ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αποδεκτή η πρόταση του Δ. Κρεμαστινού για μηνιαία παρακολούθηση του έργου του σχολείου του Αρχαγγέλου από την ΚΤΥΠ

news room 6 λεπτά ανάγνωση
ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ Δ

Συζη­τή­θηκε στη Βουλή η Επί­καιρη Ερώτηση του Αντι­προ­έ­δρου της Βουλής και Βου­λευτή Δωδε­κα­νή­σου Δημήτρη Κρε­μα­στι­νού προς τον Υπουργό Υπο­δο­μών και Μετα­φο­ρών, με θέμα: «Ημι­τε­λές ακόμα και μετά τη λήξη της προ­θε­σμίας παρά­δο­σης το Σχολείο Αρχαγ­γέ­λου Ρόδου». Την ερώτηση προ­σήλθε να απα­ντή­σει ο Υφυ­πουρ­γός Υπο­δο­μών και Μετα­φο­ρών Νικό­λαος Μαυ­ρα­γά­νης.

Ο Αντι­πρό­ε­δρος Κρε­μα­στι­νός εξέθεσε στον Υφυ­πουργό την ανη­συ­χία των κατοί­κων του Αρχαγ­γέ­λου για το πολύ­παθο έργο του σχο­λείου το οποίο για μια ακόμα φορά φαί­νε­ται να έχει δια­κο­πεί και ζήτησε από τον Υφυ­πουργό την μηνιαία παρα­κο­λού­θηση του υπο­λοί­που των εργα­σιών προ­κει­μέ­νου να παρα­δο­θεί το σχολείο στο άμεσο μέλλον.

Ο Υφυ­πουρ­γός παρα­δέ­χθηκε ότι το σχολείο του Αρχαγ­γέ­λου είναι ένα έργο που έχει συνα­ντή­σει πολλά εμπόδια, λέγο­ντας ότι η πρό­σφατη διακοπή έγινε για να εξα­σφα­λι­στεί η καλή ποιό­τητα δια­βί­ω­σης των μαθητών στο μέλλον. Σημα­ντικό ήταν ότι απο­δέ­χθηκε ως σωστή την πρόταση του Δημήτρη Κρε­μα­στι­νού για μηνιαία παρα­κο­λού­θηση του έργου το οποίο ανέφερε ότι περι­μέ­νει να παρα­δο­θεί τον Απρίλιο του 2018. Είπε μάλιστα ότι θα ενη­με­ρώ­σει τον διευ­θύ­νο­ντα σύμ­βουλο της «Κτη­ρια­κές Υπο­δο­μές Α.Ε.», ούτως ώστε να παίρνει μηνιαίως τον απο­λο­γι­σμό των εργα­σιών.

Ολό­κληρη η συζή­τηση είχε ως εξής:

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Ε΄ Αντι­πρό­ε­δρος της Βουλής): Κύριε Πρόεδρε και κύριε Υπουργέ, ο λόγος της ερώ­τη­σής μου σήμερα είναι προ­φα­νής. Είναι μια ιστορία την οποία θα μπο­ρούσε να χαρα­κτη­ρί­σει κανείς  ως πονε­μένη χωρίς υπερ­βολή, διότι αρχίζει από το 2010.

Εδώ είναι και οι σχε­τι­κές ερω­τή­σεις. Το 2010 είχαμε ακύρωση του δια­γω­νι­σμού, το 2010 πάλι δεύτερη ακύρωση του δια­γω­νι­σμού, μετά για το θέμα των υπο­δο­μών καθυ­στέ­ρηση ανέ­γερ­σης το 2012 και 2013, καθυ­στέ­ρηση ξανά το 2013 και τώρα το 2017, όπως με πλη­ρο­φο­ρεί και με ενη­με­ρώ­νει ο Πρό­ε­δρος της Δημο­τι­κής Ένωσης, ο κ. Αργυρού, έχουν εγκα­τα­λεί­ψει τελείως το έργο και δεν χτί­ζε­ται το σχολείο.

Εντω­με­ταξύ, χίλια περίπου παιδιά συνω­στί­ζο­νται σε παρα­πήγ­ματα και βεβαίως, αυτή η εγκα­τά­λειψη σημαί­νει ότι κάτι πρέπει να γίνει.

Η πρότασή μου είναι να επέμβει το Υπουρ­γείο και κατά κάποιο τρόπο να υπο­χρε­ώ­σει σε μηνιαία -το επα­να­λαμ­βάνω μηναία, αν θέλετε- απο­λο­γία ή κατα­γραφή -όπως θέλετε πείτε το- του έργου από εδώ και μπρος, γιατί σύμφωνα με τις υπο­χρε­ώ­σεις του κατα­σκευα­στή, έπρεπε να το είχε παρα­δώ­σει τον Σεπτέμ­βριο και να λει­τουρ­γεί τώρα.

Τώρα, λοιπόν, που θα έπρεπε να λει­τουρ­γεί, δεν υπάρ­χουν εργάτες για να το προ­χω­ρή­σουν.

Αντι­λαμ­βά­νε­στε, λοιπόν, ότι κάτι πρέπει να γίνει και περι­μένω πράγ­ματι να ακούσω πώς σκέ­πτε­στε να αντι­δρά­σετε πάνω σε αυτό το θέμα.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ (Υφυ­πουρ­γός Υπο­δο­μών και Μετα­φο­ρών): Κύριε Αντι­πρό­ε­δρε, κύριε Βου­λευτά, ευχα­ρι­στώ για την ερώτηση, γιατί είναι απο­λύ­τως έτσι στο πρώτο σκέλος, όπως το είπατε. Δηλαδή, από το 2010 και εντεύ­θεν υπήρχε μια πολύ μεγάλη καθυ­στέ­ρηση με επα­να­κυ­ρώ­σεις και επα­να­διευ­θε­τή­σεις της δια­δι­κα­σίας των μελετών και φτάσαμε τελικά να έχουμε μελέτη και δημο­πρά­τηση του έργου προς το τέλος του 2014 και εντέλει να υπο­γρα­φεί η σύμβαση στα μέσα περίπου του 2015.

Κοι­τάξτε τι συνέβη. Ξεκί­νησε η δια­δι­κα­σία να εκτε­λε­στεί το έργο. Κάποια στιγμή το έργο, λοιπόν, στα­μα­τάει. Γιατί στα­μά­τησε; Διότι η μελέτη που είχε καθυ­στε­ρή­σει πάρα πολύ, όπως είπατε, να γίνει και να δημο­πρα­τη­θεί το έργο -περίπου τέσσερα πέντε χρόνια από το 2010- παρ’ όλα αυτά είχε ελλεί­ψεις.

Ποιες ήταν οι ελλεί­ψεις; Αυτές οι ελλεί­ψεις έχουν δύο σκέλη. Στις εσω­τε­ρι­κές τοι­χο­ποι­ίες δεν είχε προ­βλε­φθεί ουσια­στικά το εύρος των τοι­χο­ποι­ιών, ούτως ώστε να υπάρχει ηχο­μό­νωση και θερ­μο­μό­νωση, κάτι που θα ήταν εις βάρος της ποιό­τη­τας ουσια­στικά των μαθη­τευο­μέ­νων, των μαθητών, της μαθη­τιώ­σας νεο­λαίας, της κοι­νό­τη­τας, που όλοι θέλουμε τα παιδιά μας να είναι στις καλύ­τε­ρες δυνατές συν­θή­κες.

Το δεύτερο σκέλος ήταν ότι δεν προ­έ­βλεπε εξω­τε­ρι­κούς χώρους. Τους είχε υπο­βαθ­μι­σμέ­νους. Δεν είχε κον­δύ­λια για τους εξω­τε­ρι­κούς χώρους, για τη δια­μόρ­φωσή τους. Ναι, αλλά θα έπρεπε κάπου να γυμνα­στούν, θα έπρεπε κάπου να ψυχα­γω­γη­θούν, θα έπρεπε κάπου να προ­αυ­λι­στούν τα παιδιά αυτά. Δεν είπαμε να τα κλεί­σουμε, να είναι έγκλει­στα σε μια φυλακή. Αλίμονο!

Άρα, έπρεπε να γίνουν κάποιες παρεμ­βά­σεις. Πρό­τεινε, λοιπόν, η υπη­ρε­σία να γίνουν παρεμ­βά­σεις προς την κατεύ­θυνση, πρώτον, να εγγρα­φούν και να εξα­σφα­λι­στούν κον­δύ­λια για τους εξω­τε­ρι­κούς χώρους και τη δια­μόρ­φωσή τους και, δεύ­τε­ρον, να διευ­ρυν­θεί το πλάτος της τοι­χο­ποι­ίας από δρομικό σε μπατικό, για να υπάρχει ηχο­μό­νωση και θερ­μο­μό­νωση στα παιδιά μας.

Αυτό, όμως, ενώ ξεκί­νησε περίπου στο τέλος του 2016, μέχρι να εγκρι­θεί, και να περάσει από ανα­κε­φα­λαιω­τικό πίνακα εργα­σιών και έγκριση από το νομικό τμήμα και από το διοι­κη­τικό συμ­βού­λιο της ΚΤΥΠ, μεσο­λά­βησε μια δια­δι­κα­σία που δια­λε­κτικά μετερ­χό­ταν μεταξύ του εργο­λά­βου, των υπη­ρε­σιών και του νομικού τμή­μα­τος περίπου για δέκα μήνες. Εγκρί­θηκε, μπήκε στη «Διαύ­γεια» και τώρα πλέον θα συνε­χί­σουν οι εργα­σίες. Ζήτησε γι’ αυτόν τον λόγο φυσικά ο εργο­λά­βος παρά­ταση, δεν του δώσαμε την παρά­ταση που ήθελε εκείνος ολό­κληρη, την μειώ­σαμε περίπου κατά σαράντα ημέρες και η κατα­λη­κτική ημε­ρο­μη­νία παρά­δο­σης του έργου που μας έχει δώσει είναι τον Μάρτιο ή Απρίλιο του 2018.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Ε΄ Αντι­πρό­ε­δρος της Βουλής): Δεν αμφι­σβητώ τίποτα από όσα είπατε, κύριε Μαυ­ρα­γάνη. Εκείνο, όμως, που πρέπει να σας πω είναι ότι οι τοπικοί άρχο­ντες -εγώ από εκεί κατά­γο­μαι, από τον Αρχάγγελο- με δια­βε­βαιώ­νουν ότι δεν γίνο­νται έργα αυτήν τη στιγμή.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ (Υφυ­πουρ­γός Υπο­δο­μών και Μετα­φο­ρών): Από πότε;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Ε΄ Αντι­πρό­ε­δρος της Βουλής): Από το καλο­καίρι και μετά. Ο δε κατα­σκευα­στής, ο οποίος με παρα­κά­λεσε να μην κάνω ερώτηση στη Βουλή μου είπε ότι θα είναι συνεπής. Τον πιστεύω. Επειδή όμως συμ­βαί­νουν όλα αυτά που λέτε σε όλες τις κατα­σκευές, λογικό είναι να υπάρχει μία δυσπι­στία.

 Η πρόταση η δική μου, λοιπόν, είναι κάθε μήνα να υπάρχει μια απο­λο­γία, μια κατα­γραφή -όπως θέλετε πείτε το- για το τι έχει γίνει τον μήνα που πέρασε, διότι αν περι­μέ­νουμε ξαφνικά να φτά­σουμε στον Ιούνιο ή στον Σεπτέμ­βριο του χρόνου για να πούμε για οτι­δή­ποτε άλλο, όπως η θερ­μο­μό­νωση κ.λπ. -όχι από εσάς, από πλευράς κατασκευαστικής- αντι­λαμ­βά­νε­στε ότι πάμε στο διη­νε­κές. Οπότε λοιπόν και πάλι θα χαρώ πολύ να μας δια­βε­βαιώ­σετε ότι το Υπουρ­γείο θα επο­πτεύ­σει την απο­πε­ρά­τωση του έργου ανά μήνα.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ (Υφυ­πουρ­γός Υπο­δο­μών και Μετα­φο­ρών): Έτσι είναι, κύριε Αντι­πρό­ε­δρε, κύριε Βου­λευτά. Επειδή αυτό είναι ένα «πονε­μένο» έργο το οποίο καθυ­στέ­ρησε πάρα πολύ ειδικά στο πρώτο του σκέλος. Η μελέτη που έγινε όπως έγινε, ενώ καθυ­στέ­ρησε πράγ­ματι ήταν και ελλειμ­μα­τική από την άλλη πλευρά και δεν προ­έ­βλεπε όσα έπρεπε να προ­βλέ­πει, το έργο αυτό κακο­πά­θησε και γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να το τρέ­ξουμε όσο μπο­ρούμε.

Είναι σωστή η ιδέα σας αυτή και θα ενη­με­ρώσω τον διευ­θύ­νο­ντα σύμ­βουλο της ΚΤΥΠ, ούτως ώστε να παίρνει μηνιαίως τον απο­λο­γι­σμό των εργα­σιών. Έχετε δίκιο. Είναι αυτό το οποίο είπα πριν, ότι οι εργα­σίες για ένα διά­στημα είχαν στα­μα­τή­σει, γιατί ακριβώς η υπη­ρε­σία είπε: «Εδώ αυτό που κάνετε δεν είναι σωστό. Πρώτον, δεν έχετε περι­βάλ­λο­ντα χώρο, πού θα πάνε να γυμνα­στούν, να προ­αυ­λι­στούν, να ψυχα­γω­γη­θούν τα παιδιά. Δεύ­τε­ρον, δεν έχετε ηχο­μο­νώ­σεις μέσα. Τι κάνετε εδώ;». Για ένα διά­στημα, λοιπόν, μέχρι οι τεχνι­κές υπη­ρε­σίες να εκπο­νή­σουν την τρο­πο­ποι­η­τική μελέτη, να γίνει ανα­κε­φα­λαιω­τι­κός πίνακας εργα­σιών, να εγκρι­θεί από τον εργο­λάβο και όλο αυτό να πάει στο Διοι­κη­τικό Συμ­βού­λιο, προ­φα­νώς οι εργα­σίες είχαν στα­μα­τή­σει γι’ αυτό το διά­στημα που είπατε. Είναι έτσι όπως το λέτε.

Οι εργα­σίες θα ξεκι­νή­σουν και ασφυ­κτικά, πιε­στικά από την πλευρά μας θα οδη­γή­σουμε τον εργο­λάβο να ολο­κλη­ρώ­σει τις εργα­σίες όπως μας έχει υπο­σχε­θεί, δηλαδή τον Απρίλιο του 2018, ώστε τα παιδιά μας στον Αρχάγ­γελο της Ρόδου να είναι μέσα σε ένα όμορφο και νεό­δμητο σπίτι τους, με καλή ηχο­μό­νωση και θερ­μο­μό­νωση και αξιο­πρε­πείς περι­βάλ­λο­ντες χώρους. Όλοι θέλουμε για τα παιδιά μας να είναι σε αξιο­πρε­πείς εγκα­τα­στά­σεις και σε μια δια­βί­ωση ποιο­τικά ανα­βαθ­μι­σμένη.»

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.