Τοπικές Ειδήσεις

Δ. Γάκης: «Η κατάργηση της εντοπιότητας απαιτεί συστράτευση, συντονισμό και αγωνιστικότητα για την αποτροπή της»

Με το νόμο 4643/2019 καταργήθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση 3921/21-4-2016 των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ Σκουρλέτη – Κουρουμπλή, στην οποία προβλεπόταν και περιγραφόταν αναλυτικά η εφαρμογή της εντοπιότητας στις προσλήψεις της Δ.Ε.Η.
Εμπνευστής αυτού του νόμου της ΝΔ, δεν θα μπορούσε να είναι κανείς άλλος, εκτός από τον πρώην υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος και νυν Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, τον χαρακτηριζόμενο και ως «δολοφόνο των δημοσίων επιχειρήσεων», όπως της Ολυμπιακής Αεροπορίας, του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, του ξεπουλήματος των αεροδρομίων και αργότερα της ΔΕΗ, της εφαρμογής της εργαλειοθήκης του Ο.Ο.Σ.Α., της ανακάλυψης των ΣΔΙΤ, της υπονόμευσης προστατευόμενων περιοχών για δήθεν πράσινη ανάπτυξη και σήμερα της αποδιοργάνωσης των εργασιακών σχέσεων και της εξαφάνισης κάθε εργατικού συνδικαλιστικού δικαιώματος από το Υπουργείο Εργασίας.
Με τον νόμο 4643/2019 της ΝΔ, δε γίνεται καμιά πρόβλεψη, αντίθετα καταργείται η προηγούμενη ΚΥΑ 3921/21-4-2016 των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ Σκουρλέτη και Κουρουμπλή για την εφαρμογή της εντοπιότητας στις προσλήψεις προσωπικού του Δημόσιου και του ευρύτερου Δημόσιου τομέα.
Είναι φανερό ότι αποτέλεσμα αυτής της νέας νομοθεσίας, θα είναι η επιπλέον αποψίλωση της παραμεθορίου και ιδιαίτερα των νησιωτικών περιοχών, από μία ακόμα «δυνατότητα» της τοπικής κοινωνίας.
Οι πολιτικές ευθύνες είναι διακριτές και πρέπει να αποδίδονται με τόλμη, ειλικρίνεια και καθαρή και διαυγή φωνή στους υπεύθυνους. Με την εφαρμογή αυτού του νόμου προβλέπεται προκήρυξη 30 θέσεων εργασίας, από τις 100 αναγκαίες, για το εργοστάσιο της Δ.Ε.Η. στη νότια Ρόδο, χωρίς πρόβλεψη εφαρμογής της εντοπιότητας, με αποτέλεσμα περιοχές οι οποίες θα επιβαρυνθούν περιβαλλοντικά από τη λειτουργία του εργοστασίου, των οποίων οι κάτοικοι έχουν αποδεχθεί, όπως και την υποτίμηση της αξίας της περιουσίας τους, να μην έχουν ανταποδοτικά ωφελήματα, παρά τις αρχικές και επανειλημμένες δεσμεύσεις που η διοίκηση της Δ.Ε.Η. και το κράτος είχαν δώσει στους ντόπιους κατοίκους της περιοχής της Κατταβιάς, των γύρω χωριών και στο ΕΚΡ.
Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Κοινωνικό, οικονομικό αλλά και εθνικό, αφού θα συμβάλει στην εγκατάλειψη της νησιωτικής παραμεθορίου από πολύτιμο επιστημονικό και εργατικό δυναμικό.
Επειδή γνωρίζω τη νομοθετική λειτουργία του Ελληνικού Κοινοβουλίου για τον τρόπο που ψηφίζονται οι νόμοι, αν δεν προβλέπεται ονομαστική ψηφοφορία γίνεται από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων, θα περίμενα από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας όχι να στέλνουν επιστολές και να εκδηλώνουν την λύπη τους – εκ των υστέρων – για την κατάργηση της εντοπιότητας, αλλά να κάνουν μια δημόσια δήλωση συγγνώμης και να αναλάβουν κοινοβουλευτική πρωτοβουλία κατάθεσης μιας τροπολογίας που να επαναφέρει σε ισχύ, ιδιαίτερα για τη νησιωτική χώρα, την εφαρμογή της εντοπιότητας με βάση την ΚΥΑ 3921/21-4-2016.
Τα υπόλοιπα είναι για τα μάτια του κόσμου, χωρίς να έχει αναληφθεί καμιά πολιτική ευθύνη από μέρους τους και το χειρότερο είναι, ότι αφήνουν τα πράγματα να εξελιχθούν έτσι όπως προβλέπονται στο νόμο 4643/2019, για τον οποίο έχουν προσωπική ευθύνη αφού δεν προέταξαν καμία δημόσια διαφοροποίηση κατά τη ψήφιση του και επομένως ουσιαστικά αποδέχονται το μεγάλο χτύπημα που δέχεται η νησιωτικότητα.
Πρέπει λοιπόν όλοι οι κοινωνικοί φορείς και οι δύο βαθμοί της τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δήμος Ρόδου και Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, να μην αρκεστούν στα ψηφίσματα του δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου, αλλά να συνταχθούν με κάθε πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Ρόδου και να συγκροτήσουν επιτροπή η οποία άμεσα, πριν είναι πολύ αργά, θα ζητήσει την τροπολογία του νόμου από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος.
Η εφαρμογή της εντοπιότητας που μέχρι τώρα υλοποιείται για τις προσλήψεις στον ΑΗΣ Σορωνής, όχι μόνο θα πρέπει να συνεχιστεί, αλλά θα πρέπει να αποτελέσει και τον οδηγό διαμόρφωσης του νόμου 4643/2019. Δεν είναι δυνατόν μετά από μισό σχεδόν αιώνα έκθεσης των κατοίκων της Σορωνής στην περιβαλλοντική μόλυνση από το εργοστάσιο και πλήρους απαξίωσης των περιουσιών που απαλλοτριώθηκαν, να ξεχαστούν οι ιδρυτικές δεσμεύσεις, να αντικατασταθούν από ένα «τίποτα» και να εξαφανιστούν τα ανταποδοτικά ωφελήματα για το μέλλον, χωρίς το πρόβλημα να έχει λυθεί.
Αν αυτό δε γίνει πιστεύω ότι όλα γίνονται για το θεαθήναι. Πρέπει επιτέλους οι πολιτικοί όταν βρίσκονται στο προσκήνιο να συμπεριφέρονται σαν τους πολιτικούς που βρίσκονται στο παρασκήνιο. Αυτό είναι και μια προσωπική αυτοκριτική.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου