Τοπικές Ειδήσεις

Γενική συνέλευση των 42 κοινοτήτων για τη διάσπαση του ενιαίου Δήμου Ρόδου

Ο κύβος ερρίφθη για την με κάθε τρόπο και κάθε μέσο διεκδίκηση της διάσπασης του ενιαίου Δήμου της Ρόδου, αίτημα το οποίο ετέθη μάλιστα από τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Αρχαγγέλου κ. Νίκο Διμέλη και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα κατά την επίσκεψή του στη Ρόδο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «δημοκρατικής», για τη Δευτέρα 13 Ιουνίου έχει συγκληθεί νέα γενική συνέλευση και των 42 προέδρων των δημοτικών κοινοτήτων της Ρόδου, κατά την οποία θα κληθούν να υπογράψουν ενιαίο αίτημα για τη διάσπαση του ενιαίου Δήμου της Ρόδου το οποίο θα υποβληθεί στη συνέχεια στο δημοτικό συμβούλιο και θα κοινοποιηθεί στους βουλευτές του νομού και στο γραφείο του πρωθυπουργού.
Όπως δήλωσε στη «δημοκρατική» ο κ. Νίκος Δημέλης, έθεσε το θέμα της διάσπασης του ενιαίου Δήμου κατά την υποδοχή στον Αρχάγγελο του πρώην πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα ενημερώνοντάς τον ότι η Δημοτική Κοινότητα Αρχαγγέλου ήδη από τον Φεβρουάριο του 2022, πρώτη αποφάσισε να ανοίξει το θέμα της χωροταξικής διάρθρωσης και της διοικητικής διαίρεσης του ενιαίου Δήμου Ρόδου. «Ανέφερα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι είναι αδύνατο και αδιανόητο ένας Δήμος του μεγέθους της Ρόδου να διοικείται από έναν δήμαρχο. Του υπενθύμισα ότι τον Μάρτιο του 2019, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προχωρήσει στη διάσπαση των Δήμων Κέρκυρας, Κεφαλλονιάς, Λέσβου, Σάμου και Σερβίων – Βελβεντού και παρά την έντονη φημολογία (και τις πιέσεις από μερίδα αυτοδιοικητικών του νησιού μας) η Ρόδος δεν περιελήφθη εντέλει στην σχετική τροπολογία. Μάλιστα όταν του έθεσα το ζήτημα αναρωτήθηκε “πώς μας διέφυγε αυτό;”».
Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Διμέλη, το γεγονός πως δεν διασπάστηκε ο ενιαίος Δήμος Ρόδου τότε είναι σφάλμα το οποίο με κάθε τρόπο θα πρέπει να διορθωθεί. Μάλιστα, όπως ανέφερε, μετά την γενική συνέλευση των 42 προέδρων της 13ης Ιουνίου και έχοντας στα χέρια του το αίτημα υπογεγραμμένο από τους προέδρους, θα εκπροσωπήσει τη Ρόδο στη συνάντηση των αυτοδιοικητικών και από άλλες Περιφέρειες της χώρας, που αποφάσισαν -έπειτα από την πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε στη Ρόδο- να ακολουθήσουν την ίδια οδό και μάλιστα να σχηματίσουν ενιαίο μέτωπο.
Ο κ. Ν. Διμέλης, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που θέλουν να έχει λάβει ήδη γνώση του θέματος το Γραφείο του Πρωθυπουργού και πως η αντιπροσωπεία των αυτοδιοικητικών που θα συναντηθούν στην Αθήνα, θα επιδιώξουν να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό προκειμένου να του υποβάλουν το αίτημα για διάσπαση των Δήμων τους.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική, διευρύνεται το κύμα των αυτοδιοικητικών ανά την Ελλάδα, οι οποίοι επιθυμούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ρόδου, όπου πρόεδροι Δημοτικών Ενοτήτων συνασπίζονται διεκδικώντας τη χωροταξική διάρθρωση και τη διοικητική διαίρεση του ενιαίου Δήμου Ρόδου.
Τις επόμενες ημέρες, επίκειται η συνάντηση στην Αθήνα αυτοδιοικητικών από τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου και του Νοτίου Αιγαίου η οποία θα εκπροσωπηθεί από τη Ρόδο, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους και να ενώσουν τις δυνάμεις τους διεκδικώντας τον επανασχεδιασμό του «Καλλικράτη» στους Δήμους τους με διάσπαση με μικρότερες ενότητες, επικαλούμενοι σοβαρές δυσλειτουργίες.
Η ανάδειξη του θέματος από την «δημοκρατική» για την ανακίνηση του ζητήματος τοπικά από τους προέδρους δημοτικών κοινοτήτων της Ρόδου που τάσσονται υπέρ της διάσπασης και η αναδημοσίευσή του από άλλα μέσα ενημέρωσης ανά την Ελλάδα λειτούργησε καταλυτικά για τον συντονισμό των αυτοδιοικητικών μεταξύ τους προκειμένου να διεκδικήσουν ενιαία το αίτημά τους για επανασχεδιασμό του «Καλλικράτη», τεκμηριώνοντας και νομικά τα επιχειρήματά τους για δυσλειτουργίες και σοβαρές στρεβλώσεις στη διοίκηση των δημοτικών ενοτήτων.
Η πρωτοβουλία ανήκει στον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Αρχαγγέλου κ. Νίκο Διμέλη με την στήριξη πλέον και της ισχυρής πλειονότητας των προέδρων των υπολοίπων τοπικών συμβουλίων του νησιού. Στόχος είναι να τεθεί το αίτημα στα αρμόδια όργανα με χρονικό ορίζοντα να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες πριν από τις επόμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Οκτώβριος 2023).
Αφού οι πρόεδροι υπογράψουν την ενιαία πρόταση στις 13 Ιουνίου, με την οποία θα τάσσονται υπέρ της διάσπασης του ενιαίου Δήμου, θα προωθηθεί προς το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου με αίτημα να προχωρήσουν οι διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση. Η πρότασή τους επίσης, πέρα από το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, θα κοινοποιηθεί στους βουλευτές του νομού καλώντας τους να πάρουν θέση, όπως επίσης και στο Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να κινήσει τις διαδικασίες και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού.
Όπως υποστηρίζει η πλειονότητα των προέδρων των τοπικών συμβουλίων, οι οποίοι δηλώνουν δικαιωμένοι για την πρωτοβουλία τους έπειτα από την πανελλαδική διάσταση του θέματος και την δυσαρέσκεια που καταγράφεται σε άλλους Δήμους, σε πολλούς νησιωτικούς Ο.Τ.Α. οι συνενώσεις που έγιναν με τον ν. 3852/2010 είχαν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμιση των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών λόγω της έλλειψης πόρων και προσωπικού, στοιχείο που έγινε ιδιαίτερα αισθητό στους κατοίκους των Δήμων που προέκυψαν από εκτεταμένες και σε κάποιες περιπτώσεις, δυσλειτουργικές συνενώσεις.
Ο Ενιαίος Δήμος, υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες στους πολίτες, απουσιάζει η αμεσότητα στη δράση και η ευελιξία και δεν μπορεί να αναλάβει τοπικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, γιατί δεν μπορεί να συγκεράσει τους διαφορετικούς αναπτυξιακούς προσανατολισμούς και τις ιδιαιτερότητες των πρώην δήμων και των διαφορετικών χωρικών ενοτήτων που αποτελούν το νησί.
«Η αδυναμία του Δήμου να σχεδιάσει και να διαμορφώσει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό οικονομικής ανάπτυξης σε κάθε περιοχή είναι εμφανής», λένε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι κανένα σημαντικό έργο δεν εκτελέστηκε στον τόπο από το 2010 μέχρι σήμερα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου