Τοπικές Ειδήσεις

Προσφυγή για την ακύρωση άδειας μικρής κλίμακας για την κοπή δέντρων στην Ροδιακή Επαυλη

Ενώπιον της Υπηρεσίας Δόμησης Ρόδου, προκειμένου να εξεταστεί αρμοδίως από το ΣΥΠΟΘΑ προσέφυγαν την 29η Ιουλίου 2020 με διοικητική προσφυγή κατά της κοπής δέντρων στην Ροδιακή Επαυλη,x δύο δικηγόροι της Ρόδου.

Διατείνονται μεταξύ άλλων ότι στο άρθρο 28 του Ν. 4495/2017 ορίζεται ότι στην έννοια της οικοδομικής άδειας περιλαμβάνεται και η άδεια κοπής δένδρων και τέτοια δεν υπήρξε.
Η προσφυγή υποβλήθηκε ειδικότερα από τους κ.κ. Χριστόδουλο Μαλιαράκη και Πανάγο Ν. Πανάγου κατά της με Α/Α 133889 Έγκρισης Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας της Υ.ΔΟΜ. Ρόδου καθώς και κάθε συναφούς προγενέστερης ή μεταγενέστερης διοικητικής πράξης ή παράλειψης που αφορά στην κοπή δέντρων στη Ροδιακή Έπαυλη και στηρίζεται σ’ αυτήν.
Οπως εκθέτουν στις 16/06/2020 στην τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρόδου με την υπ’ αριθμ. 153/2020 ομόφωνη απόφαση εγκρίθηκε η υπ’ αριθμ. 44/2020 απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής για την κοπή, στο χώρο της Ροδιακής Έπαυλης έξι (6) συνολικά δέντρων.
Συγκεκριμένα ενός (1) πεύκου, ενός (1) κυπαρισσιού, ενός (1) κοραλλόδεντρου, δύο (2) φίκων και μίας (1) γραμυθιάς, με την αιτιολογία ότι “α) Κάποια δέντρα βρίσκονται πολύ κοντά στο κτίριο της Ροδιακής Έπαυλης και οι ρίζες τους έχουν εισέλθει μέσα σ’ αυτό, μέσω των σωληνώσεων των αποχετεύσεων αλλά και στη θεμελίωση των τοίχων του, δημιουργώντας σοβαρά στατικά προβλήματα και β) Οι ρίζες των δέντρων που βρίσκονται κοντά στη σκάλα που οδηγεί στο κάτω επίπεδο του περιβάλλοντος χώρου λόγω των πιέσεων που ασκούσαν στον παρακείμενο τοίχο αντιστήριξης οδήγησαν στην πτώση του”.
Όμως ούτε με την απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, ούτε με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου προσδιοριζόταν η ακριβής θέση των δέντρων αυτών ώστε να είναι δυνατός ο εντοπισμός και η ταυτοποίησή τους με αποτέλεσμα να υπάρχει αμφιβολία ως προς τα ποια δέντρα τελικά θα κοπούν καθώς και έντονη ανησυχία και προβληματισμός για την αναγκαιότητα κοπής τους.
Στις 25/06/2020 δώδεκα πολίτες της Ρόδου υπέβαλαν αίτηση στο Δήμο Ρόδου (με αριθμ. πρωτ. 2/29661/25-06-2020) και την 30 Ιουνίου 2020 ξεκίνησε η κοπή δέντρων στη Ροδιακή Έπαυλη (κόπηκε ένας φίκος και είχε ξεκινήσει η κοπή του κοραλλόδεντρου).
Μετά από έλεγχο της Αστυνομίας, η οποία εκλήθη τηλεφωνικώς διαπιστώθηκε ότι η κοπή των δέντρων γινόταν χωρίς την απαραίτητη άδεια της αρμόδιας αρχής δηλ. χωρίς Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας.
Ακολούθησε η διαδικασία του αυτοφώρου και σχηματίστηκε από το Α.Τ. Ρόδου δικογραφία προς τον κ. Εισαγγελέα Ρόδου.
Στις 01/07/2020 εκδόθηκε από την ΥΔΟΜ Ρόδου η με Α/Α 133889 Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας και συνεχίστηκε η διαδικασία κοπής τους.
Ήδη έχουν κοπεί και τα έξι υγιή δέντρα, ηλικίας άνω των 70 ετών μεταξύ αυτών και μια γραμυθιά (που είναι προστατευόμενο είδος και φυτρώνει σχεδόν αποκλειστικά στη Ρόδο) και ένα κοραλλόδεντρο (από τα ελάχιστα που υπάρχουν στο νησί).

Ζητούν την ακύρωση της Α/Α 133889 Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας της Υ.ΔΟΜ. Ρόδου καθώς και κάθε συναφή προγενέστερη ή μεταγενέστερη διοικητική πράξη ή παράλειψη που αφορά στην κοπή δέντρων στη Ροδιακή Έπαυλη και στηρίζεται σ’ αυτήν.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου