Τοπικές Ειδήσεις

Σε αναβρασμό οι Δήμοι για την ταμειακή υπαγωγή των αποθεματικών τους στην Τράπεζα της Ελλάδος

Με απόφαση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Χουλιαράκη, είχε παραταθεί έως την 1η Σεπτεμβρίου η προθεσμία για την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων, όπως και όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, στην Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) σε ειδικό λογαριασμό.

Οι δήμοι ήλπιζαν ότι με την αλλαγή της κυβέρνησης το θέμα επρόκειτο να διευθετηθεί για να διαπιστώσουν ότι το Υπουργείο Εσωτερικών με έγγραφο, που απέστειλε την 3η Οκτωβρίου 2019 ο υπουργός κ. Π. Θεοδωρικάκος, εμμένει στην υλοποίηση του σχεδίου.
Δεν πρόκειται για μία καινούργια εξέλιξη, καθώς εδράζεται στο έτος 2015, ωστόσο πλέον καλούνται και όσοι Δήμοι δεν έχουν προχωρήσει σε αυτό, να το πράξουν.
Το θέμα άνοιξε με την ΕΓΚΥΚΛΙΟ 95/2019 του υφυπουργού Εσωτερικών Θ. Λιβάνιου (σ.σ. είναι χαρακτηριστικό ότι σε αντίθεση με όλες τις άλλες εγκυκλίους δεν έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΣ), με την οποία ζητούνται από τους δήμους να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην ΤτΕ.
Ακολούθησε έγγραφο την 3η Οκτωβρίου από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Θεοδωρικάκο, στο οποίο αναφέρονται τα εξής:
«Σας αποστέλλουμε το ανωτέρω σχετικό έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προς ενημέρωσή σας και για τις δικές σας ενέργειες αναφορικά με τη διαχείριση των διαθεσίμων των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης βάσει της υπ’ αριθμ. 2/54366/ΔΛΤΠ/01.07.2019 (ΦΕΚ 268ο Β’) απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών όπως τροποποιήθηκε ως προς την έναρξη ισχύος της με την αριθμ. 2/66482/ ΔΛΤΠ/29.08.2019 (ΦΕΚ 3389 Β’) απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών.
Στο πλαίσιο των ανωτέρω, παρακαλούμε να μας γνωρίσετε άμεσα τους αριθμούς ΙΒΑΝ των λογαριασμών ταμειακής διαχείρισης των Φορέων σας στην Τ.τ.Ε. ή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, σε πίστωση των οποίων θα γίνεται υποχρεωτικά από 01.10.2019 η καταβολή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων καθώς και των λοιπών επιχορηγήσεων από τον τακτικό προϋπολογισμό.
Επιπλέον, παρακαλούμε να γνωστοποιήσετε τους ανωτέρω αριθμούς ΙΒΑΝ και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με το οποίο μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 2132116159. 2132116160 και 2132116167 καθώς και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση d09katanomes1 @tpd.qr».
Στο έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρονται τα εξής:
«ΘΕΜΑ: «Καθορισμός λειτουργίας τραπεζικών λογαριασμών και ταμειακός προγραμματισμός, των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης που υπάγονται στην παράγραφο 10 του άρθρου 69Α του ν.4270/2014 όπως ισχύει».
Σε συνέχεια της συνεργασίας μας αναφορικά με τη λειτουργία του Συστήματος Λογαριασμών Θησαυροφυλακίου, σας αποστέλλουμε, προς ενημέρωσή σας, το ΦΕΚ δημοσίευσης της αρ. οικ. οικ. 2/66482/ΔΛΤΠ/29-08-2019 (ΦΕΚ 3389 Β’) απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών, με την οποία τροποποιείται η έναρξη ισχύος της αρ. οικ. 2/54366/ΔΛΤΠ/01-07-2019 απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ 2680 Β’) και συνεπώς οι επιμέρους προθεσμίες αυτής. Ειδικότερα, οι επιμέρους προθεσμίες της προαναφερθείσας απόφασης είναι:
• Εντός τριάντα (30) ημερών από έναρξη ισχύος της απόφασης, ήτοι 01.11.2019, καθίσταται υποχρεωτικό το άνοιγμα Λογαριασμού Ταμειακής Διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος (Τ.τ.Ε.).
• Εντός εξήντα (60) ημερών από έναρξη ισχύος της απόφασης, ήτοι 01.12.2019, καθίσταται υποχρεωτική η μεταφορά πλεοναζόντων ταμειακών διαθεσίμων από λογαριασμούς εκτός Συστήματος Λογαριασμών Θησαυροφυλακίου στο λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τ.τ.Ε. (από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται τα κεφάλαια που έχουν κατατεθεί από τους φορείς στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων).
• Από 01.10.2019 η καταβολή της επιχορήγησης από τον τακτικό προϋπολογισμό θα γίνεται υποχρεωτικά σε πίστωση του λογαριασμού ταμειακής διαχείρισης που τηρεί ο Φορέας στην Τ.τ.Ε.
Η απόφαση ισχύει για όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως αυτοί περιλαμβάνονται στο Μητρώο φορέων Γενικής Κυβέρνησης της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Οι Γενικές Διευθύνσεις Οικονομικών Υπηρεσιών των Υπουργείων παρακαλούνται να την κοινοποιήσουν σε όλους τους φορείς αρμοδιότητάς τους.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η Υπηρεσία μας παραμένει στη διάθεσή σας και στη διάθεση των εποπτευόμενων φορέων για κάθε πληροφορία ή διευκρίνιση επί των διαλαμβανόμενων στην απόφαση».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου