Κάθε προηγούμενο ρεκόρ τουριστικών αφίξεων κατέρριψε φέτος η Ρόδος, αποδεικνύοντας ότι διατηρεί την πρωτοκαθεδρία στον ελληνικό τουρισμό. Οι προβλέψεις για την εντυπωσιακή άνοδο των αφίξεων επιβεβαιώθηκαν με τον πλέον «πανηγυρικό» τρόπο.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Fraport Greece από τις αρχές του 2018 έως και τα τέλη Οκτωβρίου διακινήθηκαν μέσω του αεροδρομίου «Διαγόρας» της Ρόδου, συνολικά 5.432.055 επιβάτες. Αντίστοιχα το 2017, ο συνολικός αριθμός των επιβατών έφθασε τα 5.165.358. Η συνολική κίνηση στο «Διαγόρας» παρουσιάζει δηλαδή αύξηση 5,4%. Σημειώνεται δε ότι ο αερολιμένας Ρόδου είναι ο δεύτερος πολυσύχναστος από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece με πρώτο αυτό της Θεσσαλονίκης.
Σε ό,τι αφορά αποκλειστικά στις αφίξεις-αναχωρήσεις εξωτερικού στη Ρόδο, αυτές ανήλθαν σε 4.725.506 φέτος, ενώ πέρυσι ήταν 4.419.588. Καταγράφεται δηλαδή αύξηση 6,9%. Μειωμένες ήταν όμως οι αφίξεις επιβατών εσωτερικού. Ανήλθαν σε 716.549 από 745.770 το 2017 (μείωση 3,9%). Η μείωση αυτή αποδίδεται εν πολλοίς στην κατάργηση των πτήσεων εσωτερικού της Ryanair.
Τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Αύγουστο οι αφίξεις και αναχωρήσεις επιβατών εξωτερικού ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο. Εντυπωσιακή ήταν όμως και η εκκίνηση της σεζόν. Τον Μάρτιο οι αφίξεις τουριστών ήταν αυξημένες κατά 17,8%, ενώ ο Μάιος ήταν ο μήνας με την μεγαλύτερη αύξηση, ήτοι 19,7%. Αντίστοιχα, ο Ιούνιος έκλεισε με αύξηση 8,1% που ισοδυναμεί με 65.000 περισσότερους επισκέπτες.
«To αεροδρόμιο της Ρόδου ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά στην αυξημένη διακίνηση επιβατών κατά την τουριστική περίοδο. Όλοι οι εργαζόμενοι, οι συνάδελφοι στον αερολιμενικό έλεγχο εργάστηκαν με προθυμία και με την υπευθυνότητα που τους διακρίνει. Έτσι, παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό όλα κύλησαν ομαλά», δήλωσε ο αερολιμενάρχης Ρόδου, κ. Σπύρος Δεληγιάννης.
Ώθηση για το 2019
«Το 2018 ήταν μία χρονιά ρεκόρ για τη Ρόδο, όπως άλλωστε αποδεικνύουν τα νούμερα. Η αύξηση των αφίξεων μεταφράζεται και σε βελτίωση των εισπράξεων. Οι παραδοσιακές αγορές της Γερμανίας και της Αγγλίας κυριάρχησαν στις αφίξεις ενώ οι προκρατήσεις από τις δύο αυτές χώρες παρουσιάζουν διψήφια αύξηση για το 2019. Γενικότερα πιστεύω ότι η εντυπωσιακή άνοδος των τουριστικών αφίξεων το 2018, χαρίζει ώθηση στην επόμενη τουριστική σεζόν, πράγμα που θα εκμεταλλευτούμε για να εξασφαλίσουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη», δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Αθλητισμού και Πολιτισμού, Μαριέτα Παπαβασιλείου.
Γενικότερα τα μηνύματα για την επόμενη τουριστική περίοδο είναι θετικά, παρά την «ανάκαμψη» των αγορών της Τουρκίας, της Αιγύπτου και της Ισπανίας. Το 2019 θα είναι η χρονιά της Ελλάδας σύμφωνα με την DER Touristik, γιατί ο προορισμός είναι ο νικητής σε επίπεδο value διακοπών ανάμεσα στους υπόλοιπους ανταγωνιστικούς στο πρότυπο «ήλιος-θάλασσα».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ