Τοπικές Ειδήσεις

Αμεσα θα λειτουργήσει στη Ρόδο ο ξενώνας αστέγων του Δήμου

Αμεσα πρόκειται να λειτουργήσει ο ξενώνας αστέγων του δήμου Ρόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «δ», ολοκληρώθηκε η αυτοψία από την αρμόδια επιτροπή στους χώρους του ξενώνα και στις αμέσως επόμενες μέρες πρόκειται να υπογραφεί η άδεια λειτουργίας του ξενώνα. Στο μεταξύ, ολοκληρώνεται η προμήθεια των επίπλων και του εξοπλισμού και άμεσα πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία η δομή η οποία περιλαμβάνει κέντρο ημέρας και υπνωτήριο.

Ο ξενώνας βρίσκεται στην πλατεία Φώκιαλη, σε ένα (νεοκλασικό) κτήριο η ανακαίνισή του οποίου έγινε με μεγάλη φροντίδα και έμφαση στη λεπτομέρεια, ώστε να αποτελεί ένα ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον για κάθε συνάνθρωπό μας ο οποίος θα βρει καταφύγιο στη συγκεκριμένη δομή.
Μπορεί να πιστεύει κανείς ότι το φαινόμενο της αστεγίας είναι ανύπαρκτο στη Ρόδο. Έχει όμως αποδειχθεί εμπράκτως ότι και στην τοπική μας κοινωνία υπάρχουν πολίτες οι οποίοι διαβιούν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, βρίσκοντας καταφύγιο σε πρόχειρα και ακατάλληλα κτίσματα ή βρίσκονται κυριολεκτικά στο δρόμο.
Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις της δημοτικής Αρχής του Αντώνη Καμπουράκη η οποία αποτυπώνει το στίγμα της κοινωνικής της πολιτικής. Η αρχική δυναμικότητα του ξενώνα θα είναι 20-25 κλίνες για το Υπνωτήριο, ενώ για το Ανοικτό Κέντρο Ημέρας όπου θα εξυπηρετούνται οι άστεγοι (και όσοι είναι ωφελούμενοι ανάλογα με τα τυπικά κοινωνικά κριτήρια) ο αριθμός αναμένεται να είναι μεγαλύτερος. Στον ξενώνα, πρόκειται να λειτουργεί ιατρείο στελεχωμένο και με νοσηλεύτρια για την εξέταση και την παρακολούθηση των ωφελούμενων.
Έχουν μάλιστα γίνει ήδη οι προσλήψεις των στελεχών των δύο δομών (κοινωνικοί λειτουργοί, ιατροί, νοσηλεύτρια αλλά και λογιστής) που θα εξυπηρετούν τους «ωφελούμενους και θα τους βοηθούν στις υποθέσεις τους με το δημόσιο, τις υπηρεσίες κ.λπ. (να διεκδικήσουν τα διάφορα επιδόματα που δικαιούνται ή να βγουν στην αγορά εργασίας).

Οι φιλοξενούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να διαμείνουν στον ξενώνα έως έξι μήνες και στη συνέχεια θα γίνεται προσπάθεια να βγουν στην αγορά εργασίας για να καταφέρουν να σταθούν στα δικά τους πόδια.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από έρευνα που έχει πραγματοποιήσει η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ρόδου, πριν λίγους μήνες, προκύπτει ότι ο αριθμός των αστέγων ανέρχεται στα 90 άτομα περίπου. Υπάρχουν δε ολόκληρες οικογένειες με μικρά παιδιά ανάμεσά τους. Σε κάποιες περιπτώσεις διαπιστώνεται ότι οι άστεγοι ή όσοι βρίσκουν καταφύγιο σε πρόχειρα… καταφύγια, δεν επιθυμούν να ενταχθούν σε ένα οργανωμένο πρόγραμμα για διάφορους λόγους (φοβούνται ότι θα χάσουν το «στέκι» τους κλπ). Με την έναρξη της λειτουργίας του ξενώνα αναμένεται ωστόσο να ξεπεραστούν οι όποιες αμφιβολίες και ανησυχίες υπάρχουν.

«Έχουμε ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες και βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά στη λειτουργία του ξενώνα», δήλωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής & Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Γιώργος Τριάντος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου