H πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει τελειώσει τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας, έχει τελειώσει κάθε ελπίδα για κάτι καλύτερο, για μια ουσιαστική έξοδο από την κρίση τονίζει σε συνέντευξή της στην «δημοκρατική» η πρώην βουλευτής και πολιτευτής με την Νέα Δημοκρατία κ. Μίκα Ιατρίδη, δηλώνοντας ταυτόχρονα την πεποίθησή της ότι οι δημοσκοπήσεις, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, θα επιβεβαιωθούν από την κάλπη.
Η κ. Ιατρίδη επισημαίνει ότι η οργή των πολιτών θα αποτυπωθεί και στα Δωδεκάνησα τονίζοντας ότι οι νησιώτες στερήθηκαν βασικά μέτρα στήριξης, όπως τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ και η κυβέρνηση προσπαθεί να τους ξεγελάσει, εφαρμόζοντας λίγα και αποσπασματικά μέτρα «ανακούφισης».
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν οι θέσεις της κ. Ιατρίδη για την συμφωνία των Πρεσπών και την εθνική πολιτική αλλά και για το επικείμενο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

Αναλυτικά η συνέντευξη της κ. Μίκας Ιατρίδη.

• Κυρία Ιατρίδη, ανεξάρτητα από τον χρόνο που θα διεξαχθούν, τελικά, οι βουλευτικές εκλογές, φαίνεται να έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο. Ποια είναι η άποψή σας για το κλίμα που έχει διαμορφωθεί;
Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαβαίνει και βλέπει ότι ο ελληνικός λαός έχει γυρίσει την πλάτη και δεν πιστεύει κανένα από τα ψέματα που ο κ. Τσίπρας και ο συνεργάτης του ο κ. Καμμένος συνεχίζουν να λένε, τόσο πιο πολύ θα προσπαθήσει να διχάσει το κλίμα στη λογική του 2015 «ή τους τελειώνουμε, ή μας τελειώνουν».
Όμως, η πραγματικότητα είναι ότι η πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει τελειώσει τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας, έχει τελειώσει κάθε ελπίδα για κάτι καλύτερο, για μια ουσιαστική έξοδο από την κρίση.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όλα αυτά τα χρόνια υποτιμά τη νοημοσύνη των Ελλήνων πολιτών. Προφανώς, θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι μόνο το περικυκλωμένο από κλούβες των ΜΑΤ Μέγαρο Μαξίμου και για αυτό συνεχίζουν να προβάλλουν ένα θέατρο του παραλόγου, ένα θέατρο που παίζουν και ταυτόχρονα παρακολουθούν μόνο οι ίδιοι.
Εμείς, καταθέτουμε με ρεαλισμό και υπευθυνότητα την κυβερνητική μας πρόταση. Σεβόμαστε τους Έλληνες πολίτες και όσα έχουν θυσιάσει τα τελευταία χρόνια, βρισκόμαστε στην πράξη κοντά τους και, πιστεύω, ότι θα είναι και αυτοί κοντά μας και θα μας στηρίξουν στις βουλευτικές εκλογές, όποτε αυτές και αν γίνουν. Η Ν.Δ. θα είναι ο επόμενος νικητής των εκλογών και θα βγάλει τη χώρα μας από τα πολλαπλά αδιέξοδα που την έχει βάλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
• Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μπροστά τη Ν.Δ., ενώ σε κάποιες από αυτές η διαφορά είναι πολύ μεγάλη. Εσείς τι πιστεύετε, μπορεί η Ν.Δ. να είναι αυτοδύναμη στην επόμενη Βουλή;
Πιστεύω ότι οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας αδυνατούν, ή δεν θέλουν, να διαπιστώσουν. Ότι ένα συντριπτικό ποσοστό της ελληνικής κοινωνίας – και δεν εννοώ μόνον αυτούς που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τη Ν.Δ. – δεν έχουν να περιμένουν τίποτα και δεν πιστεύουν σχεδόν τίποτα από όσα λέει ο κ. Τσίπρας και οι Υπουργοί του.
Αυτό πιστεύω ότι είναι το κρίσιμο στοιχείο των δημοσκοπήσεων, μαζί με το γεγονός ότι ο Πρόεδρος μας, Κυριάκος Μητσοτάκης υπερτερεί σε πολλά ποιοτικά χαρακτηριστικά του κ. Τσίπρα.
Προσωπικά, πιστεύω ότι η Ν.Δ. θα κερδίσει τις εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν. Και αυτό γιατί συνεχίζουμε την ίδια υπεύθυνη πολιτική με την οποία προσεγγίζουμε τους πολίτες, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα ισχυρό πλειοψηφικό ρεύμα το οποίο, με τη σειρά του θα δώσει μια ισχυρή κυβέρνηση.

• Πιστεύετε ότι αντίστοιχο πλειοψηφικό ρεύμα υπάρχει και στα Δωδεκάνησα;
Έχω πει πολλές φορές ότι η παρούσα κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συμπεριφέρθηκε στα νησιά μας με το χειρότερο δυνατό τρόπο. Όσοι κυκλοφορούμε μαζί με τους συμπολίτες μας σε όλα τα νησιά μας, μπορούμε να διακρίνουμε την απογοήτευση και την οργή των συμπολιτών μας. Πιστεύω ότι αυτή η οργή θα αποτυπωθεί και στις κάλπες.
Αυτή τη φορά, υπάρχει σαφές μέτρο σύγκρισης. Οι νησιώτες βλέπουν ότι από τη μια στερήθηκαν βασικά μέτρα στήριξης, όπως τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, που είχαν καθολικό αποτέλεσμα για τη νησιωτική κοινωνία, αφορούσαν όλους τους νησιώτες και όλες τις δραστηριότητες τους. Και από την άλλη βλέπουν ότι αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί πάλι να τους ξεγελάσει, εφαρμόζοντας λίγα και αποσπασματικά μέτρα «ανακούφισης», διαχωρίζοντας τα νησιά μας σε «πλούσια» και «φτωχά», «μεγάλα» και μικρά». Όμως, η νησιωτική Ελλάδα χρειάζεται συνολικό σχέδιο ανάπτυξης, χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς διλήμματα.

• Σε κάθε περίπτωση, όμως, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε παροχές, τις οποίες και εσείς ψηφίσατε στη Βουλή. Δεν είναι αντιφατικό, να κατηγορεί η Ν.Δ. την κυβέρνηση για παροχολογία και την ίδια στιγμή να ψηφίζει τα μέτρα αυτά;
Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση, πολλές φορές, όχι μόνο τώρα, έχει δείξει ότι ψηφίζει μέτρα τα οποία θεωρεί ότι είναι θετικά. Θυμίζω ότι κάθε φορά που έφερνε αντίστοιχα θετικά μέτρα η Ν.Δ. ως κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στήριζε κανένα!
Εμείς, αντίθετα, αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη και την ελάχιστη βοήθεια, είχαμε προτείνει, μάλιστα, και εμείς αυτά τα μέτρα όπως τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
Ωστόσο, το ζήτημα εδώ είναι βαθύτερο. Η κυβέρνηση έχει υπερφορολογήσει τους Έλληνες πολίτες και έχει «τελειώσει» τη μεσαία τάξη. Έχει πάρει τα δέκα και έχει επιστρέψει το ένα. Η κυβέρνηση που αποκαλούσε, ως αντιπολίτευση, τα πλεονάσματα «ματωμένα» έχει φέρει υπερπλεονάσματα αποστραγγίζοντας τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κ. Τσίπρας μιλούσε πριν γίνει Πρωθυπουργός για μείωση των άδικων φόρων και κατάφερε στα χρόνια διακυβέρνησης του να κάνει τη χώρα μας πρωταθλήτρια στους έμμεσους φόρους, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ. Ο κ. Τσίπρας μιλά για δικαιοσύνη στη φορολογία, ξεχνά όμως ότι τους έμμεσους φόρους τους πληρώνουν και οι πλούσιοι και οι φτωχοί, όλοι.
Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να εφαρμοστεί μια πολιτική που να στηρίζεται στην ουσιαστική, βιώσιμη ανάπτυξη και τη δίκαιη φορολόγηση, ώστε οι Έλληνες και οι Ελληνίδες να έχουν τις απαραίτητες ευκαιρίες για δουλειές με αξιοπρεπείς μισθούς και να μην βασίζουν το μέλλον τους σε ευκαιριακά επιδόματα.
• Η κυβέρνηση με τη συμφωνία των Πρεσπών και άλλες πρωτοβουλίες θεωρεί ότι ασκεί πολυδιάστατη εθνική πολιτική. Ποια είναι η γνώμη σας;
Ο όρος «πολυδιάστατη» εθνική πολιτική χρησιμοποιούνταν κυρίως από τον κ. Κοτζιά, ο οποίος δεν είναι πλέον στην κυβέρνηση.
Λυπάμαι που το λέω, γιατί αφορά τη χώρα μου, αλλά ζούμε έναν τραγέλαφο. Ο υπερασπιστής και εμπνευστής της Συνθήκης των Πρεσπών είναι εκτός κυβέρνησης και παραμένει εντός, ο δήθεν πολέμιος της Συνθήκης των Πρεσπών, για να μην ρίξει την κυβέρνηση, που θα την ρίξει, ή θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του, δήθεν, αν έλθει η Συνθήκη στην ελληνική Βουλή για κύρωση.
Βλέποντας τέτοια σκηνικά, είναι λογικό ο κ. Ζάεφ να έχει «ξεσαλώσει» και να μιλά για διδασκαλία της «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα! Είναι επόμενο, ο κ. Ζάεφ να προχωρά σε αλλαγές στο σύνταγμα των Σκοπίων που δεν συνάδουν με την Συνθήκη των Πρεσπών και η ελληνική κυβέρνηση να μην αντιδρά!
Πιστεύω ότι αυτή η εικόνα αδικεί τη χώρα μας. Ο κ. Τσίπρας έχει τεράστιες ευθύνες και, δυστυχώς, η συνεχής σιωπή του έχει αποθρασύνει και ορισμένους από τους βόρειους γείτονες μας, όσο και τον εξ ανατολών γείτονα μας.
Εμείς έχουμε πει ότι η Συνθήκη των Πρεσπών είναι μια κακή συμφωνία, γιατί αναγνωρίζει «μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα στους γείτονες μας. Για αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει σε κάθε τόνο ότι η Ν.Δ. θα καταψηφίσει τη συμφωνία, είτε σε αυτήν, είτε στην επόμενη Βουλή.
Συνεπώς, είναι επιτακτικές οι εκλογές, ώστε να προλάβουμε να διορθώσουμε τα λάθη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην εξωτερική πολιτική, που επισημαίνει ακόμα και ο μέχρι πρότινος εμπνευστής της, ο κ. Κοτζιάς! Το θέατρο του παραλόγου, που σας είπα προηγουμένως, παίζεται σε όλους τους τομείς για αυτό και είναι απαραίτητο να ρίξει αυλαία το συντομότερο δυνατόν.
Σε λίγες ημέρες, 14 με 16 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί το συνέδριο της Ν.Δ. Τι μπορούν να περιμένουν οι πολίτες από αυτό το συνέδριο;
Η Ν.Δ. είναι ένα κόμμα ανοικτό στους πολίτες, δημοκρατικό και βασικός της στόχος είναι η σύνθεση και όχι η διαίρεση. Σε αυτό το συνέδριο, πέρα από την αμιγώς πολιτική θεματολογία, συζητούνται βασικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, όπως τα νέα επαγγέλματα που φέρνει η τεχνολογική εξέλιξη, οι αντίστοιχες δεξιότητες που θα χρειαστούν οι νέοι της χώρας μας, η σύνδεση
των πανεπιστημίων με την σύγχρονη αγορά εργασίας.
Ταυτόχρονα, θα τεθούν και ζητήματα που απασχολούν την ελληνική οικογένεια και κοινωνία, όπως, μεταξύ άλλων, οι ανισότητες που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον χώρο της εργασίας τους και ο σχολικός εκφοβισμός των παιδιών.
Η Ν.Δ. είναι μια παράταξη που δεν διακατέχεται από ιδεοληψίες. Στέκεται απέναντι στις νέες εξελίξεις και έχει τα στελέχη που μπορούν να αντιληφθούν τις επιπτώσεις. Μην ξεχνάμε ότι στο συνέδριο θα συμμετέχουν 3000 σύνεδροι και 2000 παρατηρητές, ενώ πάνω από 900 παρατηρήσεις και προτάσεις στάλθηκαν από μέλη της παράταξης μας για τις αλλαγές στο καταστατικό του κόμματος μας.
Αυτήν ήταν, άλλωστε, η βασική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Να έχουμε έναν ζωντανό πολιτικό οργανισμό, μια παράταξη προσανατολισμένη στο μέλλον, ανοικτή και δημιουργική. Μια παράταξη που με την ολοκλήρωση του συνεδρίου της θα είναι καθολικά έτοιμη όχι μόνο να κερδίσει τις εκλογές, αλλά να δημιουργήσει μια σύγχρονη, αποτελεσματική για τους πολίτες, τις προσδοκίες και τις επιδιώξεις τους, χώρα.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ