«Το σενάριο του Grexit είναι υπαρκτό ως μέρος ενός σχεδίου των πιο ακραίων ευρωπαϊκών κύκλων για μια γερμανοκεντρική απόλυτα νεοφιλελεύθερη Ευρώπη» εκτιμά ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Πάνος Σκουρλέτης στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Kontranews».

Ο κ. Σκουρλέτης, αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης επισημαίνει: «Θα θέλαμε το αποτέλεσμα να είναι διαφορετικό, αλλά μπροστά στην πιθανότητα μιας ακόμα μεγαλύτερης και βίαιης φτωχοποίησης του λαού μας οδηγηθήκαμε σε αυτή την ιδιότυπη συνθηκολόγηση».

Η ελληνική κυβέρνηση, τονίζει, «είναι φανερό πως δεν τα κατάφερε, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως εγκαταλείπει τον αγώνα για να δημιουργήσει τους όρους για τον απεγκλωβισμό της χώρας από τα μνημόνια. Το επόμενο διάστημα θα δοκιμάσουμε ως κυβέρνηση τα όρια και τις αντοχές μας».

Ο κ. Σκουρλέτης σημειώνει εξάλλου, πως «αν εγκαταλείψουμε την αντίληψη των “κόκκινων γραμμών” τότε θα έχουμε εγκαταλείψει κάθε γραμμή άμυνας. Δεν υιοθετήσαμε και δεν υιοθετούμε τη λογική του πάση θυσία συμφωνία και παρά το γεγονός πως η συμφωνία δεν συνιστά το δικό μας σχέδιο, εμπεριέχει όμως μια νέα προσέγγιση για το χρέος, μικρά πρωτογενή πλεονάσματα και ένα νέο ταμείο στη θέση του ΤΑΙΠΕΔ που εισαγάγει τη λογική της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας αντί του ξεπουλήματός της».

Ερωτηθείς για τα εσωκομματικά, ο υπουργός εκτιμά πως «όταν οι πολιτικές διαφωνίες μετατρέπονται σε μια συνολική αμφισβήτηση και απόρριψη των προθέσεων του άλλου αναπτύσσεται μια δυναμική διάσπασης. Φοβάμαι πως κάτω από τις παρούσες συνθήκες έρχονται στην επιφάνεια διάφορές από το παρελθόν που σχετίζονται με στρατηγικού χαρακτήρα ζητήματα».

Προσθέτει ότι «σήμερα υπάρχει η ανάγκη για μια νέα ενότητα σε μια νέα πολιτική βάση. Καλούμαστε να πορευτούμε ως μια δύναμη έκφρασης των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας, ως ένα κόμμα της Αριστεράς της εποχής μας».

Ο κ. Σκουρλέτης χαρακτηρίζει τον Γιάνη Βαρουφάκη «άνθρωπο αναγνωρισμένης επιστημονικής αξίας, ευφυή, επικοινωνιακό, ιδιαίτερα εγωκεντρικό, έκανε λάθη όπως και πολλοί άλλοι». Δηλώνει «ξεκάθαρα αντίθετος» σε σχηματισμό κυβέρνησης με τη συμμετοχή και άλλων κομμάτων από αυτήν τη Βουλή με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα.

Επισημαίνει δε, ότι «οι απώλειες στη δύναμη της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας αλλά και η ανάγκη να υπάρξει μια νέα δημοκρατική νομιμοποίηση με βάση την πραγματικότητα της νέας συμφωνίας φέρνουν εκ των πραγμάτων το θέμα των εκλογών πιο κοντά».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ