Ειδήσεις

Αντώνης Καμπουράκης: Οι ξενοδόχοι «βάζουν πλάτη» για την Ελλάδα

Του Αντώνη B. Καμπουράκη,
Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου

Σε μια δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα, ο τουρισμός έκανε το πατριωτικό του καθήκον.
Πέτυχε θετικά αποτελέσματα που άλλαξαν το κλίμα και την ψυχολογία, ώστε ως χώρα να μπορέσουμε να αναμετρηθούμε με τις προκλήσεις και να βγούμε νικητές. Δεν είναι ώρα ασφαλώς για να «ευλογήσουμε τα γένια μας».
Άλλωστε όλοι αναγνωρίζουν τη συμβολή του ελληνικού τουρισμού στη συλλογική εθνική προσπάθεια να πάρουμε μια βαθιά ανάσα.
Το δικό μας καθήκον είναι να συνεχίσουμε να γράφουμε το success story του ελληνικού τουρισμού. Να εργαστούμε με όραμα, προσηλωμένοι στους στόχους μας, χωρίς πολλά λόγια, αλλά με έμπρακτες αποδείξεις ενδιαφέροντος για την κοινωνία και την οικονομία, για την πατρίδα και το μέλλον της. Ευθύνη είναι να υπηρετούμε το «εμείς».
Μέσα στην κρίση, η έννοια της κοινωνικής ευθύνης οφείλει να επιστρέψει στα ουσιαστικά και στα θεμελιώδη.
Στα χρόνια της ευμάρειας, η κοινωνική ευθύνη αντιμετωπίστηκε σε πολλές περιπτώσεις περισσότερο ως εργαλείο μάρκετινγκ και προβολής.
Συχνά, στόχος ήταν η δημοσιότητα των τριάντα δευτερολέπτων στην τηλεόραση.
Τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά σήμερα και κατά τη γνώμη μου, το πιο βασικό κριτήριο για τον ορισμό σήμερα μιας επιχείρησης ως κοινωνικά υπεύθυνης, θα πρέπει πλέον να είναι το κατά πόσο συμβάλλει στην εκπλήρωση του πατριωτικού καθήκοντος για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο της χώρας από τη μέγγενη της ύφεσης και της ανεργίας. Το ζητούμενο στις μέρες μας δεν μπορεί να είναι μόνο το αν θα πραγματοποιήσουμε μια χορηγία σε μια εκδήλωση ή μια φιλοξενία.
Αυτό το κάνουμε και θα το κάνουμε.
Το πραγματικό όμως διακύβευμα είναι πολύ σοβαρότερο.
Σήμερα, ζητούμενο είναι μια επιχείρηση, η οποία μάλιστα έχει κάνει μεγάλες επενδύσεις στον τόπο της, να συμβάλλει, στο μέτρο που της αναλογεί, στην ανάκαμψη της τοπικής και της εθνικής οικονομίας. Να δίνει προστιθέμενη αξία στον τόπο που την φιλοξενεί και να δημιουργεί ευκαιρίες για τους ανθρώπους – και ειδικά τους νέους – αυτού του τόπου.
Αυτήν ακριβώς την αντίληψη υπεύθυνου επιχειρείν εκφράζουν τα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου με έμπρακτες αποδείξεις, παρά τις πολυάριθμες θυσίες που συνεπάγεται, μέσα στο ισχύον καθεστώς πιστωτικής ασφυξίας και μηδενικής ρευστότητας.
Παρά τις αντιξοότητες, μοχθούμε καθημερινά και επιτυγχάνουμε να:
• Κρατούμε ανοικτές τις επιχειρήσεις, μένοντας στις επάλξεις της εθνικής προσπάθειας.
• Δημιουργούμε απασχόληση στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο.
• Παράγουμε πλούτο που διαχέεται στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο.
• Αποδίδουμε φορολογικά έσοδα για το κράτος.
• Συμβάλλουμε στη διάσωση των ασφαλιστικών ταμείων, καταβάλλοντας ασφαλιστικές εισφορές.
Επιπλέον, στέλνουμε κι ένα θετικό μήνυμα στη νέα γενιά.
Μέσα από τα προγράμματα κατάρτισης που υλοποιούνται, τους δίνουμε την ευκαιρία να συνδυάσουν απασχόληση και εκπαίδευση, ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα αποκτώντας δεξιότητες, γνώσεις και εμπειρίες για την αγορά εργασίας και την οικονομία της «επόμενης μέρας».
Είναι ένα μήνυμα πως μπορούν και δικαιούνται να γίνουν αισιόδοξοι.
Ο τουρισμός συμβάλλει τα μέγιστα για την υπέρβαση της κρίσης.
Και οι επιχειρήσεις του, με αίσθημα ευθύνης, «βάζουν πλάτη» για την Ελλάδα.
Σχεδιάζουμε, υποστηρίζουμε, πιέζουμε και κινητοποιούμε.
Προδιαγράφουμε ένα μέλλον ανάπτυξης και προόδου του ελληνικού τουρισμού, που στηρίζει το εθνικό και το τοπικό «εμείς», τη στιγμή που ο τόπος το έχει ανάγκη, περισσότερο από ποτέ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ