Ειδήσεις

Το Νόμπελ Ειρήνης στην Μαλάλα Γιουσαφζάι και στον Καιλάς Σατιάρτι

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ αποφάσισε ότι το Νόμπελ Ειρήνης για το 2014 είναι να απονεμηθεί στην Μαλάλα Γιουσαφζάι και στον Καιλάς Σατιάρτι για τον αγώνα τους ενάντια στην καταπίεση των παιδιών και για το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση.

Με θάρρος και διατηρώντας την παράδοση του Γκάντι, ο Καιλάς Σατιάρτι έχει παραστεί ως επικεφαλής σε διάφορες ειρηνικές πορείες με επίκεντρο την εκμετάλλευση των παιδιών για οικονομικό όφελος. Ο Ινδός ακτιβιστής έχει επίσης συμβάλει στην ανάπτυξη σημαντικών διεθνών συμβάσεων για τα δικαιώματα του παιδιού.

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι είναι μαθήτρια από το Πακιστάν. Το 2012 σώθηκε από την δολοφονική επίθεση των Ταλιμπάν, επειδή υποστήριζε το δικαίωμα στην εκπαίδευση των κοριτσιών, κάτι για το οποίο αγωνίζεται μέχρι σήμερα. Στα 17 της χρόνια κατάφερε να είναι ανάμεσα στα φαβορί, ενώ μια τέτοια βράβευση είναι πιθανό να θέσει ξανά σε κίνδυνο την ζωή της, ως μεγαλύτερο στόχο για τους φανατικούς ισλαμιστές. Η Μαλάλα είναι ο νεότερος νικητής του Νόμπελ στην ιστορία.

Στις φτωχές χώρες του κόσμου, το 60% του σημερινού πληθυσμού είναι κάτω των 25 ετών. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρηνική παγκόσμια ανάπτυξη είναι να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των παιδιών και των νέων. Σε περιοχές που μαστίζονται από συγκρούσεις η βία μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου