Τοπικές Ειδήσεις

Σύσκεψη για την πυροπροστασία της Κοιλάδας των Πεταλούδων

Ευρεία σύσκεψη με την συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων για το θέμα της πυρασφάλειας στην Κοιλάδα των Πεταλούδων, πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στα γραφεία της ΔΕΡΜ Α.Ε.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε αμέσως μετά το πέρας της σύσκεψης στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος κ. Γιάννης Ιατρίδης:
«Σε αυτή τη σύσκεψη συμμετείχαν η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Πολιτική Προστασία του Δήμου Ρόδου, εκπρόσωποι των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου, μηχανικοί, εκπρόσωποι του Δασαρχείου και φορείς. Υπήρξε ένα έγγραφο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με ημερομηνία 29 Ιουλίου 2019, το οποίο απέστειλε προς την Δημοτική Ενότητα Πεταλούδων, προς την ΔΕΡΜ Α.Ε. και προς την Πολιτική Προστασία του Δήμου Ρόδου, που αναφερόταν στον έλεγχο και στα μέτρα που πρέπει να παρθούν, μέσα στην Κοιλάδα των Πεταλούδων. Εκεί αναφέρονται 12 σημεία τα οποία αφορούν ενέργειες και παρεμβάσεις για την πυροπροστασία της Κοιλάδας. Η σύσκεψη είχε ως στόχο να καταγράψουμε επακριβώς και να αναλύσουμε τα σημεία για να κάνουμε τις παρεμβάσεις που απαιτούνται. Διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν κάποια σημεία όπου δεν είναι επαρκές το νομοθετικό πλαίσιο για την ύπαρξη αρμόδιου φορέα που θα κάνει την μελέτη της πυροπροστασίας. Δυστυχώς, δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να καθορίζει τις προδιαγραφές για να καταρτιστεί ολοκληρωμένη μελέτη πυροπροστασίας στην Κοιλάδα. Ζήτησα από την Δασική Υπηρεσία (επειδή είναι ο φορέας που προστατεύει την Κοιλάδα) να κάνει αίτημα προς το αρμόδιο υπουργείο για να μας δώσει όλες τις προδιαγραφές ώστε να εκπονήσουμε την μελέτη για την πυροπροστασία στην Κοιλάδα. Αυτό το ‘κενό’ εμείς καλούμεθα να το καλύψουμε» όπως είπε.
Οι υπηρεσίες δεσμεύτηκαν ότι σύντομα θα έχουν απαντήσεις ενώ η διοίκηση της ΔΕΡΜ Α.Ε. δηλώνει αποφασισμένη να βρει την λύση για την εκπόνηση μελέτης πυροπροστασίας για την Κοιλάδα.
«Εκτός από την πυροπροστασία στην Κοιλάδα πρέπει να βρούμε και δρόμο διαφυγής. Θα ζητηθεί άδεια από το Δασαρχείο για να μπορέσει να λειτουργήσει. Οι παρεμβάσεις πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα και θα προσπαθήσουμε. Την επόμενη εβδομάδα θα κάνουμε και αυτοψίες για να καταγράψουμε τις ανάγκες και τις ελλείψεις ώστε να κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις» είπε ο κ. Ιατρίδης.
Επιπλέον, η Δασική Υπηρεσία σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, θα αναλάβουν να κάνουν καθαρισμούς μέσα στην Κοιλάδα ενώ θα γίνουν και άλλες παρεμβάσεις.
Άλλα θέματα που τέθηκαν στην σύσκεψη είναι να υπάρχουν μηχανήματα και ένα πυροσβεστικό στην Κοιλάδα σε μόνιμη βάση καθώς και ο έλεγχος των εισόδων (από Καλυθιές και Καλόπετρα).

«Έχουμε μόλις 90 ημέρες μέχρι την επίσημη έναρξη λειτουργίας της Κοιλάδας για την τουριστική περίοδο. Όλες οι υπηρεσίες θα ενεργοποιηθούν άμεσα διότι δεν μπορούμε να αφήσουμε την Κοιλάδα στην τύχη της», κατέληξε ο πρόεδρος της ΔΕΡΜ Α.Ε. λέγοντας πως το πρόβλημα έγκειται στο ποιος θα αναλάβει να εγκρίνει το σχέδιο της πυροπροστασίας της Κοιλάδας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου