Αίσθηση στην τοπική κοινωνία της Ρόδου και όχι μόνο, προκάλεσε η συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στη «δημοκρατική» την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, του υπευθύνου του ΚΕΘΕΑ Ρόδου κ. Αποστόλη Πετρίδη.
Το Πολυδύναμο Συμβουλευτικό Κέντρο του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ στη Ρόδο λειτουργεί ως Πολυδύναμο Κέντρο Πρόληψης, Συμβουλευτικής και Θεραπείας παρέχοντας ολοκληρωμένη θεραπευτική παρέμβαση στα ίδια τα άτομα που έχουν θέματα εξάρτησης νόμιμων ή παράνομων ουσιών αλλά και στα μέλη της οικογένειάς τους. Παράλληλα πραγματοποιούνται σεμινάρια και δραστηριότητες προς τους μαθητές, τους φοιτητές, τους καθηγητές, τους επαγγελματίες αλλά και προς την ευρύτερη κοινότητα της Ρόδου που προσπαθούν να βοηθήσουν στην κατανόηση του προβλήματος της εξάρτησης.
Τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ Ρόδου για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί, υπαγορεύουν την αδήριτη ανάγκη οι εμπλεκόμενοι φορείς να εστιάσουν στον τομέα της πρόληψης.
Όπως δήλωσε στη «δ», «στη Ρόδο, υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι το “χασισάκι είναι του Θεού”, ότι δεν κάνει κακό, ότι είναι καλύτερο από ένα απλό τσιγάρο, κάτι που είναι ένας μεγάλος μύθος. Εχουμε πάρα πολλούς έφηβους και νεαρούς ενήλικες που έρχονται εδώ με ψυχωσικά επεισόδια εξαιτίας της χρήσης χασίς. Και ανάμεσα σε αυτά που κυκλοφορούν στη Ρόδο, υπάρχει χασίς εμποτισμένο με χημικές ουσίες πάρα πολύ επικίνδυνες που μάλιστα κάνουν θραύση. Οι γονείς μπορεί να νιώθουν ότι είναι ασφαλή τα παιδιά τους τα βράδια στη Ρόδο, αλλά αυτό είναι λάθος. Ασφαλής είσαι όταν δημιουργείς εσύ ασφαλές περιβάλλον, όχι επειδή έχει γύρω γύρω θάλασσα και είναι μικρή κοινωνία. Υπάρχει αντίληψη ότι δεν θα πάθουν κάτι κακό, αλλά αυτό ισχύει μέχρι να γίνει το κακό…», ανέφερε ο κ. Απ. Πετρίδης.
Επιπλέον, έκανε γνωστό ότι δεν είναι τυχαίο πως στην Κρήτη και στη Ρόδο, καταγράφεται μεγάλος αριθμός τροχαίων ατυχημάτων, κι αυτό – όπως επισήμανε- δεν είναι τυχαίο, καθώς πολλά από αυτά έχουν άμεση σχέση με τη χρήση ουσιών. Στη Ρόδο καταγράφεται μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, φαρμάκων αλλά και του σίσα, το οποίο «τρώει» τον χρήστη από μέσα προς τα έξω και μπορεί να περιέχει από υγρά μπαταρίας μέχρι χλωρίνη, ενώ υπάρχει επίσης υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τον τζόγο.
Ο κ. Πετρίδης, χαρακτήρισε «πληγή για τη Ρόδο», τις ναρκωτικές ουσίες, -νόμιμες και παράνομες- το αλκοόλ και τον τζόγο, σημειώνοντας ότι στο ΚΕΘΕΑ οι ομάδες με τα περισσότερα μέλη είναι αυτές για τις παράνομες ουσίες.
Το πλέον συγκλονιστικό, είναι ότι τα παιδιά ξεκινούν να πειραματίζονται με τις ουσίες ήδη από τα 13 τους χρόνια, στοιχείο που «θορύβησε» όσους γονείς δεν έχουν ή δεν ξέρουν ότι έχουν τα παιδιά τους πρόβλημα εθισμού.
Το δίκτυο υπηρεσιών του KEΘEA ΑΡΙΑΔΝΗ καλύπτει τις περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης. Προσφέρει συμβουλευτική και θεραπεία για διάφορες μορφές εθισμού σε διαφορετικές-ομάδες στόχους: ενηλίκους, εφήβους, εργαζόμενους, φοιτητές, φυλακισμένους και αποφυλακισμένους.
Το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ διαθέτει Συμβουλευτικά Κέντρα στο Ηράκλειο, τα Χανιά, τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, τη Ρόδο και την Κάλυμνο. Τα Κέντρα δίνουν τη δυνατότητα ενημέρωσης, συμβουλευτικής και προετοιμασίας για ένταξη είτε στη Θεραπευτική Κοινότητα που βρίσκεται στο Ηράκλειο είτε σε κατά τόπους ανοικτές δομές που προσφέρουν μια πιο ευέλικτη μορφή θεραπείας για ανθρώπους που παραμένουν σε σημαντικό βαθμό λειτουργικοί, ανάλογα με τις ανάγκες και το είδος εξάρτησης (παράνομες ουσίες, αλκοόλ, τυχερά παιχνίδια). Στο Ηράκλειο λειτουργεί επίσης Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης για τα μέλη οικογενειών ή σημαντικούς άλλους των ανθρώπων με πρόβλημα χρήσης, ανεξάρτητα από τα αν οι τελευταίοι έχουν προσεγγίσει το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ.
Σε όλες τις πόλεις όπου υπάρχουν μονάδες του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ προσφέρονται επίσης υπηρεσίες θεραπείας για την εξάρτηση από το αλκοόλ, τα τυχερά παιχνίδια και το διαδίκτυο, τόσο στους άμεσα ενδιαφερόμενους όσο και στους οικείους τους.
Για την υποστήριξη εφήβων με πρόβλημα χρήσης νόμιμων ή παράνομων ουσιών ή εξάρτησης από το Διαδίκτυο έχει δημιουργηθεί στο Ηράκλειο η εξειδικευμένη Συμβουλευτική Μονάδα Εφήβων. Έφηβοι υποστηρίζονται από το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ σε όλες τις πόλεις όπου λειτουργούν μονάδες του.
Το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ προσφέρει σε όλους όσοι συμμετέχουν στις μονάδες του τη δυνατότητα συστηματικής συμμετοχής σε δραστηριότητες εκπαίδευσης επαγγελματικής κατάρτισης, προσωπικής ανάπτυξης, καλλιτεχνικής έκφρασης και αθλητισμού. Το Εναλλακτικό Σχολείο του προγράμματος δίνει τη δυνατότητα απόκτησης τυπικών προσόντων, όπως τα απολυτήρια γυμνασίου και λυκείου, ενώ διοργανώνονται επίσης μαθήματα εκμάθησης και πιστοποίησης στην αγγλική γλώσσα και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές
Το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ αναπτύσσει επίσης παρεμβάσεις με άξονα το σωφρονιστικό σύστημα με προγράμματα συμβουλευτικής υποστήριξης κρατουμένων στο Κατάστημα Κράτησης ΚΡΗΤΗ Ι στα Χανιά, στις Δικαστικές Φυλακές Νεάπολης, στην Κλειστή Φυλακή Νέας Αλικαρνασσού και στις Αγροτικές Φυλακές Aγιάς Xανίων. Στους κρατούμενους χρήστες παρέχεται ενημέρωση γύρω από την εξάρτηση και τη θεραπευτική αντιμετώπισή της, καθώς και κινητοποίηση και προετοιμασία για ένταξη στη Θεραπευτική Kοινότητα APIAΔNH, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος.
Συγχρόνως, το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ αναπτύσσει δράσεις ενημέρωσης – πρόληψης στις εκπαιδευτικές κοινότητες, για μαθητές, καθηγητές και γονείς, καθώς και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Στοιχεία Επικοινωνίας με Σ.Κ. Ρόδου του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ
Παπαλουκά, Πρ. Εξωτ. Ιατρ. Παλ. Νοσ. Ρόδου, Τ.Κ. 85100 ΡΟΔΟΣ

Τηλ. 22410 2034
ccrodos@kethea–ariadni.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ