Ειδήσεις

Την Τρίτη σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τον καταδυτικό τουρισμό-Τι περιλαμβάνει

Σε δημόσια διαβούλευση αναμένεται να τεθεί την Τρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Τουρισμού για την ανάδειξη του καταδυτικού τουρισμού.

Επιδίωξη του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου για «διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος» είναι η επίτευξη μιας επιταχυνόμενης αύξησης της κατά κεφαλή τουριστικής δαπάνης, δίνοντας έμφαση στη συστηματική ανάδειξη θεματικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Με το σχέδιο νόμου, που έχει στη διάθεσή του το Tourism Today, επιδιώκεται η βελτίωση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου και η εισαγωγή νέων ρυθμίσεων με απώτερο στόχο την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού στη χώρα μας και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των υποθαλάσσιων περιοχών της Ελλάδας μέσα από την ανάδειξη και προβολή νέων τουριστικών προϊόντων.

Ο καταδυτικός τουρισμός, ως βασικός πυλώνας της τουριστικής βιομηχανίας, μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών, στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Στόχος η προσέλκυση τουριστών υψηλού εισοδηματικού προφίλ

Οι καταδύσεις αναψυχής απευθύνονται κυρίως σε τουρίστες που ταξιδεύουν ειδικά για να καταδυθούν, αναζητώντας κάθε φορά ελκυστικούς καταδυτικούς προορισμούς είτε ως μέρος των διακοπών τους είτε ως ξεχωριστή εμπειρία.

Το 1/4 από τα 6 εκατομμύρια καταδυτικών τουριστών παγκοσμίως είναι Ευρωπαίοι.

Κατά μέσο όρο, πρόκειται για τουρίστες ηλικίας 33 και 55 ετών που διαθέτουν συνήθως υψηλό εισόδημα, υψηλό μορφωτικό επίπεδο και ακολουθούν δραστήριο και υγιεινό τρόπο ζωής.

Οι Ευρωπαίοι καταδύτες ξοδεύουν γύρω στα 400 ευρώ ημερησίως, ενώ οι διακοπές τους διαρκούν για 10 – 14 ημέρες.

Οι αλλαγές

Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η σύσταση Συμβουλίου Καταδυτικού Τουρισμού, μιας μόνιμης Επιτροπής συμβουλευτικού χαρακτήρα στο υπουργείο Τουρισμού, η οποία θα είναι επιφορτισμένη με την παρακολούθηση την πορείας της εναλλακτικής αυτής μορφής τουρισμού, καθώς και η λήψη πρόσθετων μέτρων προστασίας και ασφάλειας των καταδυόμενων, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Στην κατεύθυνση περαιτέρω ανάπτυξης της συγκεκριμένης δραστηριότητας, προβλέπεται επίσης η χορήγηση κινήτρων για την ίδρυση και λειτουργία των καταδυτικών αξιοθέατων ως απαραίτητης υποδομής για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού.

Για πρώτη φορά προβλέπεται, δε, η παροχή καταδυτικών υπηρεσιών αναψυχής από καταδυτικά σκάφη διαμονής και διανυκτέρευσης (καταδυτικές κρουαζιέρες, live aboard).

Πρόκειται για ένα καταδυτικό προϊόν υψηλής κερδοφορίας με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στη χώρα μας λόγω των πολλών καταδυτικών προορισμών και του πλούσιου υποθαλάσσιου περιβάλλοντος.

Παράλληλα, απλοποιούνται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που ίσχυαν έως σήμερα και απαιτούσαν Κοινή Υπουργική Απόφαση έξι συναρμόδιων υπουργείων για τον χαρακτηρισμό μιας θαλάσσιας περιοχής με τον αντίστοιχο πυθμένα της ως καταδυτικό πάρκο και προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις σε χώρους καταδυτικών πάρκων και για τους παρόχους καταδυτικών υπηρεσιών αναψυχής για παραβάσεις που συντελούνται εντός του χώρου Ενάλιων Επισκέψιμων Αρχαιολογικών Χώρων, Νεώτερων Ναυαγίων και Καταδυτικών Πάρκων.

. πηγή tourismtoday.gr

Της Εύας Οικονομάκη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου