Ειδήσεις

Επιτυχημένη η άσκηση στο κρουαζιερόπλοιο «Louis Olympia» (φωτορεπορτάζ)

Σύνθετη άσκηση ετοιμότητας πραγματοποιήθηκε χθες στο λιμάνι της Ρόδου παρουσία του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Α. Αθανασόπουλου, εκπροσώπων της Ένωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας και εκπροσώπων των τοπικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας.

Την άσκηση παρακολούθησαν πιο συγκεκριμένα ο υπουργός Ναυτιλίας, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Α. Αθανασόπουλος, ο νέος περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης κ. Χ. Κόκκινος, ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς, ο νέος δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, η αντιπεριφερειάρχης κ. Λίτσα Φτακλάκη, ο διευθυντής του Λιμενικού Ταμείου κ. Νώντας Αξιώτης, η προϊσταμένη των Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Μαρίκα Δεληγιάννη, ο υπεύθυνος του τομέα ασφαλείας Λιμένα κ. Παναγιώτης Ντόκος, κ.α.

Στην άσκηση, εκτός του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου, έλαβαν μέρος όλοι οι Φορείς και οι Υπηρεσίες που έχουν αποστολή την αντιμετώπιση κρίσεων στις θαλάσσιες μεταφορές και ιδιαίτερα επιβατών, με την κινητοποίηση θαλασσίων – εναερίων και χερσαίων δυνάμεων και μονάδων υποβρυχίων και αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων.

Όλα ξεκίνησαν, όταν έπιασε φωτιά (αυτό ήταν το σενάριο) στο πρυμναίο σαλόνι του κρουαζιερόπλοιου “LOUIS OLYMPIA”. Αμέσως σήμανε συναγερμός και επενέβησαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Στον χώρο του λιμένα έσπευσαν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για να παραλάβουν τους τριάντα τραυματίες. Δημιουργήθηκε και χώρος στον οποίο συγκεντρώθηκαν οι επιβάτες του πλοίου.

Μέλος του πληρώματος εντόπισε όμως και ένα άτομο που προσπαθούσε να βάλει φωτιά στο πλοίο. Προσπάθησε να τον αφοπλίσει, και ακολούθησε συμπλοκή που είχε σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό του. Για την παραλαβή του τραυματία στήθηκε επιχείρηση διάσωσης στην οποία μετείχε ελικόπτερο τύπου Σούπερ Πούμα.
Ειδική ομάδα υποβρύχιων αποστολών ανέβηκε στο κρουαζιερόπλοιο και συνέλαβε τον δράστη, που οδηγήθηκε με αυτοκίνητα της ΕΛΑΣ στα γραφεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου.

Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με την απομάκρυνση των μελών του πληρώματος.

Στην επιχείρηση μετείχαν σκάφη του λιμενικού σώματος και ρυμουλκά γιατί σύμφωνα με το σενάριο το πλοίο πήρε κλίση. Ακολούθησε εκδήλωση στο σαλόνι του πλοίου.
Στη μεγάλη σημασία που δίνεται από το Λιμενικό Σώμα στο ζήτημα της ασφάλειας αναφέρθηκε, σε ομιλία του, ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Η ασφάλεια είναι το βασικό πλεονέκτημα που προσφέρει η Ελλάδα σε κάθε επισκέπτη. Συζητάμε για ασφάλεια στην κρουαζιέρα, για ασφάλεια στη θάλασσα και για ασφάλεια στα λιμάνια. Είναι ένα στοιχείο που δίνει αξία στον τουρισμό. Με την άσκηση σήμερα θέλαμε να δείξουμε πως τα λιμάνια μας είναι ασφαλή για κάθε κρουαζιερόπλοιο και για κάθε επιβάτη. Η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει ολοκληρωμένες συνθήκες ασφάλειας σε κάθε επισκέπτη. Πρέπει να ανεβάσουμε το επίπεδο προετοιμασίας εφόσον θα έχουμε ρεκόρ στις αφίξεις. Μέσα από συνδυασμένες ενέργειες προσπαθούμε να προσελκύσουμε περισσότερα πλοία και περισσότερους επιβάτες. Η άσκηση έδειξε πως το λιμενικό σώμα και όλες οι αρχές είναι έτοιμες για την αντιμετώπιση κάθε περιστατικού και αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους συμμετείχαν”, είπε ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Να ευχαριστήσουμε τον ΥΕΝ και τους άλλους φορείς και ειδικά τον υπουργό που δέχθηκε το αίτημα για τη διεξαγωγή της άσκησης. Η κρουαζιέρα είναι για την Ελλάδα το παν. Πρέπει να δείξουμε παντού πως τα λιμάνια μας είναι ασφαλή», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Κρουαζιέρας κ. Κόντες.

Σε ερώτηση σχετικά με τις προοπτικές της κρουαζιέρας ο κ. Κόντες δήλωσε:
“Φέτος θα είμαστε στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Του χρόνου όμως θα είναι καλύτερα τα πράγματα. Οι περισσότεροι ζητούν νέους προορισμούς και προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε το αίτημα τους”.
Ο κ. Θεόδωρος Κόντες δήλωσε ακόμα πως γίνεται αγώνας για να βελτιωθούν οι λιμενικές υποδομές.

“Να ευχαριστήσουμε όλους τους φορείς που συνέβαλαν στην επιτυχία της άσκησης που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Ρόδου”, δήλωσε ο κ. Αντώνης Καλούδης και πρόσθεσε πως η εμπέδωση του κλίματος ασφάλειας θα συμβάλει στο να χρησιμοποιείται το λιμάνι του νησιού ως πύλη εισόδου εξόδου για τους επιβάτες των κρουαζιεροπλοίων.
Την ικανοποίησή τους για την επιτυχία της άσκησης εξέφρασαν με δηλώσεις τους ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς και η αντιπεριφερειάρχης κ. Λίτσα Φτακλάκη.

«Η Ένωσή μας, με την εμπειρία που έχει στον διεθνή χώρο και τη γνώση από την πολυετή συμμετοχή της στις εργασίες Διεθνών και Κοινοτικών Οργάνων, που ασχολούνται με την ασφάλεια (safety και security) των πλοίων, εκτιμά ότι είναι σκόπιμο να υπάρχει ο σχεδιασμός και η εκτέλεση γυμνασίων αντιμετώπισης κρίσιμων καταστάσεων σε πλοίο, που μπορεί να βρίσκεται σε λιμένα ή σε περιοχή του ελληνικού θαλάσσιου χώρου, ευθύνης της χώρας μας, από πλευράς έρευνας και διάσωσης (search and rescue – SAR). Για τον σκοπό αυτό, αναλάβαμε την πρωτοβουλία και συνεργαστήκαμε στενά με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου και το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος-Ελληνική Ακτοφυλακή, με τους άξιους επιτελείς του, για να πραγματοποιηθεί αυτό που παρακολουθήσαμε πριν από λίγο», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιέρας κ. Θ. Κόντες.

«Όλοι όμως οι μηχανισμοί, για να είναι σε θέση να ανταποκριθούν αποτελεσματικά σε περιπτώσεις κινδύνου, επιβάλλεται να διατηρούνται σε ετοιμότητα και αυτό τον σκοπό έχει σήμερα το γυμνάσιο που παρακολουθήσατε. Είναι γεγονός και επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία των δύο τελευταίων δεκαετιών, από πλευράς σοβαρών ναυτικών ατυχημάτων σε επιβατηγά πλοία, ότι στον παράγοντα άνθρωπο αποδίδεται το μεγάλο ποσοστό ευθύνης. Γι’ αυτό, στην τελευταία Σύνοδο της Επιτροπής Ναυτικής Ασφαλείας του ΙΜΟ, τονίστηκε από τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού η συνέχιση, με έντονο ρυθμό, των προσπαθειών αναβάθμισης των προσόντων και ικανοτήτων των ναυτικών και ιδιαίτερα αυτών που έχουν μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλεια των πλοίων, στην εφαρμογή των Κανόνων και Κανονισμών, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας και την λειτουργία των μέσων και συστημάτων που είναι εγκατεστημένα στα πλοία, καθώς και την επιμέλεια εκτελέσεως των γυμνασίων, που προβλέπονται για τους επιβάτες αλλά και το προσωπικό που στελεχώνει τα πλοία», δήλωσε ο κ. Κόντες και πρόσθεσε πως η άσκηση θα εκτιμηθεί από πολλούς και σημαντικούς φορείς.

«Γίνεται επένδυση στο θαλάσσιο τουρισμό. Η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει ασφάλεια. Εμείς προτάξαμε το θέμα αυτό. Προάγουμε ασκήσεις σύνθετες όπως αυτή που παρακολουθήσαμε σήμερα.
Θεωρούμε πως η ασφάλεια είναι από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας. Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους των ενόπλων δυνάμεων που σε περίοδο κρίσης κρατούν ψηλά το επίπεδο των υπηρεσιών και των δεικτών ασφαλείας», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Μ. Βαρβιτσιώτης.

Μετά τις ομιλίες απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες στους εξής:
Αθανάσιος Αθανασόπουλος, αντιναύαρχος, αρχηγός Λιμενικού Σώματος
Θεόδωρος Κόντες, πρόεδρος Ελλήνων Εφοπλιστών
Νικόλαος Αρμπουνιώτης, Λιμενάρχης Ρόδου
Μαστρογιάννης Γιάννης, πλωτάρχης Πολεμικού Ναυτικού (Ρόδου)
Πέτρος Σκουντζούδης, διοικητής Αεροπορικού Αποσπάσματος Ρόδου
Φώτης Νικολόπουλος, Αστυνομικός Διευθυντής Δωδεκανήσου
Βασίλης Παπανικόλας, διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου (την αναμνηστική πλακέτα παρέλαβε ο υποδιοκητής κ. Ευγένιος Κορναρόπουλος)
Στάθης Κουσουρνάς, δήμαρχος Ρόδου
Γεώργιος Γράτσος, πρόεδρος Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου