Άμεση εκκένωση του χερσαίου τμήματος του Λιμένα Ακαντιάς από παροπλισμένα σκάφη.
Αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου του τουριστικού Λιμένα και των παρεχόμενων υπηρεσιών στους επισκέπτες των κρουαζιερόπλοιων.

Την Τρίτη 9/5/2017 με εντολή του Δημάρχου Ρόδου κ Φώτη Χατζηδιάκου, ξεκίνησε η εκκαθάριση του χερσαίου τμήματος του Λιμένα “Ακαντιάς” από παροπλισμένα και εγκαταλειμμένα σκάφη.
Αναλυτικότερα μηχανήματα προέβησαν στη διάλυση των σκαφών των οποίων οι ιδιοκτήτες συναίνεσαν, ενώ επίκειται τις επόμενες μέρες, η άμεση καταστροφή των υπόλοιπων 43 σκαφών, αγνώστων κατόχων.
Μέσα σε αυτό το διάστημα κλήθηκαν οι μεσεγγυούχοι των κατασχεμένων και τυχόν ιδιώτες να τα μεταφέρουν στους αδειοδοτημένους χώρους (Καρνάγια). Σε αντίθεση περίπτωση, εφόσον δεν μεταφερθούν οικιοθελώς με ίδια μέσα, τότε την μεταφορά ή την διάλυση θα επιβλέψει το Λιμεναρχείο Ρόδου και θα υπάρξει καταλογισμός στους φερόμενους ιδιοκτήτες.
Σε κάθε περίπτωση, η εκκαθάριση του χερσαίου τμήματος του Λιμένα Ακαντιάς δεν θα περιοριστεί μόνο στα παροπλισμένα σκάφη αλλά και σε κάθε είδους αντικείμενο. Σκοπός είναι η άμεση οπτική αναβάθμιση του λιμένα και η διευκόλυνση των υλοποιούμενων έργων και παρεμβάσεων του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου, υπό την προεδρεία του κ Μιχάλη Χριστοδούλου.
Συγκεκριμένα η παραμονή των σκαφών στο χώρο του λιμανιού αποτελούσε πέρα από οπτική υποβάθμιση και τροχοπέδη στην εκτέλεση τριών εκτελούμενων εργολαβιών:
α) Της εκτέλεσης στραγγιστικών έργων β) Της διαμόρφωσης χώρου παρκινγκ για πούλμαν και ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, αλλά και γ) Της μελέτης ολοκλήρωσης των πεζοδρομίων και δρόμων από την νέα μαρίνα μέχρι την είσοδο του λιμανιού.
Την προηγούμενη μέρα, Δευτέρα 8/5/2017 για τον συντονισμό όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών στην σχεδιαζόμενη απομάκρυνση των σκαφών, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου. Σε αυτή παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Ρόδου κ Φώτης Χατζηδιάκος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Μιχάλης Χριστοδούλου και το σύνολο των υπηρεσιάκων παραγόντων του Δήμου καθώς και οι εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος κ Πρέτζας Γεώργιος & Μαλαματά Σταυρούλα, Υποπλοίαρχος και Ανθυποπλοίαρχος αντίστοιχα.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναλύθηκαν όλες οι νομικές και τεχνικές παράμετροι και το πλαίσιο κοινής δράσης ώστε το εγχείρημα να στεφθεί με επιτυχία.
Παράλληλα αποσαφηνίστηκε ότι προηγήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες κατά το νόμο διαδικασίες διότι, είχαν ειδοποιηθεί από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο εγκαίρως όλοι φερόμενοι ιδιοκτήτες, να μεταφέρουν τα σκάφη τους ενώ στην συνέχεια δόθηκε και επιπλέον παράταση.
Από την ενημέρωση των υπηρεσιακών παραγόντων προέκυψε ότι από τα αρχικά
101 σκάφη στο χερσαίο λιμενικό τμήμα της Ακαντιάς, οι ιδιοκτήτες απομάκρυναν με ίδια μέσα 19 και παρέμεναν πλέον 82. Από αυτά τα 13 ήταν κατασχεμένα, 26 ιδιωτών και 43 αγνώστου ιδιοκτησίας.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος κ Χατζηδιάκος κατέστησε σαφές ότι πρέπει να ξεκινήσει άμεσα διάλυση των εγκαταλελειμμένων σκαφών, που βρίσκονται χρόνια παροπλισμένα στο λιμάνι της Ακαντιάς και οι φερόμενοι ιδιοκτήτες αδιαφορούν. Παράλληλα ο Δήμαρχος κ Χατζηδιάκος επεσήμανε την δυνατότητα μεταφοράς δια ξηράς ή δια θαλάσσης των κατασχεμένων (προσφυγικών) σκαφών αλλά και σκαφών ιδιωτών που έχουν ανελκύσει στο χώρο του λιμανιού της Ακαντιάς.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ