Τοπικές Ειδήσεις

Φ. Γεννηματά στην ψηφιακή περιοδεία N. Aιγαίου: «Η πανδημία, επιβάλλει την υγειονομική θωράκιση των νησιών»

Με έμφαση στα θέματα υγείας και στα προβλήματα του τουρισμού λόγω της πανδημίας, αλλά και στον σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα, πραγματοποιήθηκε η ψηφιακή περιοδεία της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ. κ. Φώφης Γεννηματά στο Νότιο Αιγαίο.
Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. παρουσίασε τις προτάσεις του κόμματος για το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού αλλά και για τη θωράκιση της υγείας των νησιωτών, καλώντας την κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στους εμβολιασμούς από την 1η Μαΐου σε όλους τους εργαζόμενους σε τουριστικές επιχειρήσεις.


«Η κατάσταση με την πανδημία, επιβάλλει την υγειονομική θωράκιση των νησιών. Για την προστασία της υγείας των κατοίκων, που έχει δυσκολίες αλλά και είναι κρίσιμος παράγων για την οικονομική ανάπτυξη τους που βασίζεται στον Τουρισμό. Δεν μπορεί στο Νοσοκομείο της Ρόδου να υπάρχουν τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και νοσηλευτές και μάλιστα να υπάρχουν χιλιάδες απλήρωτα ρεπό στο κατάκοπο προσωπικό. Δεν μπορεί να απαιτούνται 13 ώρες για να μεταφερθεί ασθενής με εγκεφαλικό από την Σύμη στη Ρόδο. Όπως έγινε πρόσφατα. Τα Νησιά μας-και ιδιαίτερα τα ακριτικά και τα μικρά νησιά-πρέπει να στηριχθούν κατά προτεραιότητα και με πόρους από το ταμείο ανάκαμψης:
• Με ιατρούς ειδικοτήτων και νοσηλευτές. Να δώσουμε αυξημένες αμοιβές και κίνητρα σε όσους δεχθούν να υπηρετήσουν σε αυτά, ώστε να μην κηρύσσονται άγονοι οι διαγωνισμοί (π.χ. σημαντική μοριοδότηση για μόνιμη πρόσληψη στο ΕΣΥ). Ως πρόσθετο κίνητρο να δοθεί στους γιατρούς που θα έρθουν σε μικρότερα νησιά, η δυνατότητα για πλήρη και όχι αποκλειστική απασχόληση.
• Να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες που θα καταστήσουν ασφαλή τα ελικοδρόμια και να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος αριθμός ταχύπλοων για μεταφορές ασθενών.
• Να δημιουργηθεί ένας πολυδύναμος φορέας στην Αθήνα, που θα καλύπτει με τηλεϊατρική όλες τις ειδικότητες, με δυνατότητα επικοινωνίας 24 ώρες το 24ωρο», είπε μεταξύ άλλων η κ. Φώφη Γεννηματά απευθυνόμενη στα μέλη και τους εκπροσώπους φορέων.
Με ενδιαφέρον άκουσαν οι συμμετέχοντες τις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ. για το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού οι οποίες συνοψίζονται στα εξής:
-Μείωση του ΦΠΑ από την 1η Μαΐου 2021 έως 15 Νοεμβρίου του 2021 κατά 50% από τον ισχύοντα σήμερα, σε όλα τα νησιά.
– Τα νησιά πρέπει στους χώρους του Τουρισμού να γίνουν COVID FREE. Από την 1η Μαΐου, να δοθεί προτεραιότητα εμβολιασμού μετά από τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους, σε όλους τους εργαζόμενους που αποδεδειγμένα θα απασχοληθούν σε τουριστικές επιχειρήσεις.
– Αναθεώρηση της λήψης οριζόντιων μέτρων σε όλη τη χώρα.
– Σχεδιασμός της κρουαζιέρας από την αρχή. Ενίσχυση των Home Ports -από όπου ξεκινούν οι κρουαζιέρες- και δημιουργία νέων.
– Στήριξη του Τουρισμού, σημαίνει απαραίτητα και στήριξη των εργαζόμενων σε αυτόν.
Μάλιστα η κ. Φώφη Γεννηματά, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις Πηγές Καλλιθέας: «Εμείς ως Κίνημα, πάντοτε στηρίζαμε τον τουρισμό μας. Το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε και τώρα. Θα μου επιτρέψετε να σας θυμίσω ότι οι Πηγές Καλλιθέας, που τώρα προσπαθεί η κυβέρνηση της Ν.Δ να τις υφαρπάξει, με σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Τουρισμού, είχαν μεταβιβασθεί από εμάς κατά πλήρη κυριότητα 100% στο Δήμο της Ρόδου. Μαζί με άλλα 7 σημαντικά ακίνητα», είπε χαρακτηριστικά.
«Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει γενναία και στοχευμένα μέτρα για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανές οι επιχειρήσεις. Το νέο δεν κτίζεται πάνω σε ερείπια. Με μια κατεστραμμένη οικονομία και την ανεργία να παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις, η πορεία ανάκαμψης και θα κοστίσει και θα διαρκέσει περισσότερο. Σήμερα υπάρχει το ειδικό απόθεμα από την υπερφορολόγηση των πολιτών (άνω των 30 δις ευρώ), που είχε επιβάλλει η προηγούμενη Κυβέρνηση του Σύριζα και είχε γονατίσει τη μεσαία τάξη και τον δανεισμό, η χώρα λόγω των μέτρων της ΕΚΤ μπορεί να δανείζεται με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο και δημοσιονομικοί περιορισμοί δεν ισχύουν» επεσήμανε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ προτείνοντας για τις επιχειρήσεις:
-Από τα προγράμματα της επιστρεπτέας προκαταβολής το 70% των ποσών που έχει λάβει κάθε επιχείρηση να θεωρηθεί ΕΝΙΣΧΥΣΗ και το 30% δάνειο.
-Όταν ανοίξουν οι δραστηριότητες να γίνει επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που επλήγησαν για 6 μήνες.
Με ρήτρα διασφάλισης της απασχόλησης και των εργασιακών δικαιωμάτων.
-Ρύθμιση 120 δόσεων για το σύνολο των οφειλών σε δημόσιο- ασφ. Ταμεία και κούρεμα του 30% της οφειλής για όσους είναι συνεπείς στη ρύθμιση.
-Μείωση ΦΠΑ σε εστίαση -τουρισμό στο 6% για όλο το 2021.
-Αναστολή για όλο το έτος των διατάξεων για τους πλειστηριασμούς Α’ κατοικίας.
Για τους εργαζόμενους,
επιστήμονες και ανέργους
-Για όσους εργαζόμενους παραμένουν σε αναστολή εργασίας κάλυψη του 100% του μισθού τους με όριο τα 1.000 ευρώ.
-Ειδικό επίδομα όπως το 2020 για αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες χωρίς τις περικοπές που έγιναν.
-Επίδομα ανεργίας για 4 μήνες, σε όλους τους άνεργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ και σε όσους εποχιακά εργαζόμενους στον Τουρισμό δεν καλύπτονται.
-Επιπλέον ένταξη των αγροτών και κτηνοτρόφων που επλήγησαν στα μέτρα στήριξης.
Όπως ανέφερε κατά την ομιλία της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. στρατηγικός στόχος του Κινηματος είναι η Πλήρης Απασχόληση και πρότεινε την παροχή κινήτρων για τη δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
«Είναι ώρα να καταργηθούν όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια και οι επενδύσεις να προχωρούν με fast track διαδικασίες κατά το πρότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων. Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ίσως η μεγαλύτερη και τελευταία ευκαιρία για τη χώρα. Το πρόγραμμα ξεπερνά την Κυβερνητική θητεία της ΝΔ. Δεν έχει κανείς λευκή επιταγή να τα διαχειριστεί όπως αυτός κρίνει. Γι’ αυτό συγκροτούμε ένα ευρύ μέτωπο στην κοινωνία, μια νέα Κοινωνική Συμφωνία που θα εγγυηθεί ότι οι συντηρητικές πολιτικές δεν θα κυριαρχήσουν, ότι μια Προοδευτική Διακυβέρνηση είναι όχι μόνο όραμα, αλλά το αίτημα των προοδευτικών πολιτών για μια νέα Αλλαγή στην Ελλάδα, που μόνο το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να κάνει πράξη», κατέληξε η κ. Φώφη Γεννηματά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου