Ειδήσεις

Μ. Ιατρίδη: Οι ακρίτες αναζητούν περίθαλψη στην Τουρκία

Τα τραγικά αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της υγείας έφερε με ερώτησή της στη Βουλή η Μίκα Ιατρίδη, τα οποία αποκαλύφθηκαν λίγες μόνον ώρες μετά την επίσκεψη των Υπουργών Υγείας και Άμυνας στο Καστελόριζο για την εορτή των Θεοφανείων.
Αναφερόμενη στην απώλεια ενός κατοίκου του νησιού και τη διακομιδή ενός άλλου στην Τουρκία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα τραύματά του, η βουλευτής Δωδεκανήσου τονίζει ότι δεν είναι δυνατόν ο μοναδικός γιατρός του νησιού να βρίσκεται ταυτόχρονα σε δυο μέρη, ούτε να αναγκάζονται οι ακρίτες νησιώτες να αναζητούν την περίθαλψή τους στα γειτονικά παράλια. Στην ερώτησή της η Μίκα Ιατρίδη σημειώνει ότι αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν, εκτός του Καστελόριζου, και τα άλλα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου, ενώ αναφέρει και την πρόταση του Ιατρικού Συλλόγου Επαρχίας Καλύμνου να τεθεί η πρωτοβάθμια περίθαλψη στην περιοχή σε ειδικό καθεστώς, γιατί είναι απαράδεκτο να χάνονται ζωές, που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν δεν υπήρχαν οι τραγικές ελλείψεις στον τομέα της υγείας.
Σε κάθε περίπτωση, η βουλευτής Δωδεκανήσου ζητά από τον Υπουργό Υγείας να λάβει άμεσα μέτρα και να μην περιορίζεται στα λόγια, όπως έκανε κατά τη διάρκεια της πρώτης του επίσκεψης στα Δωδεκάνησα ως Υπουργός Υγείας.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας
ΘΕΜΑ: «Τραγικά τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της υγείας για τους ακρίτες νησιώτες».
Λίγες μόνον ώρες μετά την επίσκεψη των Υπουργών Υγείας και Άμυνας στο ακριτικό Καστελόριζο για τα Θεοφάνεια, ένας πενηνταοχτάχρονος κάτοικος του νησιού πέθανε από καρδιακά αίτια, παρά τις προσπάθειες του αγροτικού γιατρού να τον κρατήσει στη ζωή, μέχρι να γίνει η διακομιδή του με ελικόπτερο.
Την ίδια στιγμή, που ο γιατρός συνόδευε τη σορό του άτυχου νησιώτη με το ελικόπτερο στη Ρόδο, ένας τριανταεξάχρονος μεταφέρθηκε από ιδιώτες στα απέναντι τουρκικά παράλια, για να αντιμετωπιστούν τα τραύματα που υπέστη σε ατύχημα.
Όλα αυτά συνέβησαν, ενώ έχουν περάσει λίγοι μήνες μετά την πρώτη επίσκεψη του Υπουργού Υγείας στα Δωδεκάνησα, ο οποίος με δηλώσεις του έσπευσε να λύσει, στα λόγια, όλα τα προβλήματα του τομέα υγείας στα ακριτικά νησιά των Δωδεκανήσων. Επειδή, παρά τις συνεχείς κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, τα υπομνήματα των ιατρικών συλλόγων και της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν έχει γίνει τίποτα το ουσιαστικό. Επειδή, εκτός του Καστελόριζου, αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι στην Πάτμο, τους Λειψούς, τους Αρκιούς, στο Αγαθονήσι, αλλά και σε όλα τα Δωδεκάνησα. Επειδή αποδεδειγμένα, δεν μπορεί ένας γιατρός να είναι ταυτόχρονα σε δυο μέρη. Επειδή χάνονται ζωές ακριτών νησιωτών, που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, αν δεν υπήρχαν οι τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και εξοπλισμό. Επειδή, είναι απαράδεκτο να αναγκάζει το ελληνικό κράτος τους Έλληνες ακρίτες να αναζητούν περίθαλψη στην Τουρκία.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να καλυφθούν οι τραγικές ελλείψεις που παρατηρούνται στο τομέα της υγείας σε όλα τα Δωδεκάνησα;
2. Μελετάται η πρόταση να τεθεί η πρωτοβάθμια περίθαλψη στην περιοχή σε ειδικό καθεστώς, όπως των πανεπιστημιακών και στρατιωτικών ιατρών, δηλαδή πλήρους άλλα όχι αποκλειστικής απασχόλησης, όπως προτείνει σε πρόσφατη επιστολή του ο Ιατρικός Σύλλογος Επαρχίας Καλύμνου;
Η Ερωτώσα Βουλευτής
Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου