Ειδήσεις

Νέα επιστολή του δημάρχου για τη Ροδιακή Επαυλη

Ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς, με νέα επιστολή του προς το υπουργείο Οικονομικών, επανέρχεται στο θέμα της παραχώρησης στον Δήμο Ρόδου της Ροδιακής Έπαυλης, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη να γίνουν το συντομότερο δυνατόν οι παρεμβάσεις αποκατάστασης, προκειμένου να σωθεί το κτίριο από τον κίνδυνο κατάρρευσης. Συγκεκριμένα, ο κ. Κουσουρνάς αναφέρει στην επιστολή του προς το γραφείο του Υπουργού Οικονομικών τα εξής:

Κύριε Σκέρτσο,
όπως γνωρίζετε ο Δήμος Ρόδου έχει καταφέρει με ιδιαίτερη προσπάθεια να εντάξει στο ΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου το έργο ´Αποκατάσταση Κτηρίου Ροδιακής Έπαυλης και ανάπλαση κήπουª με προϋπολογισμό 1.800.000 Ä. Το ακίνητο είναι ιδιοκτησίας του Δημοσίου με διαχειριστή την Ε.Τ.Α.Δ. και σε αυτό στεγάζονται χρήσεις πολιτισμού του Δήμου Ρόδου, όπως είναι Δημοτικά Ωδεία, Δανειστική Βιβλιοθήκη, κλπ, πάνω από 50 χρόνια.

Ο Δήμος Ρόδου και ειδικότερα η Δ/νση Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων διέγνωσε ότι το κτήριο αλλά και ο κήπος χρήζουν σημαντικών παρεμβάσεων προκειμένου να αποκατασταθεί η ασφάλεια του κτηρίου και να εξασφαλιστεί η συντήρηση ενός ιστορικού μνημείου στην καρδιά της πόλης της Ρόδου. Σε περίπτωση που δεν προχωρήσει το έργο, το κτήριο πολύ σύντομα θα καταστεί μη λειτουργικό και επικίνδυνο για την ασφάλεια των πολιτών με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ιδιοκτήτη και τον διαχειριστή του ακινήτου.

Ο Δήμος Ρόδου πέραν της ένταξης του έργου σε επιχειρησιακό πρόγραμμα, έχει ήδη προχωρήσει στη δημοπράτηση των έργων και έχουν αναδειχθεί ανάδοχοι για την υλοποίηση των δύο έργων. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στην υπογραφή των συμβάσεων υλοποίησης των έργων αν προηγουμένως δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησης της χρήσης του ακινήτου.
Από τον Μάρτιο του 2012 ο Δήμος Ρόδου έχει αιτηθεί από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΕΤ.Α.Δ. την παραχώρηση της χρήσης του κτηρίου και του περιβάλλοντος χώρου της Ροδιακής Έπαυλης, προκειμένου να υλοποιηθεί το συγχρηματοδοτούμενο έργο. Δρομολογήθηκε ανταλλαγή μιας σειράς εγγράφων και πραγματοποιήθηκαν τέσσερις συναντήσεις με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΑΔ κ. Γρηγόρη Δούνη στην Αθήνα με το Δήμαρχο Ρόδου κ. Κουσουρνά. Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013, παρουσία του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Μαχαιρίδη και των βουλευτών κ.κ. Υψηλάντη και Γάκη, ο κ. Δούνης παρέπεμψε για την παραχώρηση κατά χρήση στο Υπουργείο Οικονομικών και παρότι διαβίβασε ο Δήμος όλα τα ζητούμενα έγγραφα, στην τελευταία συνάντηση στις 4/12/213, προέκυψε ότι, η ΕΤΑΔ ζητά την καταβολή απαράδεκτα υψηλού μισθώματος από τον Δήμο.

Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω, σε αυτή τη φάση η έναρξη υλοποίησης του έργου, εξαρτάται αποκλειστικά από την παραχώρηση της χρήσης της Ροδιακής έπαυλης και του κήπου, από το Υπουργείο σας στο Δήμο Ρόδου.
Επιπροσθέτως με έγγραφο της η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή στις 16/1/2014 μας ενημέρωσε ότι αν μέχρι τις 28/2/2014 δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες παραχώρησης της Ροδιακής Έπαυλης θα πρέπει να επανεξεταστεί η δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου και πιθανά η ανάκληση της ένταξης.

Κύριε Σκέτσο,

οι προσπάθειες όλων μας, για δύο χρόνια, της Δημοτικής Αρχής, της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και των βουλευτών της Δωδεκανήσου, παραμένουν άκαρπες με κίνδυνο την απένταξη του έργου με αποτέλεσμα να χαθεί η ευκαιρία συντήρησης, ανάδειξης και αξιοποίησης ενός ακινήτου που είναι συνδεδεμένο με την πρόσφατη ιστορία της Ρόδου.
Πλέον τα περιθώρια είναι ασφυκτικά, η επιλογή είναι ξεκάθαρη ή θα παραχωρηθεί το ακίνητο χωρίς αυτό το απαγορευτικό τίμημα που ζητά η ΕΤΑΔ ή θα απολεσθούν οι πόροι για την αποκατάσταση του, στερώντας από το Δήμο και τους πολίτες τις πολύτιμές υπηρεσίες πολιτισμού που παρέχει. Το δεύτερο σενάριο είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα οδηγήσει στην κατάρρευση του κτηρίου και στη δημιουργία μιας πληγής στον ιστό της πόλης με ευθύνη του ιδιοκτήτη (Υπουργείο Οικονομικών) και του διαχειριστή του ακινήτου (ΕΤΑΔ). Από την πλευρά μας ζητούμε να μας παραχωρήσετε το ακίνητο προκειμένου να αποφευχθεί αυτό το εφιαλτικό για όλους σενάριο.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου