Ειδήσεις

Η μέρα που οι Τούρκοι… έχασαν τα νησιά μας

Η συζήτηση στην τουρκική εθνοσυνέλευση ήταν επισήμως για τον προϋπολογισμό. Μεγάλο μέρος της, ωστόσο, αναλώθηκε τελικώς στον… ανθελληνισμό, με τους βουλευτές κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανταλλάσσουν κατηγορίες περί εθνικής μειοδοσίας, άλλοι αμφισβητώντας και άλλοι… εκ παραδρομής αναγνωρίζοντας την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος εθνικιστής σήμερα στην Τουρκία; Το ερώτημα βρίσκεται εδώ και κάποιους μήνες στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στη χώρα.

Οι ισλαμιστές του Ερντογάν υποστηρίζουν ότι η Τουρκία έχασε τα νησιά του Αιγαίου με τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, όπερ σημαίνει ότι η ευθύνη βαρύνει τον ίδιο τον Κεμάλ. Οι κεμαλιστές, από την άλλη, ανταποδίδουν τα πυρά, υποστηρίζοντας ότι ο Ερντογάν ήταν εκείνος που άφησε την Ελλάδα να καταλάβει 18 νησιά μετά το 2002. Μέσα στην αντιπαράθεσή τους, ωστόσο, καθώς προσπαθούν να πλήξουν ο ένας τον άλλον, και οι μεν και οι δε δείχνουν να αναγνωρίζουν (έστω εκ παραδρομής)… την ελληνική κυριαρχία.

 «Τα νησιά του Αιγαίου δεν δόθηκαν με τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923. Τα νησιά του Αιγαίου δόθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων το 1947, επί διακυβέρνησης του CHP» δήλωσε μέσα από το κοινοβούλιο ο ισλαμιστής Χ. Τσαβούσογλου, βουλευτής της παράταξης του Ερντογάν, κατηγορώντας τους κεμαλιστές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος για τις «απώλειες εδαφών».

Οι Βρετανοί
«Η τουρκική κυβέρνηση εκείνη την περίοδο ζήτησε μέσω του Βρετανού πρέσβη να συμμετάσχει σε συνάντηση για τα νησιά» συνέχισε ο βουλευτής του AKP για να καταλήξει λέγοντας: «Δυστυχώς η βρετανική κυβέρνηση δεν απάντησε καν στο αίτημα αυτό. Ο τότε γενικός γραμματέας του τουρκικού ΥΠΕΞ, Φεριντούν Τζεβάλ, στα απομνημονεύματά του γράφει: ”Αναφορικά με τη σύνοδο, ως γ.γ. ρώτησα την κυβέρνηση σχετικά με το αν θα επιχειρήσει να συμμετάσχει στη συνάντηση. Η κυβέρνηση συνεδρίασε και αποφάσισε. Δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει. Δυστυχώς τα νησιά έφυγαν τότε από τα χέρια μας”».

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν ωστόσο και οι απαντήσεις των κεμαλιστών ενάντια στην κριτική του AKP. Μιλώντας στο CNN Turk, ο Ντενίζ Μπαϊκάλ, δήλωσε αναφορικά με τα τα 18 νησιά που υποτίθεται ότι «έχει καταλάβει παρανόμως η Ελλάδα στο Αιγαίο μετά το 2002»: «Με την πολιτική των μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες έφυγαν τα νησιά… Τα μέρη που ήταν στο χέρι μας και έπρεπε να διαπραγματευθούμε την κυριαρχία τους με ισότιμους όρους, τα μέρη αυτά έφυγαν, τα παραδώσαμε». Οσο για τη γεωπολιτική αξία των εν λόγω νησιών, αυτή, σύμφωνα με τον Μπαϊκάλ, σχετίζεται με «τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας, τον υπόγειο πλούτο, την κυριαρχία και την οικονομία».

Πρωτοφανείς απειλές από βουλευτή

Και ενώ άλλοι αναγνωρίζουν την ελληνική κυριαρχία, άλλοι απειλούν με… θερμό επεισόδιο. «Δώσατε στους Ελληνες 18 νησιά. Θα πάω με ορισμένους ανθρώπους που σκέφτονται σαν κι εμένα εκεί, που είναι άλλωστε πολύ κοντά, με σκάφος και θα υψώσουμε την τουρκική σημαία, και θα στείλουμε με μεταφορική την ελληνική σημαία στην ελληνική κυβέρνηση» δήλωσε ο Τανζού Οζτζάν, βουλευτής του CHP.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

 

Χακάν Τσαβούσογλου, βουλευτής AKP: «Τα νησιά του Αιγαίου δεν δόθηκαν με τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923. Τα νησιά του Αιγαίου δόθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων το 1947, επί διακυβέρνησης του CHP».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ-ΕΘΝΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου