Ειδήσεις

Υπεγράφησαν χθες οι συμβάσεις για το «Ροδίνι» και την «Ακάβη»

Τις συμβάσεις εργολαβίας, για την αξιοποίηση του κτηρίου «Ακάβη» και του πάρκου του «Ροδινιού» υπέγραψε χτες ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος παρόντων των υπηρεσιακών παραγόντων από τις Τεχνικές Υπηρεσίες και την Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης, των εκπροσώπων των εργολαβικών εταιρειών, που έχουν αναλάβει τα έργα και των αντιδήμαρχων Οικονομικών κ.κ. Σάββα Διακοσταματίου, Μεσαιωνικής Πόλης & Πολιτισμού Τέρη Χατζηϊωάννου και Πρασίνου Λίτσας Κρεμαστινού – Ροδίτη.
Εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο κ. Χατζηδιάκος, είπε ότι όλα γίνονται μετά από πολύ κόπο και μεγάλη γραφειοκρατία για δύο ιδιαίτερα εμβληματικά έργα: «Αυτή είναι μόνο η αρχή… Εύχομαι να ακολουθήσουν κι άλλα έργα. Το ένα έργο έχει να κάνει με τις αποκαταστάσεις στο Πάρκο του Ροδινιού που παραμένει ένα εμβληματικό μέρος για τους Ροδίτες. Η ιστορία του ξεκινάει από πολύ παλιά, από την αρχαιότητα με πλούσια ιστορία και είναι γνωστή η διαδρομή του έργου. Ξεκίνησε από ένα μέτρο στο ΕΣΠΑ, ενώ είχαμε μια μελέτη πολύ παλιά η οποία ήταν στα…. ντουλάπια. Χάρη στις προσπάθειες των συνεργατών μου και των άλλων υπηρεσιών η μελέτη ‘ξαναχτίστηκε’ από την αρχή. Μετά την υπογραφή αυτής της σύμβασης, θα ζητήσω από τους εργολάβους να μην χάσουν χρόνο και να προχωρήσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται, τις εργασίες. Οι υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε συνεννόηση με τον περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκο, έχουμε διαβιβάσει έτοιμη την μελέτη για τον δρόμο, τα Πευκάκια, το Ελαφοκομείο, τον φωτισμό κ.λπ. με κονδύλι 1εκ. ευρώ που έχει εξασφαλίσει η ΠΝΑΙ», υπογράμμισε ο δήμαρχος.
Οι παρεμβάσεις στο Πάρκο του Ροδινιού θα είναι καθολικές και θα αλλάξει εντελώς την εικόνα και την λειτουργικότητά του.

Η ΒΙΛΑ «ΑΚΑΒΗ»
Ο κ. Χατζηδιάκος αφού ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, μίλησε για την αξιοποίηση του κτηρίου «Ακάβη», και εξέφρασε την ικανοποίησή του, αφού το αποτέλεσμα τον δικαίωσε.
«Όσον αφορά την αξιοποίηση και ανακαίνιση της βίλας ‘Ακάβη’ που πολύ λίγοι ήξεραν ότι είναι περιουσιακό στοιχείο του Δήμου Ρόδου, ήταν κρίμα να το βλέπουμε να καταρρέει. Βρήκαμε ένα πρόγραμμα που έχει να κάνει με την ανάπλαση κτηρίων πολιτιστικής κληρονομιάς. Υπήρξε μια μελέτη (προϋπολογισμού 1,3εκ. ευρώ) και σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα, η οποία επικαιροποιήθηκε και προχώρησε. Σήμερα, φτάσαμε στην ευχάριστη θέση να υπογράφουμε την σχετική σύμβαση».
Όπως είπε, εντός των ημερών αναμένεται να βγει στον ‘αέρα’ ο διαγωνισμός για την Ροδιακή Έπαυλη, μαζί με τις παρεμβάσεις για τα πλακόστρωτα ΑΜΕΑ στην Μεσαιωνική Πόλη και μετά τα Χριστούγεννα, θα μπει η σκαλωσιά για παρεμβάσεις στο κτήριο του Δημαρχείου ενώ ακολουθούν οι παρεμβάσεις για τις εξωτερικές όψεις του Εθνικού Θεάτρου.
«Πρόκειται για μια μικρή εργολαβία με ίδιους πόρους, αλλά σε συνεννόηση με τον περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκο που έχει δεσμευμένους πόρους 1,2εκ. ευρώ για το σύνολο του έργου, στάλθηκε η μελέτη και πιστεύω ότι στην επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, θα πάρουμε την έγκριση και για την Β’ Φάση του έργου (καθώς και για την Β’ Φάση των εξωτερικών όψεων του Εθνικού Θεάτρου). Εκ παραλλήλου, η υπηρεσία προχωρά σε πρόσληψη ειδικού τεχνικού συμβούλου που θα αναλάβει την προώθηση των τεχνικών μελετών για το Εθνικό Θέατρο», όπως τόνισε.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η τοποθέτηση και του αντιδημάρχου Μεσαιωνικής Πόλης κ Πολιτισμού κ. Τέρη Χατζηϊωάννου ο οποίος εξήρε την σημαντική προσφορά και συνεισφορά των υπηρεσιακών παραγόντων λέγοντας: «Θέλω να υπογραμμίσω ότι τα έργα αυτά είναι συμβολικά και μεγάλα και αυτά είναι έργα που συζητώνται και ήταν ζητούμενο για πάρα πολλές δημοτικές αρχές. Με μία σύνεση, μεθοδικότητα και σχεδιασμό η Ρόδος θα είναι πολλαπλώς ωφελημένη».
Συγχαρητήρια στις υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου, έδωσε και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ.κ. Σάββας Διακοσταματίου, λέγοντας πως «Οι ρυθμοί είναι σχεδόν εξαντλητικοί αλλά πρέπει να προχωρήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται ειδάλλως θα καθυστερήσουν πολύ τα έργα», διαβεβαιώνοντας πως οι πληρωμές γίνονται κανονικά και χωρίς καθυστερήσεις.
Ο εκπρόσωπος της εταιρείας «ΓΕΩΣΤΑΤ» η οποία ανέλαβε το έργο για το Ροδίνι, κ. Ευάγγελος Μαναρίτσας, τόνισε την καλή συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου, ενώ ο κ. Αντώνης Νικολιάς, εκπρόσωπος της εταιρείας «Νικολιάς Ο.Ε.» που ανέλαβε το έργο της Βίλας “Ακάβη”, είπε πως η εταιρεία ασχολείται με τέτοιας κλίμακας έργα, όπως το καμπαναριό της Φιλερήμου.
Την ιδιαίτερη ικανοποίησή της για την υπογραφή της σύμβασης για το Πάρκο του Ροδινιού, εξέφρασε και η αντιδήμαρχος Πρασίνου κα Λίτσα Κρεμαστινού – Ροδίτη, η οποία δήλωσε: «Σήμερα είναι ημέρα χαράς. Το Ροδίνι ήταν ένα στοίχημα για εμάς. Αγαπάμε την Ρόδο και θέλουμε να την δούμε να γίνει πρότυπο πόλης αφού είναι η ναυαρχίδα του τουρισμού…» διαβεβαιώνοντας ότι η Υπηρεσία Πρασίνου θα λειτουργεί υποστηρικτικά καθ’ όλη την διάρκεια των εργασιών που θα γίνονται στο Ροδίνι.
Τέλος, ο κ. Χατζηδιάκος μίλησε για τα αθλητικά έργα και τα σχολικά κτήρια, διαβεβαιώνοντας πως όλα θα προχωρήσουν κανονικά και κυρίως με τις διαδικασίες ΣΔΙΤ ενώ την προσεχή Τρίτη, θα έχει συνάντηση με τον γ.γ. του υπουργείου Υποδομών κ. Δέδε για μια σειρά από έργα. Επιπλέον αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση για το έργο ύψους 37εκ. ευρώ της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων που θα εξασφαλίσει: ενσωμάτωση του ΚΔΑΥ, λειτουργία εργοστασίου κομποστοποίησης, μονάδα επεξεργασίας της λάσπης από τον ΒΙΟΚΑ και όλων των ξενοδοχείων του νησιού, ΣΜΑ (μονάδες συγκέντρωσης απορριμμάτων σε σημεία του νησιού) αλλά και την αξιοποίηση ενέργειας από φύκια που είναι ένα πολύ πλούσιο οργανικό υλικό.
«Η μονάδα θα είναι μια από τις ελάχιστες στην Ελλάδα, ενώ από το 2014 είχε να υπογραφεί απόφαση ΣΔΙΤ» όπως κατέληξε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου