάξεις του άρθρου 3 της παρούσας προκήρυξης. Αν οι ώρες των κλειστών ή ανοιχτών γηπέδων είναι περιορισμένες, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα μεταφερόμενων μπασκετών, μπορεί να υπάρξει διαχωρισμός των γηπέδων και τα παιδιά να παίζουν 4 VS 4 σε παράλληλα γήπεδα, ειδικά όταν υπάρχουν πολλά παιδιά. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να διαχωρίζουμε και τα διαφορετικά επίπεδα παικτών που έχουμε για αποτελεσματικότερη διαχείριση του υλικού μας. Εάν υπάρχει η δυνατότητα μεταφερόμενης χαμηλής μπασκέτας, το ύψος του στεφανιού θα πρέπει να έχει ύψος το πολύ 2,60μ από το έδαφος. Για τη γραμμή βάσης τοποθετείται χαρτοταινία για γραμμή βάσης ακριβώς εκεί που ξεκινάει το χαμόγελο και μεταφέρονται τα καλάθια (βλ. σχήμα) για να μειωθεί η απόσταση από τις βολές και το τρίποντο. Για την ελεύθερη βολή είναι σημαντικό να προσαρμόσουμε τη γραμμή της ελεύθερης βολής στις δυνατότητες των μικρών αθλητών αυτής της ηλικίας. Η απόσταση θα πρέπει να είναι από 4.00μ έως 5.80μ από τη βασική γραμμή (Baseline).
Διάρκεια αγώνα βαθμολογία
Ο μεγαλύτερος στόχος μας είναι κάθε μικρός αθλητής να παίζει τουλάχιστον το μισό χρόνο από το συνολικό χρόνο ολόκληρου του παιχνιδιού. Η διάρκεια των αγώνων θα είναι συνολικά έξι περίοδοι των οκτώ λεπτών μεικτού χρόνου. Στα τελευταία 15’’ της κάθε περιόδου ο χρόνος θα είναι καθαρός. Ο χρόνος σταματάει στις ελεύθερες βολές καθώς και στο τέλος του αγώνα, εφόσον ο διαιτητής το αποφασίσει για άλλους λόγους. Η εναλλαγή των γηπέδων θα πραγματοποιείται μετά το πέρας της 3ης περιόδου. Με το πέρας των τεσσάρων λεπτών, του μεικτού χρόνου, στις τέσσερις πρώτες περιόδους, θα σταματά ο χρόνος και θα γίνονται αλλαγές αθλητών/τριών. Για οικονομία χρόνου, οι αγώνες μπορούν να πραγματοποιηθούν και σε τέσσερις περιόδους των οκτώ λεπτών, μεικτού χρόνου, με τα τελευταία 15’’ της κάθε περιόδου να είναι καθαρά. Στην περίπτωση αυτή, η εναλλαγή των γηπέδων θα πραγματοποιείται μετά το πέρας της 2ης περιόδου. Ένας αθλητής του σωματείου δεν μπορεί να συνεχίσει να αγωνίζεται μετά από διακοπή για αλλαγές ή στο τέλος της περιόδου, εφόσον το σωματείο διαθέτει στη σύνθεσή του από δέκα αθλητές/τριες και πάνω. Σε περίπτωση που σωματείο διαθέτει λιγότερους από δέκα αθλητές/τριες, απαγορεύεται ρητά η συμμετοχή αθλητή για περισσότερα από οκτώ λεπτά συνεχόμενα. Όλοι οι αθλητές που είναι δηλωμένοι στο Ε.Φ.Α. εκ μέρους των σωματείων, υποχρεούνται να συμμετέχουν για χρονική διάρκεια κατ’ ελάχιστον 12 λεπτά. Δεν επιτρέπεται ο χρόνος συμμετοχής του αθλητή να ξεπερνάει τα 32 λεπτά συνολικά, έστω και αν η συμμετοχή του μικρού αθλητή δεν είναι συνεχόμενη. Το σκορ δεν καταγράφεται πουθενά. Δεν συμπληρώνονται προσωπικά φάουλ στο ειδικό φύλλο αγώνος παρά μόνο τα ομαδικά. Δεν υπάρχει νικητής και βαθμολογία.
Κανονισμοί αγώνα
Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται οι κανονισμοί του Mini Basket, οι οποίοι και θα εξηγούνται στα παιδιά, με σκοπό αυτά να ξεκινήσουν να αντιλαμβάνονται τους βασικούς κανονισμούς του αθλήματος, καθώς αυτό αποτελεί και έναν από τους πρωταρχικούς στόχους του Mini Βasket.
9.1. Σε κάθε οκτάλεπτο γίνεται τζάμπολ στο κέντρο του γηπέδου για την κατοχή της μπάλας.
9.2. Στο τουρνουά, ισχύουν οι κανόνες για χρόνο επίθεσης 24’’ δευτερολέπτων, αντίθετα δεν υπάρχει περιορισμός δευτερολέπτων για διέλευση της μπάλας από το κέντρο του γηπέδου.
Η άμυνα περιμένει την αντίπαλη ομάδα πίσω από το κέντρο του γηπέδου.
9.3. Απαγορεύεται ρητά η εφαρμογή από τους προπονητές, οποιασδήποτε μορφής άμυνας ζώνης (απλής, σύνθετης κλπ), και η οποιαδήποτε μορφή zone press.
Σε περίπτωση εφαρμογής αυτών των ειδών άμυνας, οι διαιτητές κάνουν παρατήρηση εξηγώντας στους μικρούς αθλητές τι δεν πρέπει να κάνουν και κάνουν σαφή προειδοποίηση στον προπονητή.
9.4. Δεν επιτρέπεται καμία μορφή πίεσης σε οποιοδήποτε μέρος του γηπέδου.
9.5. Δεν επιτρέπεται η βοήθεια από την αδύνατη πλευρά (weak side) αλλά ούτε και η βοήθεια από την δυνατή πλευρά (strong side). Οι παίκτες υποχρεωτικά μαρκάρουν τον παίκτη τους σε απόσταση από ένα χέρι έως ένα μέτρο.
9.6. Δεν επιτρέπεται κάθε είδους screen στην μπάλα (Pick n Roll, hand off) ή μακριά από την μπάλα (screen away) όπως επίσης και οι παγίδες σε οποιοδήποτε μέρος του γηπέδου.
9.7. Δεν επιτρέπεται η παραμονή των αμυντικών παραπάνω από 3’’ στην ρακέτα, εκτός αν έχει σωματική επαφή με επιθετικό παίκτη.
9.8.Οποιαδήποτε παράβαση από τις παραπάνω τιμωρείται με ανανέωση 14’’ της επιτιθέμενης ομάδας.
Ενστάσεις- Εφέσεις
Ο σκοπός των αγώνων είναι καθαρά παιδαγωγικός και ακριβώς με την ίδια λογική πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς οπότε πρέπει να αποφεύγονται σχετικές ενστάσεις και προσφυγές .
Ορισμός διαιτητών- Κριτών
Στους αγώνες ορίζονται ένας (1) διαιτητής και ένας (1) κριτής. Το κόστος τους είναι δώδεκα (12) ευρώ ανά διαιτητή και οκτώ (8) ευρώ ανά κριτή, και θα καλύπτεται από το γηπεδούχο σωματείο. Εφόσον η ΚΕΔ αδυνατεί να ορίσει Διαιτητή και Κριτή λόγω αυξημένων υποχρεώσεων είναι εφικτό ο αγώνας να διεξαχθεί με τη βοήθεια των Προπονητών.
Γενικές οδηγίες
Για κάθε θέμα που θα προκύψει κατά τη διεξαγωγή του τουρνουά και που δεν προβλέπεται από την παρούσα προκήρυξη, καθώς και για κάθε ασάφεια που έχει ανάγκη από διευκρίνιση ή συμπλήρωση, αποφασίζει η ΤΕ ΕΟΚ Δωδεκανήσου κατόπιν συνεννόησης με το αρμόδιο τμήμα της Ομοσπονδίας. Η ΤΕ ΕΟΚ Δωδεκανήσου διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα της παραχώρησης της άδειας τηλεοπτικής μετάδοσης των αγώνων του τουρνουά μέσω του οποιουδήποτε δημόσιου ή ιδιωτικού τηλεοπτικού μέσου (τηλεόραση, διαδικτυακούς τόπους, internet, κλπ) με αυστηρή τήρηση του GDPR. Για κάθε απορία, μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλ. 6945261867 κ. Βαλεντίνα Παπαδούλη Γραμματεία ΤΕ ΕΟΚ Δωδεκανήσου .

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου