Ρεπορτάζ

Αναβιώνει υπόθεση διακεκριμένης ρευματοκλοπής με κατηγορούμενο γνωστό επιχειρηματία

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων θα αναβιώσει την 20ή Σεπτεμβρίου 2023 υπόθεση με κατηγορούμενο έναν 75χρονο επιχειρηματία για κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας (σε διακεκριμένη μορφή) η συνολική αξία της οποίας υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ.
Πρωτοδίκως του έχει επιβληθεί ποινή φυλάκισης 3 ετών με τριετή αναστολή.
Εχει κριθεί ειδικότερα πρωτοδίκως ένοχος για το ό,τι κατά το χρονικό διάστημα από 25-09-2008 έως 01-06-2015, με την ιδιότητα του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, του διευθύνοντος συμβούλου και του νομίμου εκπροσώπου γνωστής ανώνυμης εταιρίας, παρενέβη στο κιβώτιο δοκιμών που βρισκόταν στο μεταλλικό κιβώτιο του μετρητή ηλεκτρικού ρεύματος (της ανωτέρω επιχείρησής του παραβιάζοντάς τον.
Συγκεκριμένα, κατά τον έλεγχο που διενήργησε αρμόδιο συνεργείο της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε./Περιοχή Ρόδου διαπιστώθηκε παραβίαση στο κιβώτιο δοκιμών που βρισκόταν εντός του μεταλλικού κιβωτίου όπου υπήρχε ο μετρητής της παροχής και ειδικότερα διαπιστώθηκε ότι είχε τοποθετηθεί από τον κατηγορούμενο στο κιβώτιο δοκιμών του κιβωτίου του ανωτέρω μετρητή και δη στους ακροδέκτες (λαμάκια) των εντάσεων της Β και Γ φάσης κόλλα-βερνίκι, με αποτέλεσμα να μην καταγράφονται τα 2/3 της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.
Με τον τρόπο αυτό με πρόθεση αφαίρεσε από την κατοχή της ΔΕΗ ΑΕ και από την ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Α.Ε.) για το ανωτέρω χρονικό διάστημα από 25-09-2008 έως 1-6-2015, συνολική ηλεκτρική ενέργεια (διαφυγούσα ηλεκτρική ενέργεια) 3.191.514 Kwh και ποσότητα αέργου 988.270 ΩΧΒ, συνολικής αξίας 534.077,79 € πλέον Φ.Π.Α. ποσού 57.192 ευρώ, την οποία εν τέλει παράνομα ιδιοποιήθηκε.
Το πρωτόδικο δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό του κατηγορουμένου ότι σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 16 παρ.5 του Εγχειριδίου διαχείρισης μετρήσεως και περιοδικής εκκαθάρισης προμηθευτών ο υπολογισμός της απωλεσθείσας ενέργειας, σε περίπτωση ρευματοκλοπής, δεν μπορεί να υπερβεί τους 24 μήνες που προηγούνται του χρόνου διαπίστωσης του προβλήματος ή το ήμισυ της περιόδου μεταξύ του τελευταίου ελέγχου ή δοκιμής του μετρητή.
Περαιτέρω, οι ισχυρισμοί του κατηγορουμένου ότι ο ίδιος δεν προέβη στην ανωτέρω πράξη, αλλά την ως άνω παρέμβαση στο κιβώτιο δοκιμών πραγματοποίησε ενδεχομένως κάποιος ανταγωνιστής του για να τον εμπλέξει ή ότι το κιβώτιο δοκιμών που ελέγχθηκε από τους πραγματογνώμονες δεν ήταν αυτό της επιχείρησής του ή ότι ενδεχομένως σε αυτό να έγινε παρέμβαση μετά την αφαίρεσή του από υπαλλήλους της ΔΕΗ ή της ΔΕΔΔΗΕ ομοίως απορρίφθηκαν ως αβάσιμοι.
Ως συνήγοροι υπεράσπισής του παρίστανται οι κ.κ. Μανώλης Κουτσούκος και Φώτης Ρωμαίος και ως συνήγορος για την υποστήριξη της κατηγορίας ο κ. Γιώργος Μαυρομμάτης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου