Ειδήσεις

Σφαγή στη ΝΔ – Εκρηκτικοί διάλογοι στη Συγγρού

Σε ψυχροπολεμικό κλίμα ξεκίνησε και επίσημα η κούρσα της διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία με τις πρώτες ομιλίες που έκαναν δυο υποψήφιοι, οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ τα καρφιά δίνουν και παίρνουν μεταξύ των υποψηφίων, με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να διαμηνύει σε κάθε κατεύθυνση πως με αυτόν πρόεδρο, κρατήθηκε το κόμμα όρθιο.

«Με Βαγγέλη Μεϊμαράκη η ΝΔ πήρε 28%» ήταν το μήνυμα του Βαγγ. Μεϊμαράκη για να του απαντήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης, ότι «δεν είναι ο στόχος μας να μείνει η Ν.Δ. στο 28%, αλλά να γίνει ξανά πλειοψηφικό κόμμα στην κοινωνία και δεν την εκφράζουν τέτοια ποσοστά».

Η ένταση στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο κυριαρχεί, ενώ τα όσα έγιναν στην εκρηκτική συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής την περασμένη Πέμπτη και οι διαρροές της μιας πλευράς για την άλλη, δείχνουν ότι η κατάσταση μπορεί δυνητικά να γίνει ανεξέλεγκτη.

Ακόμα και αιχμές για το γεγονός ότι ο Βαγγ. Μεϊμαράκης διατηρεί το γραφείο του στη Συγγρού και εκεί συναντά μέλη και στελέχη του κόμματος, άφησαν οι άλλοι υποψήφιοι αρχηγοί. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναγκάστηκε να προτείνει, υπό την πίεση που υπήρχε, όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι να έχουν γραφείο στη Συγγρού προκειμένου να συναποφασίζουν για τη διαχείριση του κόμματος.

Η καχυποψία μεταξύ των υποψηφίων αρχηγών περισσεύει και πολλοί φοβούνται ότι πολύ γρήγορα θα αρχίσουν και τα κτυπήματα κάτω από τη ζώνη με αναφορές για τη στήριξη που έχουν ορισμένοι υποψήφιοι. Π.χ. η πλευρά Μεϊμαράκη υποστηρίζει ότι την υποψηφιότητα του Απ. Τζιτζικώστα στηρίζει ένα τμήμα του επιχειρείν και κυρίως οικονομικοί παράγοντες του Βορρά.

Αν και συμφώνησαν όλες οι πλευρές για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών –22 Νοεμβρίου ο πρώτος γύρος και εάν χρειαστεί δεύτερος σε περίπτωση που δεν λάβει ένας υποψήφιος 50+1% να γίνει στις 29 Νοεμβρίου- εντούτοις η άλλη μεγάλη μάχη θα γίνει την προσεχή Δευτέρα για το αντίτιμο που πρέπει να πληρώσουν οι φίλοι του κόμματος. Υπάρχουν προτάσεις για 1-2 ευρώ, αλλά η πλευρά Μεϊμαράκη επιμένει για 20 ευρώ συμμετοχή στα μη μέλη.

Την ίδια στιγμή, αρχίζουν οι ομαδοποιήσεις στην Κ.Ο. και οι βουλευτές, αν και είχαν μείνει απ’ έξω από την εσωκομματική σύγκρουση μη υπογράφοντας για κανέναν υποψήφιοι, ήδη αρχίζουν να παίρνουν θέση, δημιουργώντας de facto διχαστικό κλίμα.

Οι υποψήφιοι άρχισαν της περιοδείες και ομιλίες και έχουν δίπλα τους, βουλευτές και στελέχη. Ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε την επίσημη πρεμιέρα του χθες στην Αθήνα, στον πολυχώρο «Ελληνικός Κόσμος», όπου παρών ήταν μόνο η αδελφή του Κατερίνα, ενώ απουσίαζε η Ντόρα Μπακογιάννη, μια απουσία με συμβολισμό, καθώς στηρίζει τον Βαγγ. Μεϊμαράκη που επιμένει πιο θεσμικά έως αυτή τη στιγμή με επιθέσεις και αναφορές στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Απ. Τζιτζικώστας, μετά τα εγκαίνια του γραφείου του στην Αθήνα, ξεκίνησε από την Πάτρα τις προεκλογικές του ομιλίες, έχοντας δίπλα του βουλευτές, όπως, την Αννα Ασημακοπούλου, τον Νότη Μηταράκη, τον Ανδρέα Κατσανιώτη και πρώην βουλευτές, όπως τον Κώστα Μαρκόπουλο, τον Θανάση Νταβλούρο, ενώ ήδη συντάσσονται μαζί του στελέχη της νεώτερης γενιάς, όπως ο βουλευτής Τρικάλων και πρώην υπουργός Κώστας Σκρέκας.

Στο παρασκήνιο λέγονται πολλά για το ποιος και ποιοι στηρίζουν την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα. Η λίστα των 50 μελών που υπέγραψαν την υποψηφιότητά του ήταν επτασφάγιστο μυστικό. Γιατί; Διαβάζοντάς την κανείς, εάν ξέρει την ανθρωπογεωγραφία της Ν.Δ. θα διαπιστώσει ότι πολλοί είναι υποστηρικτές του Αντ. Σαμαρά, αλλά και πολιτικοί φίλοι του γραμματέα του κόμματος Ανδρ. Παπαμιμίκου που τον έχει…άχτι ο Βαγγ. Μεϊμαράκης. Και δεν είναι μόνο αυτό…Εάν ανατρέξει κανείς και σε άλλη λίστα, αυτή του Άδ. Γεωργιάδη, θα δει πως οι περισσότεροι που υπέγραψαν την υποψηφιότητά του είναι υποστηρικτές του κ. Σαμαρά!

Η εκρηκτική συνεδρίαση

Το κακό κλίμα που υπάρχει στη Ν.Δ. επιβεβαιώθηκε και από όσα συνέβησαν κατά την διάρκεια της πεντάωρης επεισοδιακής συνεδρίασης της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, όπου δεν ήταν λίγες οι στιγμές έντασης. Το κλίμα κάποια στιγμή αποφόρτισε ο αρχαιότερος βουλευτής, ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Τραγάκης που είπε, ότι «σήμερα πρέπει να φύγουμε από εδώ με ημερομηνία».

Ενδεικτικοί είναι οι εξής διάλογοι:

Στην αρχή της συνεδρίασης, ο γενικός διευθυντής του κόμματος Κώστας Τσιμάρας διαβεβαίωσε ότι υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθούν οι οικονομικές ανάγκες της εκλογής ως τις 22 Νοέμβρη με «χρήματα της κρατικής επιχορήγησης».

-Ανδρ. Παπαμιμίκος (γραμματέας ΝΔ): «Τα έχουμε όλα έτοιμα».

-Θόδωρος Αμπατζόγλου (εκπρόσωπος Μεϊμαράκη): «Δεν είναι έτοιμα. Ποιος θα πληρώσει; (απευθύνεται στον Κ. Τσιμάρα)… Και γιατί να δοθούν χρήματα από την κρατική επιχορήγηση; Θέλω ενημέρωση για τα οικονομικά του κόμματος».

-Παπαμιμίκος: «Το κόστος θα είναι 700.000 ευρώ. Τα 550.000 ευρώ θα τα πάρει η εταιρεία που θα αναλάβει την τεχνολογική υποστήριξη. Τα άλλα θα βρεθούν από το αντίτιμο όσων ψηφίσουν και από τη συνδρομή των βουλευτών».

-Αμπατζόγλου: «Εσύ γιατί μιλάς; Εγώ ρώτησα τον Τσιμάρα. Θέλω ενημέρωση για τα οικονομικά του κόμματος».

-Παπαμιμίκος: «Εγώ εκπροσωπώ τους πάντες. Είμαι εκλεγμένος γραμματέας. Δεν είναι της παρούσης να συζητήσουμε για τα οικονομικά του κόμματος».

Στο σημείο αυτό παρεμβαίνουν οι Φίλιππος Ταυρής και Αλέκος Κόκκαλης που επιχειρούν να μπλοκάρουν τη λήψη απόφασης για την ημερομηνία εκλογών.

Φ. Ταυρής (στηρίζει Μεϊμαράκη): Για ποιες ημερομηνίες μιλάμε; Εάν δεν έχω την ασφάλεια οτι το τεχνικό σύστημα μπορεί να στηρίξει αξιόπιστα τη διαδικασία πως θα κάνω εκλογές;».

Αλ. Κόκκαλης (στηρίζει Μεϊμαράκη): «Πρέπει να ξέρουμε πόσα λεφτά θα πάρουμε από την κρατική επιχορήγηση…πόσα είναι τα χρωστούμενα στους εργαζομένους και ότι περισσέψει να πάει για τις εκλογές».

Κάποια στιγμή υπήρξε ένταση καθώς τέθηκε θέμα να μην ληφθεί απόφαση για την ημερομηνία εκλογών. Εκεί παρενέβη ο Ανδρ. Παπαμιμίκος και είπε: «Τι θέλετε; Να μην γίνουν εκλογές; Λέτε δεν είμαστε έτοιμοι και τα έχουμε όλα…Τι γίνεται; Εάν δεν θέλετε να γίνουν εκλογές να μας το πείτε».

Στο σημείο αυτό και μετά από μεγάλη ένταση το κλίμα αποφορτίστηκε, ενώ χρειάστηκε και μια ολιγόλεπτη διακοπή όπου ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ Ανδρ. Παπαμιμίκος και ο Φίλ. Ταυρής είχαν συνεχείς διαλόγους στους διαδρόμους των γραφείων της ΝΔ.

Θ. Αμπατζόγλου (εκπρ. Β. Μεϊμαράκη): Θέλω να ξέρω τα οικονομικά πριν συζητήσουμε τα υπόλοιπα. Αν μας διασφαλίσει ο Τσιμάρας ότι στις 22 Νοεμβρίου μπορούν να γίνουν όλα κανονικά τότε δεν έχουμε αντίρρηση, αλλιώς καλύτερα στις 29 Νοεμβρίου.

Αννα Ασημακοπούλου (εκπρόσωπος Τζιτζικώστα): Εμείς θα θέλαμε να γίνουν οι εκλογές στις 8 Νοεμβρίου αλλά είναι και ο μαραθώνιος… οπότε ας πάμε στις 15 Νοεμβρίου.

Τάσος Γαϊτάνης (εκπρ. Κυρ. Μητσοτάκη): Εμείς επιθυμούμε οι εκλογές να γίνουν στις 15 Νοεμβρίου.

Στέφανος Σταμούλης (εκπρ. Άδωνι Γεωργιάδη): Για συμβολικούς λόγους θέλουμε την 29η Νοεμβρίου, ωστόσο δεν έχουμε αντίρρηση και για την 22η αλλά και για τη 15η Νοεμβρίου».

Μάλιστα μέλος της επιτροπής φέρεται να έθεσε βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση αν δεν έπαιρνε την ευθύνη ο γενικός διευθυντής της ΝΔ λέγοντας ότι αν αποφασιστεί ημερομηνία των εκλογών που δεν μπορεί να καταστεί εφικτή για οικονομικούς και άλλους λόγους τότε η επιτροπή «θα ξεφτιλιστεί».

Μετά από τη μεγάλη ένταση και τις απαραίτητες διαβουλεύσεις επιτεύχθηκε ο συμβιβασμός. Όμως, οι λεπτομέρειες για τον αριθμό των καλπών και των εκλογικών τμημάτων είναι ένα ανοιχτό ζήτημα το οποίο θα λύσει η εφορευτική επιτροπή σε νέα της συνεδρίαση τη Δευτέρα το μεσημέρι.

thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου