Ειδήσεις

Η Βουλή καλεί στη Θεσμών και Διαφάνειας τους Δημητριάδη-Λαβράνο-Μπίτσιο-Ντίλιαν

Δεκτό το αίτημα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ-ΚΚΕ να κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις στην Επιτροπή. «Το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου», η συνεδρίαση. Tι αναφέρει στη μήνυσή της «κατά παντός υπευθύνου» η Ο. Γεροβασίλη.

Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας καλούνται να καταθέσουν οι Γρηγόρης Δημητριάδης, Γιάννης Λαβράνος και Φέλιξ Μπίτσιος. Καλείται επίσης o Tαλ Ντίλιαν, ο οποίος φέρεται ως ιδιοκτήτης πολλών εταιρειών που έχουν αντικείμενο τη συλλογή πληροφοριών μέσω και του Predator.

Αυτή την απόφαση πήρε, κατά τις πληροφορίες, η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής στη σημερινή της συνεδρίαση καθώς, όπως αναφέραμε το πρωί, συγκεντρώθηκαν οι υπογραφές των 2/5 των μελών της Επιτροπής. Στο αρχικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προστέθηκαν το αντίστοιχο του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και, από προχθές, του ΚΚΕ.

Ο κ. Δημητριάδης είναι ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού που παραιτήθηκε στις αρχές Αυγούστου, όταν «έσκασαν» οι αποκαλύψεις για την παρακολούθηση (και) του Νίκου Ανδρουλάκη.

Πηγές του Μαξίμου έκαναν, τότε, τη διαρροή ότι «παραιτήθηκε επειδή δεν άντεχε το τοξικό κλίμα», ωστόσο δύο μήνες μετά, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε στους Sunday Times ότι τον απέπεμψε, όπως και τον τότε διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα.

Οι κύριοι Λαβράνος και Μπίτσιος εκπροσωπούν τις εταιρείες Krikel και Intellexa, οι οποίες σχετίζονται με το παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό Predator.

Σύμφωνα με την απόφαση, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με τα εν λόγω πρόσωπα θα συνεδριάσει «το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου».

Προς τι ο «γαλάζιος» πονοκέφαλος
Όπως έχουμε επισημάνει, η συνεδρίαση της συγκεκριμένης Επιτροπής προκαλεί ιδιαίτερο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση. Κι αυτό διότι, παρότι η πλειοψηφία των μελών της ανήκει στη ΝΔ (σ.σ. όπως σε όλες τις κοινοβουλευτικές επιτροπές), δύο «γαλάζια» μέλη μπορούν να κάνουν τη διαφορά: Ο Κώστας Τζαβάρας και η Όλγα Κεφαλογιάννη, οι οποίοι έχουν διαφοροποιηθεί προ πολλού από την επίσημη «γραμμή», συμφωνώντας με την ανάγκη ουσιαστικής διερεύνησης της πολύκροτης υπόθεσης. Η κ. Κεφαλογιάννη, μάλιστα, έχει ταχθεί και κατά της επίκλησης του «απορρήτου».

Σημειώνεται ότι η κυβερνητική πλειοψηφία, αξιοποιώντας τον Κανονισμό της Βουλής που ορίζει μόνο δύο συνεδριάσεις ανά μήνα αυτής της Επιτροπής, «κέρδισε χρόνο» τόσο τον Σεπτέμβριο όσο και τον Οκτώβριο. Συνεπώς, μένει να φανεί πώς θα διαχειριστεί το περιορισμένο χρονικό διάστημα που προσφέρεται για τη συνεδρίαση «στο τρίτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου».

Ο. Γεροβασίλη: Τι αναφέρει στη μήνυση
Νωρίς το πρωί η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Όλγα Γεροβασίλη κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την παρακολούθησή της μέσω Predator, όπως αναφέρεται στη «λίστα των 33» που δημοσιοποίησε το Documento.

Στη μήνυση αναφέρει τα αδικήματα για τα οποία πρέπει να υπάρξει διερεύνηση:

Προσβολές Απορρήτου και Επικοινωνίας.
Παράνομη πιθανή κτήση, γνώση, χρήση Κρατικών Απορρήτων δια της παράνομης παγίδευσης του τηλεφώνου μου και της παράνομης πρόσβασης στο αρχείο αυτού αλλά και στο αρχείο ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μου. Ήτοι, σε αρχειακό υλικό που αφορά και στην περίοδο που διετέλεσα Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και πολιτική προϊσταμένη της ΕΥΠ, αλλά και στενή συνεργάτιδα του πρώην Πρωθυπουργού, κου Αλέξη Τσίπρα.
Παράνομη επεξεργασία προσωπικών μου δεδομένων στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.
Εγκλήματα κατά της ασφάλειας των τηλεφωνικών επικοινωνιών.
Πιθανή συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση για την τέλεση των ανωτέρω αδικημάτων.

Πηγή euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου