ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δημιουργία «Ευρωπαϊκής Δύναμης Πολιτικής Προστασίας» για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών

news room 1 λεπτό ανάγνωση
πυροσβεστικό αεροπλάνο

Η ενδυ­νά­μωση του Ευρω­παϊ­κού Μηχα­νι­σμού Πολι­τι­κής Προ­στα­σίας (ΕΜΠΠ), καθώς και η δημιουρ­γία μιας «Ευρω­παϊ­κής Δύναμης Πολι­τι­κής Προ­στα­σίας», η οποία θα μπο­ρούσε να συμ­βά­λει κυρίως με μέσα αερο­πυ­ρό­σβε­σης στην ενί­σχυση της απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τας των κρατών μελών της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης για την αντι­με­τώ­πιση των δασικών πυρ­κα­γιών, απο­τέ­λε­σαν αντι­κεί­μενο συζή­τη­σης μεταξύ του Γάλλου Υπουρ­γού Εσω­τε­ρι­κών, κ. Gérard Collomb και του Επι­τρό­που Ανθρω­πι­στι­κής Βοή­θειας και Δια­χεί­ρι­σης Κρίσεων, κ. Χρήστου Στυ­λια­νίδη.  

Κοινή δια­πί­στωση των δύο πλευρών, σύμφωνα και με δελτίο τύπου που εκδό­θηκε από το Υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών της Γαλλίας, απο­τε­λεί η ανάγκη ενί­σχυ­σης των μέσων αερο­πυ­ρό­σβε­σης, λήψης επι­πρό­σθε­των μέτρων και ενδυ­νά­μω­σης της αλλη­λεγ­γύης ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης, ιδίως μετά το πολύ θερμό καλο­καίρι του 2017, οπότε και απο­τε­φρώ­θη­καν συνο­λικά 5.870.000 στρέμ­ματα βλά­στη­σης, κυρίως στις χώρες του ευρω­παϊ­κού νότου.

Σημειώ­νε­ται ότι η ίδια πρόταση είχε δια­τυ­πω­θεί σε ανύ­πο­πτο χρόνο, πολύ πριν την έναρξη αυτής της αντι­πυ­ρι­κής περιό­δου, από τον Ανα­πλη­ρωτή Υπουργό Προ­στα­σίας του Πολίτη, κ. Νίκο Τόσκα, προς τον Ευρω­παίο Επί­τροπο, αλλά και διμερώς προς τους ομο­λό­γους του υπουρ­γούς των χωρών μελών της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης. Πρό­κει­ται για εισή­γηση της ελλη­νι­κής πλευράς που είχε συμπε­ρι­λη­φθεί ως στρα­τη­γικό κενό του Ευρω­παϊ­κού Μηχα­νι­σμού στην Ενδιά­μεση Αξιο­λό­γηση της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής για τον ΕΜΠΠ, αλλά και επα­να­τέ­θηκε πρό­σφατα από τον Γενικό Γραμ­μα­τέα Πολι­τι­κής Προ­στα­σίας, κ. Γιάννη Καπάκη, στο πλαίσιο της 39ης Συνά­ντη­σης των Γενικών Διευ­θυ­ντών Πολι­τι­κής Προ­στα­σίας στο Ταλίν της Εσθο­νίας, και βρήκε σύμ­φω­νες όλες τις ευρω­παϊ­κές χώρες που πλήτ­το­νται από δασικές πυρ­κα­γιές.

Η Γαλλία προ­τί­θε­ται να φέρει αυτή την πρω­το­βου­λία σε ευρω­παϊκό επίπεδο τις προ­σε­χείς εβδο­μά­δες, ενώ ο κ. Στυ­λια­νί­δης εξέ­φρασε την ικα­νο­ποί­ησή του για αυτές τις προ­τά­σεις και δήλωσε ότι θα υπο­στη­ρί­ξει τις συζη­τή­σεις μεταξύ των κρατών μελών και των θεσμι­κών οργάνων της ΕΕ.

bloko.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.