ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυρ. Μητσοτάκης: Η χρήση του ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας, erga omnes, είναι θεμελιώδης

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Ο Ελ­λη­νας πρω­θυ­πουρ­γός στη συ­ζή­τη­ση με τον Ντά­νιελ Σπέκ­χαρτ, πρώην πρέ­σβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, ση­μεί­ω­σε πως η γει­το­νι­κή χώρα «είναι μέλος του ΝΑΤΟ σή­με­ρα επει­δή η Ελ­λά­δα ήρε το βέτο της». Τι δή­λω­σε για Κύπρο και Τουρ­κία

Σε συ­ζή­τη­ση στην Ουά­σιγ­κτον με τον πρώην πρέ­σβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντά­νιελ Σπέκ­χαρτ, ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης τό­νι­σε ότι η χρήση του συ­νταγ­μα­τι­κού ονό­μα­τος της Βό­ρειας Μα­κε­δο­νί­ας, erga omnes, είναι «θε­με­λιώ­δης», με βάση τη συμ­φω­νία των Πρε­σπών, καθώς και «μη δια­πραγ­μα­τεύ­σι­μη».

Ο πρω­θυ­πουρ­γός ανέ­φε­ρε ότι το πρό­βλη­μα με τα Βαλ­κά­νια είναι ότι πολύ συχνά το φά­ντα­σμα του εθνι­κι­σμού ανα­δύ­ε­ται όταν κα­νείς δεν το πε­ρι­μέ­νει. Φέρ­νο­ντας ως πα­ρά­δειγ­μα τη Βό­ρεια Μα­κε­δο­νία, ο Ελ­λη­νας πρω­θυ­πουρ­γός ση­μεί­ω­σε πως η γει­το­νι­κή χώρα «είναι μέλος του ΝΑΤΟ σή­με­ρα επει­δή η Ελ­λά­δα ήρε το βέτο της μετά τη Συμ­φω­νία των Πρε­σπών που υπε­γρά­φη και επι­κυ­ρώ­θη­κε από την προη­γού­με­νη κυ­βέρ­νη­ση».

«Εχου­με ξε­κα­θα­ρί­σει ότι πρό­κει­ται για μια διε­θνή συμ­φω­νία που υπο­χρε­ώ­νει τη χώρα. Το σε­βα­στή­κα­με και το σέ­βο­μαι. Ενα από τα θε­με­λιώ­δη, αν όχι τα πιο θε­με­λιώ­δη δόγ­μα­τα, πτυ­χές αυτής της συμ­φω­νί­ας είχε να κάνει με το όνομα Βό­ρεια Μα­κε­δο­νία που χρη­σι­μο­ποιεί­ται erga omnes. Και αυτό είναι κάτι που είναι πολύ ξε­κά­θα­ρο και δεν είναι δια­πραγ­μα­τεύ­σι­μο για την Ελ­λά­δα», πρό­σθε­σε.

Οπως είπε, «όταν ακούω ότι η νέα κυ­βέρ­νη­ση ανα­φέ­ρε­ται στη χώρα ως Δη­μο­κρα­τία της Μα­κε­δο­νί­ας εντός της χώρας, έχω σο­βα­ρές ανη­συ­χί­ες. Και αυτό είναι ένα θέμα που σκο­πεύω να θίξω. Δεν είναι εποι­κο­δο­μη­τι­κό και δεν βοηθά τον ευ­ρω­παϊ­κό δρόμο της Β. Μα­κε­δο­νί­ας».

Κυ­πρια­κό και πό­λε­μος στην Ου­κρα­νία

Με­τα­ξύ άλλων, ο κ. Μη­τσο­τά­κης ανα­φέρ­θη­κε και στο Κυ­πρια­κό, το­νί­ζο­ντας ότι συ­μπλη­ρώ­θη­καν 50 χρό­νια από την τουρ­κι­κή ει­σβο­λή στην Κύπρο. Επα­νέ­λα­βε δε την ανά­γκη επί­λυ­σης στη βάση των απο­φά­σε­ων του συμ­βου­λί­ου ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ, ενώ υπεν­θύ­μι­σε ότι η Κύ­προς είναι μια κα­τε­χό­με­νη ευ­ρω­παϊ­κή χώρα.

Σχε­τι­κά με τον πό­λε­μο στην Ου­κρα­νία, ο πρω­θυ­πουρ­γός ανέ­φε­ρε πως η Ελ­λά­δα εξαρ­χής το­πο­θε­τή­θη­κε στο πλευ­ρό των συμ­μά­χων της και προ­σέ­φε­ρε πλήρη υπο­στή­ρι­ξη στο Κίεβο.

«Αυτό δεν ήταν δε­δο­μέ­νο για μια χώρα που είχε ιστο­ρι­κούς, πο­λι­τι­στι­κούς και θρη­σκευ­τι­κούς δε­σμούς με τη Ρωσία», ση­μεί­ω­σε ο κ. Μη­τσο­τά­κης και συ­μπλή­ρω­σε πως «κά­να­με ξε­κά­θα­ρη τη θέση μας. Την έχου­με απο­δώ­σει από άποψη πο­λι­τι­κής, οι­κο­νο­μι­κής και στρα­τιω­τι­κής υπο­στή­ρι­ξης και η θέση μας δεν πρό­κει­ται να αλ­λά­ξει».

Επι­σή­μα­νε, πα­ράλ­λη­λα, ότι η Ε.Ε. ήταν εντυ­πω­σια­κά ενω­μέ­νη. «Εχου­με επι­βά­λει πο­λυά­ριθ­μες ισχυ­ρές δρά­σεις και στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα ήμα­σταν αυτοί που πα­ρα­δώ­σα­με ένα ση­μα­ντι­κό πα­κέ­το δη­μο­σιο­νο­μι­κής στή­ρι­ξης», ανέ­φε­ρε.

Σχε­τι­κά με την προ­ο­πτι­κής έντα­ξης της Ου­κρα­νί­ας στην Ε.Ε. τό­νι­σε πως «πε­ρά­σα­με αυτή τη γέ­φυ­ρα και αυτή η μακρά πο­ρεία έχει ξε­κι­νή­σει». «Μπο­ρεί να έχου­με προ­βλή­μα­τα με μία ή δύο χώρες. Μία από αυτές τυγ­χά­νει να ηγεί­ται του Συμ­βου­λί­ου της Ε.Ε. τη στιγ­μή που μι­λά­με. Αλλά συ­νο­λι­κά η ευ­ρω­παϊ­κή υπο­στή­ρι­ξη ήταν πολύ συ­νε­πής και ισχυ­ρή», συ­μπλή­ρω­σε.

Πα­ράλ­λη­λα, ο πρω­θυ­πουρ­γός ανα­φέρ­θη­κε και στην ορ­γά­νω­ση της ευ­ρω­παϊ­κής ασφα­λεί­ας και στη δυ­να­τό­τη­τα να λει­τουρ­γεί συ­μπλη­ρω­μα­τι­κά στο ΝΑΤΟ. Επ’ αυτού μί­λη­σε για την πρό­τα­ση που έχει κάνει με τον Πο­λω­νό πρω­θυ­πουρ­γό Ντό­ναλντ Τουσκ. «Για μια ευ­ρω­παϊ­κή αμυ­ντι­κή πρω­το­βου­λία που είναι ου­σια­στι­κά μια ευ­ρω­παϊ­κή ασπί­δα αε­ρά­μυ­νας για την ενί­σχυ­ση των υπαρ­χου­σών αμυ­ντι­κών μας δυ­να­το­τή­των δε­σμεύ­ο­ντας πε­ρισ­σό­τε­ρους ευ­ρω­παϊ­κούς πό­ρους σε αυτό το έργο, πάντα πλή­ρως εν­σω­μα­τω­μέ­νο στις δομές του ΝΑΤΟ», ση­μεί­ω­σε.

«Θε­με­λιώ­δεις τουρ­κι­κές θέ­σεις δεν έχουν αλ­λά­ξει ρι­ζι­κά»

Οσον αφορά τη σχέση με την Τουρ­κία, υπεν­θύ­μι­σε ότι πε­ρά­σα­με τρία χρό­νια δύ­σκο­λες στιγ­μές ση­μειώ­νο­ντας ότι τον τε­λευ­ταίο ενά­μι­ση χρόνο, τα πράγ­μα­τα έχουν βελ­τιω­θεί ση­μα­ντι­κά και πρέ­πει να το ανα­γνω­ρί­σου­με.

«Ταυ­τό­χρο­να, ανα­γνω­ρί­ζου­με ότι ορι­σμέ­νες από τις θε­με­λιώ­δεις τουρ­κι­κές θέ­σεις όσον αφορά την κα­τά­στα­ση στην Ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο δεν έχουν αλ­λά­ξει ρι­ζι­κά. Αλλά το γε­γο­νός ότι εί­χα­με δε­κα­έ­ξι μήνες ησυ­χί­ας, όσον αφορά το να μην έχου­με πα­ρα­βιά­σεις του ελ­λη­νι­κού ενα­έ­ριου χώρου, ότι συ­νερ­γα­ζό­μα­στε κα­λύ­τε­ρα σε θέ­μα­τα με­τα­νά­στευ­σης, ότι στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα έχου­με κάνει μια συμ­φω­νία που επι­τρέ­πει στους Τούρ­κους πο­λί­τες να τα­ξι­δεύ­ουν στα νησιά του Αι­γαί­ου και να πά­ρουν τη βίζα τους πολύ γρή­γο­ρα, όλα αυτά είναι με­ρι­κά θε­τι­κά βή­μα­τα», πρό­σθε­σε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.