ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γ. Χατζημάρκος: «Ζούμε απίστευτες στιγμές στην Ευρώπη του 2022»

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Δεν έκρυψε την αγωνία του για τις εξε­λί­ξεις με τον πόλεμο στην Ουκρα­νία και την ενερ­γειακή κρίση –κυρίως στην Ευρώπη, ο περι­φε­ρειάρ­χης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζη­μάρ­κος. Μιλώ­ντας στους δημο­σιο­γρά­φους υπο­γράμ­μισε πως είναι ώρες ευθύνης για όλους ενώ ανα­φέρ­θηκε και στην επί­σκεψη του πρω­θυ­πουρ­γού κ. Κυριά­κου Μητσο­τάκη στην Σύρο, την περα­σμένη εβδο­μάδα.

Με αφορμή τις υπο­γρα­φές για πολύ σημα­ντι­κές συμ­φω­νίες, ο περι­φε­ρειάρ­χης ανα­φέρ­θηκε στην σημασία της στροφής στις ανα­νε­ώ­σι­μες πηγές ενέρ­γειας –που τώρα, με αφορμή τις εξε­λί­ξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία- κρί­νε­ται πιο απα­ραί­τητο από ποτέ:

«Σήμερα πια, βρι­σκό­μα­στε στα άκρα της ενερ­γεια­κής αγωνίας. Αφενός σχετικά με την επάρ­κεια, αφε­τέ­ρου με τις τιμές. Κανείς από εμάς δεν περί­μενε ότι θα ζούσε αυτή την ημέρα: η Ευρώπη να συζη­τάει για ‘δελτίο’ στην ενέρ­γεια!!! Ζούμε απί­στευ­τες στιγμές, στην Ευρώπη του 2022. Ένα από τα ζητή­ματα που μας απα­σχο­λεί είναι η αιολική ενέρ­γεια και αν μπο­ρέ­σουμε να αντι­κα­τα­στή­σουμε την ενέρ­γεια για τα νησιά μας, θα είναι πάρα πολύ ευχά­ρι­στη εξέλιξη. Γι’ αυτό και θα επι­διώ­ξουμε ένα πολύ μεγάλο και φιλό­δοξο σχέδιο επί τούτου», όπως είπε.

Ο κ. Χατζη­μάρ­κος ανα­κοί­νωσε πως προχωρά και το του­ρι­στικό σχέδιο της επό­με­νης πεντα­ε­τίας με την εται­ρεία TUI λέγο­ντας πως ‘ενδέ­χε­ται και σε έναν μήνα να είμαστε έτοιμοι να προ­χω­ρή­σουμε στο επόμενο στάδιο’.

Παράλ­ληλα, ανα­φέρ­θηκε στα απο­τε­λέ­σματα της προ­χθε­σι­νής επί­σκε­ψης του υφυ­πουρ­γού περι­βάλ­λο­ντος κ. Γιώργου Αμυρά, εκφρά­ζο­ντας την ικα­νο­ποί­ησή του για τις εξε­λί­ξεις και ανα­κοί­νωσε πως την προσεχή Δευτέρα, εκπρό­σω­ποι της Διεύ­θυν­σης Δασών μαζί με εκπρο­σώ­πους των αγροτών, θα πραγ­μα­το­ποι­ή­σουν ‘αυτοψία’ προ­κει­μέ­νου να συμ­φω­νή­σουν από κοινού για τις περιο­χές όπου θα πρέπει να γίνουν οι παρεμ­βά­σεις.

«Την επόμενη Δευτέρα θα έχουμε τα πρώτα απο­τε­λέ­σματα ενώ ανά δύο εβδο­μά­δες, θα έχουμε ένα follow up για να επι­τη­ρούμε την υλο­ποί­ηση των προ­σπα­θειών» -ανέφερε.

Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ World Food Gift Challenge’

Επόμενο βήμα της ΠΝΑι είναι η συμ­με­τοχή της σε έναν διεθνή γαστρο­νο­μικό δια­γω­νι­σμό με τίτλο ‘World Food Gift Challenge’ που αφορά ένα δώρο φαγητού προ­κει­μέ­νου να επι­λε­γούν τα προ­ϊ­ό­ντα εκείνα που θα εκπρο­σω­πή­σουν την Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου.

Το ‘World Food Gift Challenge’ είναι ένας δια­γω­νι­σμός για τη βρά­βευση και τη διεθνή προβολή υψηλής ποιό­τη­τας χει­ρο­ποί­η­των τρο­φί­μων και ειδών χει­ρο­τε­χνίας που σχε­τί­ζο­νται με τρόφιμα. Φέρ­νο­ντας για πρώτη φορά τον διεθνή δια­γω­νι­σμό στο Νότιο Αιγαίο, στο πλαίσιο της Γαστρο­νο­μι­κής Περι­φέ­ρειας της Ευρώπης 2019, στόχος της ΠΝΑι είναι να υπο­στη­ρί­ξει τους τοπι­κούς, μικρούς και μεσαί­ους παρα­γω­γούς παρα­δο­σια­κών προ­ϊ­ό­ντων και να ανα­δεί­ξει τις ιστο­ρίες που συν­δέ­ουν τα προ­ϊ­ό­ντα τους με τον τόπο.

Στην διορ­γά­νωση συμ­με­τέ­χουν τα Επι­με­λη­τή­ρια Κυκλά­δων και Δωδε­κα­νή­σου (με τέσ­σε­ρις συμ­με­το­χές).

Περισ­σό­τερα από 25 παρα­δο­σιακά προ­ϊ­ό­ντα μικρών και μεσαίων παρα­γω­γών, τα οποία συν­δέ­ουν την ιστορία τους με την ιστορία του τόπου, όπου παρά­γο­νται, από δέκα περίπου νησιά έχουν ήδη υπο­βλη­θεί, για τον δια­γω­νι­σμό, που θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί στη Μινόρκα της Ισπα­νίας, στις 7 Απρι­λίου 2022.

ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Απα­ντώ­ντας σε σχετική ερώτηση, ο περι­φε­ρειάρ­χης δεν έκρυψε την ανη­συ­χία του για τις εξε­λί­ξεις με τον πόλεμο στην Ουκρα­νία και τις πιθανές επι­πτώ­σεις στον του­ρι­σμό:

«Αυτό που γίνεται έχει τερά­στιες οικο­νο­μι­κές επι­πτώ­σεις σε όλα τα επίπεδα. Μέχρι στιγμής, κατα­γρά­φε­ται πάρα πολύ μεγάλο ενδια­φέ­ρον για πτήσεις στα αερο­δρό­μια των νησιών μας, για κρα­τή­σεις κ.λπ. Δεν έχουμε ακυ­ρώ­σεις και μέχρι τώρα δεν έχουμε ανα­τροπή –με εξαί­ρεση την ρωσική αγορά που θεω­ρεί­ται 100% χαμένη. Μαζί με την ρωσική αγορά είναι και η ουκρα­νική και ίσως, η αγορά από την Λευ­κο­ρω­σία. Πάντως στα τελευ­ταία δύο χρόνια, αν μη τι άλλο… εκπαι­δευ­τή­καμε σε πολύ δύσκο­λες κατα­στά­σεις και φυσικά, με την ‘πλάτη στον στοίχο’ ανα­γκα­στή­καμε να βγούμε σε νέες αγορές για να καλύ­ψουμε τις απώ­λειες από άλλες –όπως π.χ. τις ΗΠΑ».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.