Ρεπορτάζ

Βελτιωμένες ρυθμίσεις για να κλείσει η «τρύπα» των 8,6 δισ. ευρώ στο ΙΚΑ

Ελλειμμα από τρέχουσες εισφορές στο ύψος των 8,6 δις ευρώ εμφανίζει το ΙΚΑ, ποσό που αποτελεί κυριολεκτικά βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια του Ιδρύματος.
Το ανησυχητικό στοιχείο, μάλιστα, είναι πως η πορεία του καθυστερήματος στο ΙΚΑ από τις τρέχουσες εισφορές είναι αντιστρόφως ανάλογη των εσόδων από τις ρυθμίσεις χρεών.
Καθώς δηλαδή αυξάνονται οι εισπράξεις από χρέη, το έλλειμμα, αντί να μειώνεται, μεγαλώνει, γιατί απλά είναι λιγότεροι αυτοί που πληρώνουν κάθε μήνα τις τρέχουσες εισφορές τους, που είναι και η κύρια πηγή των εσόδων για κάθε Ταμείο και όχι μόνο για το ΙΚΑ.
Οπως φαίνεται στα επίσημα στοιχεία το 2008 το έλλειμμα του ΙΚΑ από καθυστερούμενες εισφορές ήταν 4,01 δις ευρώ, ενώ οι εισπράξεις του από ρυθμίσεις χρεών την ίδια χρονιά ήταν 476,76 εκατ. ευρώ. Το 2013 όμως μπορεί οι εισπράξεις από ρυθμίσεις χρεών να έφτασαν στα 985,5 εκατ. ευρώ, πλην όμως το έλλειμμα εκτινάχθηκε στα 8,6 δισεκατομμύρια ευρώ! Διπλάσιο δηλαδή απ’ ό,τι το 2008.
Επιδείνωση
Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι, παρά τις ρυθμίσεις, τα έσοδα από τρέχουσες εισφορές, που είναι και η κύρια πηγή ρευστότητας για να πληρώνονται οι συντάξεις, υστερούν και μήνα με το μήνα, μάλιστα, η κατάσταση επιδεινώνεται!
Αρκεί και μόνο να σημειωθεί, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία ότι τον Ιανουάριο του 2013, το καθυστέρημα του ΙΚΑ από τρέχουσες εισφορές ήταν 7,7 δις ευρώ και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους έφτασε στα 8,6 δις ευρώ! Και μάλιστα τα 600 εκατ. ευρώ του τρέχοντος ελλείμματος δημιουργήθηκαν μέσα στους μήνες που έτρεχαν οι νέες ρυθμίσεις, γεγονός που δείχνει ότι έτσι όπως σχεδιάστηκαν οι ρυθμίσεις περισσότερο έδιωξαν παρά έφεραν κόσμο στα Ταμεία.
Για να αυξηθεί η προσέλευση των οφειλετών καταργείται η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και πλέον όσοι θέλουν μπορούν να ενταχθούν σε ρύθμιση είτε χρωστούν 1.000 ευρώ είτε 1 εκατ. ευρώ. Κανείς δεν θα τους ζητήσει να φέρουν φορολογική ενημερότητα, γιατί απλά, όταν κάποιος χρωστάει στο κράτος δεν μπορεί να πάρει ενημερότητα περί «μη οφειλής».
Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει να καταθέσει νέα τροπολογία με περαιτέρω βελτιώσεις στο σύστημα της ρύθμισης χρεών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η μία θα αφορά στην παράταση της παλιάς ρύθμισης των 36 σταθερών δόσεων που έληξε στις 31/12/2013 και η δεύτερη θα περιλαμβάνει τη ρύθμιση σε 12 δόσεις των καθυστερούμενων οφειλών στο διάστημα από 1/1/2013 μέχρι 31/12/2013, ενώ μέχρι τώρα ρυθμίζονται μόνον οι οφειλές του πρώτου εξαμήνου.
Με τον τρόπο αυτό και παράλληλα με την αυστηροποίηση των ελέγχων αλλά και την επίσπευση των αναγκαστικών μέτρων για όσους δεν σπεύσουν να ενταχθούν σε ρύθμιση χρεών από τη στιγμή που δεν χρειάζεται να φέρουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, πιστεύεται από στελέχη του ΙΚΑ ότι, αν χρειαστεί να γίνουν μειώσεις συντάξεων, δεν θα είναι μεγάλες και σε κάθε περίπτωση θα είναι στοχευμένες ή σε μικρά (και πάντως μονοψήφια) ποσοστά.

Με τα έως τώρα στοιχεία, πάντως, οι ρυθμίσεις χρεών δεν έχουν αποδώσει. Στο ΙΚΑ ρυθμίζουν χρέη αυτή τη στιγμή 33.635 οφειλέτες, ενώ στον ΟΑΕΕ άλλοι 37.000 οφειλέτες σε σύνολο 400.000 και 370.000 οφειλετών αντίστοιχα για τα δύο Ταμεία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου