Τοπικές Ειδήσεις

Αναπληρώνεται το κενό που άφησε η κατάρρευση της Thomas Cook

Το κενό που έχει αφήσει η Thomas Cook μετά την πτώχευσή της, προτίθενται να αναπληρώσουν οι εναπομείναντες τουρ οπερέιτορς, οι αεροπορικές εταιρείες και τα τουριστικά πρακτορεία, όπως επιβεβαιώνει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, Μηνάς Χατζημιχαήλ. Μάλιστα, δεν ζητούν χαμηλότερες τιμές, αλλά προσφέρουν τις τιμές που οι ντόπιοι ξενοδόχοι είχαν συμφωνήσει με τον Thomas Cook.

Στο μεταξύ, επικρατεί ανησυχία για την επιβίωση του Σκανδιναβικού βραχίονα της Thomas Cook, που όπως όλα δείχνουν, θα είναι το μοναδικό τμήμα που θα επιβιώσει. Οι πληρωμές των οφειλών του προς τους ξενοδόχους (των τιμολογίων που εκδόθηκαν από τον Ιούλιο) επρόκειτο να γίνουν μέχρι και τις 5 Οκτωβρίου αλλά μετατέθηκαν για τα τέλη του μηνός.
Οι ξενοδόχοι αναφέρουν ότι το μέλλον της Thomas Cook Σκανδιναβίας θα φανεί από την τακτοποίηση αυτών των οφειλών που είναι σε εκκρεμότητα.
«Έχουμε επαφές με τουρ οπερέιτορς που μας διαβεβαιώνουν ότι προσπαθούν να βρουν νέα αεροπλάνα ή επιπλέον θέσεις στα υπάρχοντα αεροσκάφη.
Συγκεκριμένα από την Altours μας ενημέρωσαν ότι σε κάθε περίπτωση θα ενισχύσουν το πρόγραμμά τους στην Κω και στη Ρόδο. Πιστεύω ότι το κενό θα καλυφθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Όλοι είναι σε αναζήτηση επιπλέον αεροπορικών θέσεων και δωματίων.
Το θετικό είναι ότι όλοι οι τουρ οπερέιτορς που μας πλησίασαν, δεν πίεσαν για μειώσεις τιμών. Δέχθηκαν τις τιμές που είχαμε συμφωνήσει με την Thomas Cook. Δεν παρατηρήθηκε γενικότερα καμία προσπάθεια εκμετάλλευσης της υφιστάμενης κατάστασης έτσι ώστε να μειωθούν οι τιμές. Έχουμε ήδη υπογράψει συμβόλαια και κάποιοι έχουν δώσει προκαταβολές, συναισθανόμενοι την δύσκολη οικονομική κατάσταση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων», δήλωσε ο κ. Χατζημιχαήλ, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να παρθούν πιο γενναία μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων.
«Άλλες επιχειρήσεις έχουν πληγεί λιγότερο και άλλες περισσότερο από την πτώχευση της Thomas Cook, ανάλογα πάντα με το επίπεδο συνεργασίας που είχαν με τον συγκεκριμένο τουρ οπερέιτορ. Σίγουρα αρκετές επιχειρήσεις θα δυσκολευτούν με τις πληρωμές του προσωπικού και των προμηθευτών.
Χρειάζεται μία ανάσα η αγορά. Θα πρέπει να παρθούν πιο γενναία μέτρα από την κυβέρνηση. Η παράταση καταβολής του ΦΠΑ για έξι μήνες, δεν βοηθά τις επιχειρήσεις αφού μέχρι το Μάρτιο που θα πρέπει να πληρωθεί δεν θα έχει ξεκινήσει η σεζόν και δεν θα υπάρχει ρευστότητα. Επίσης, δεν ξέρουμε τι θα ισχύσει με τον ΦΠΑ για ποσά που δεν έχουν εισπραχθεί και δεν πρόκειται να εισπραχθούν. Περιμένουμε να δούμε εάν θα ληφθούν όλα αυτά υπόψη», είπε ο κ. Χατζημιχαήλ.
Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω και πρόεδρος του ΙΤΕΠ, κα Ντίνα Σβύνου δηλώνει ότι θα πρέπει να παρθούν συντονισμένα μέτρα για την ενίσχυση των πτήσεων.
«Για την κάλυψη του πτητικού προγράμματος που έμεινε κενό μετά την πτώχευση της Thomas Cook απαιτείται να παρθεί μία δέσμη μέτρων. Θα πρέπει ενδεχομένως η κυβέρνηση να προβεί σε συνδιαφήμιση με κάποιους τουρ οπερέιτορς και γενικότερα να κάνει ένα άνοιγμα στην αγορά, μεριμνώντας έτσι ώστε να αποφύγουμε την ενίσχυση των μονοπωλίων. Επίσης πρέπει να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την στήριξη των επιχειρήσεων.
Το ΙΤΕΠ κατέγραψε και παρουσίασε με ακρίβεια το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς που υπέστη η αγορά. Θα πρέπει αντίστοιχα να εφαρμοστούν και τα μέτρα εκείνα που θα δώσουν πραγματική ανάσα στις επιχειρήσεις.
Η αναστολή καταβολής ΦΠΑ μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020 των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πτώχευση της Thomas Cook π.χ. δεν βοηθά πολύ. Θα έπρεπε η παράταση αυτή να είχε τουλάχιστον 12μηνη διάρκεια έτσι ώστε να ξεκινήσει η σεζόν και να κινηθεί πρώτα η αγορά», είπε η κα Σβύνου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου