Τοπικές Ειδήσεις

Απολογούνται αύριο οι δολοφόνοι του 46χρονου εργολάβου οικοδομών

Τι έχει προκύψει από τη διενέργεια της νεκροψίας-νεκροτομής • Ο θάνατος αποδίδεται σε κακώσεις που προκλήθηκαν στην κεφαλή του θύματος • Παραμένουν αναπάντητα πολλά ακόμα ερωτήματα

Στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος του εργολάβου οικοδομών Τζάνη Τοπάλυ του Χαμίτ, 46 ετών, πατέρα τριών ανήλικων παιδιών, επήλθε συνεπεία κακώσεων κεφαλής, κατέληξε ο προϊστάμενος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Δωδεκανήσου κ. Παναγιώτης Κοτρέτσος στην έκθεση νεκροψίας – νεκροτομής που υπέβαλε χθες αρμοδίως.
Η έκθεση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν είναι διαφωτιστική ως προς τον τρόπο που διεπράχθη το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα, ούτε ικανή να προσδιορίσει αν τελέστηκε από τον έναν ή και τους δύο δράστες, ούτε το πώς προκλήθηκαν τα δύο τραύματα στο πίσω μέρος της κεφαλής του θύματος, που εκτιμά ο ιατροδικαστής ότι ήταν και τα μοιραία.
Μένουν αναπάντητα πολλά ερωτήματα που προφανώς θα κληθεί με κατάθεση του ιατροδικαστή να επιχειρήσει να απαντήσει ενώπιον της Ανακρίτριας Υπηρεσίας, ενώ ενισχύεται η εκτίμηση της «δημοκρατικής» ότι θα απαιτηθεί από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων κ.κ. Ακη και Δημήτρη Δημητριάδη και Δημήτρη Βερβέρη η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης για να υπάρξουν σαφείς απαντήσεις.Αναμένεται εξάλλου ο διορισμός τεχνικών συμβούλων και από την πλευρά των συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας κ.κ. Μηνά Τσέρκη και Μαρίνας Κρανίτη.
Σημειώνεται ότι η κατάσταση του πτώματος ήταν τέτοια που κατέστησε το έργο του ιατροδικαστή εξαιρετικά δύσκολο λόγω της προχωρημένης σήψεως στην οποία βρέθηκε.
Σε κάθε περίπτωση, στο πλαίσιο της αυριανής απολογίας των δύο κατηγορούμενων για ανθρωποκτονία κατά συναυτουργία και συγκεκριμένα του 53χρονου ιδιοκτήτη καταλύματος στο Φαληράκι και του 20χρονου γιού του θα αναζητηθούν απαντήσεις καθώς διαπιστώνεται ότι οι προανακριτικές τους ομολογίες που μιλούν για πνιγμό με σχοινί είναι ελλιπείς…
Καμία αναφορά δεν έχει γίνει για το πώς προκλήθηκαν τα τραύματα στο κεφάλι του 46χρονου από τους κατηγορούμενους ενώ και η σχετική έκθεση της σήμανσης δεν περιγράφει την ύπαρξη κάποιου οργάνου ή πέτρας που θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί καθώς και αίματος στον τόπο του εγκλήματος και συγκεκριμένα στο κατάλυμα του 53χρονου στο Φαληράκι.
Στην έκθεση του ιατροδικαστή αναφέρονται τα εξής:
«Α. ΝΕΚΡΟΨΙΑ
Γενικά χαρακτηριστικά και πτωματικά φαινόμενα: Πτώμα ανδρός αρτίας σωματικής διαπλάσεως σε κατάσταση προχωρημένης σήψης-αποσύνθεσης.
Κακώσεις: Στις πρόσθιες επιφάνειες του θώρακα και της κοιλίας διαπιστώνονται εν ζωή γενόμενες πολλαπλές, ευρείες και συρρέουσες εκχυμώσεις εκ θλώντος οργάνου γενόμενες.
Στο αριστερό κάτω άκρο παρατηρείται απογύμνωση των οστών από τα μαλακά μόρια στη μεγαλύτερη έκτασή του ενώ το άκρο του ποδός λείπει εξολοκλήρου. Τα ανωτέρω λόγω μεταθανάτιας δράσης σαρκοφάγων/πτωματοφάγων ζώων.
Β. ΝΕΚΡΟΤΟΜΗ
Κεφαλή: Απογύμνωση των οστών του κρανίου από τα μαλακά μόρια λόγω της σήψης και τη συνεχιζόμενη δράση σκωλήκων, πρώτης γενεάς. Στο ινιακό οστό και στα όριά του με τα κροταφικά οστά αμφοτεροπλεύρως παρατηρούνται δύο εμπιεσματικά κατάγματα με ουσιαστικά πανομοιότυπους χαρακτήρες, ήτοι κυκλικού σχήματος, διαμέτρου 3,5-4 εκ., χωρίς ακτινωτές επεκτάσεις και με εισχώρηση κατεαγότων τμημάτων του έσω οστικού πετάλου στην κρανιακή κοιλότητα. Συνεπεία αυτών των καταγμάτων αναμένονται βαρείες εγκεφαλικές κακώσεις που όμως δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθούν καθότι ο εγκέφαλος, λόγω της σήψης, είναι σε ρευστή κατάσταση αποσύνθεσης.
Θώρακας: Διαπιστώνονται κατάγματα πλευρών (3ης-6ης), δεξιά.
Λάρυγγας – Τραχεία: Αυλός τραχείας, ελεύθερος ξένου σώματος. Υοειδές οστούν ακέραιο. Πνεύμονες: Άνευ κακώσεων. Σήψη-αποσύνθεση.
Καρδία: Άνευ κακώσεων. Σήψη-αποσύνθεση.
Κοιλία: Τοιχώματα άνευ κακώσεων. Διαπιστώνονται αμφοτεροπλεύρως βουβωνοκήλες, άνευ περιεχομένου, πολύ πιο έντονη δεξιά που φτάνει μέχρι το όσχεο. Περιτοναϊκή κοιλότητα ελεύθερη. Στόμαχος: Άνευ κακώσεων. Σήψη-αποσύνθεση.
Ήπαρ: Άνευ κακώσεων. Σήψη-αποσύνθεση.
Σπλην: Άνευ κακώσεων. Σήψη-αποσύνθεση.
Έντερο (λεπτό – παχύ): Άνευ κακώσεων. Σήψη-αποσύνθεση.
Νεφροί: Άνευ κακώσεων. Σήψη-αποσύνθεση.
Ουροδόχος κύστη: Άνευ κακώσεων. Σήψη-αποσύνθεση. κενή.
Γ. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: Ο θάνατος εκτιμάται ότι επήλθε μεταξύ 28-29/8/2022.
Δ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: Ελήφθη δείγμα πτωματικών υγρών και η χοληδόχος κύστη για τη διενέργεια τοξικολογικών εξετάσεων. Ελήφθη τμήμα του αριστερού μηριαίου οστού για ανάλυση DNA.
Ε. ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ: Ο θάνατος του ΤOPALLI JANI επήλθε συνεπεία κακώσεων κεφαλής».Οπως έγραψε η «δημοκρατική», στο ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε για τον 53χρονο του αποδίδονται τα εξής: «Την 28-08-2022, από κοινού με τον συγκατηγορούμενό του (…), ενεργώντας κατόπιν συναπόφασης και με κοινό δόλο, ευρισκόμενοι σε ήρεμη ψυχική κατάσταση αφαίρεσαν τη ζωή άλλου. Πλέον συγκεκριμένα, στο Φαληράκι Ρόδου, την ανωτέρω ημέρα και περί ώρα 23:00, κατόπιν φραστικού επεισοδίου που είχε με τον TOPALLI JANΙ του ΗΑΜΙΤ, έμπροσθεν του ξενοδοχείου με την επωνυμία (…), ιδιοκτησίας του και συγκεκριμένα στον προαύλιο χώρο των δωματίων, πλησίον των κάδων απορριμμάτων, ενεργώντας από κοινού, με την χρήση ενός σχοινιού χρώματος μπλε, το οποίο με βία, τύλιξαν γύρω από το λαιμό του ανωτέρω, σφίγγοντας αυτόν, επέφεραν τον θάνατό του. Εν συνεχεία δε, τοποθέτησαν το πτώμα του ανωτέρω στο (…), μάρκας MITSUBISHI, μοντέλο L 200, ιδιοκτησίας του κατηγορουμένου και το απέρριψαν σε ορεινή ερημική περιοχή στην Ψίνθο Ρόδου, ενώ μετέφεραν το υπ’ αριθ. (…). αυτοκίνητο, μάρκας OPEL μοντέλο ZAFIRA, ιδιοκτησίας του ανωτέρω θανόντος και το εγκατέλειψαν στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής στις Καλυθιές Ρόδου».
Τονίζεται ότι από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης και ιδίως από την βιαιότητα που επέδειξε προς τον παθόντα, τελώντας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, τυλίγοντας ένα σχοινί γύρω από το λαιμό του, με αποτέλεσμα να επέλθει ο θάνατός του, από την περιφρόνηση και απαξία την οποία επέδειξε προς το έννομο αγαθό της ζωής του θανόντος, απορρίπτοντας στη συνέχεια το πτώμα του σε ερημική τοποθεσία, καθώς και από την προσπάθεια αποπροσανατολισμού των αρχών με την εγκατάλειψη του Ι.X. του θανόντος σε έτερη τοποθεσία από αυτήν του πτώματός του και την εντολή του προς τον τεχνικό καμερών του ξενοδοχείου ιδιοκτησίας του να διαγράψει το συλλεχθέν βιντεοληπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του ξενοδοχείου του, με σκοπό να εξαφανίσει τα ίχνη της πράξης του, προκύπτει η επικινδυνότητα του χαρακτήρα του».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του εργολάβου

Ειρηνική συγκέντρωση θα πραγματοποιήσουν το πρωί του Σαββάτου 10 Σεπτεμβρίου έξω από το Δικαστικό Μέγαρο φίλοι, συνεργάτες και συμπατριώτες του άτυχου εργολάβου οικοδομών Jani Topalli, ημέρα κατά την οποία αναμένεται να απολογηθούν για την πράξη τους, ο 53χρονος Ροδίτης που ομολόγησε ότι σκότωσε τον 46χρονο όπως επίσης και ο 20χρονος γιος του που κατηγορείται για συνέργεια στην αποτρόπαιη δολοφονία.

Στόχος της συγκέντρωσης, διαδικτυακό κάλεσμα για την οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, είναι να σταλεί το μήνυμα πως η αλβανική κοινότητα αλλά και η τοπική κοινωνία ζητούν δικαίωση στη μνήμη του άτυχου 46χρονου για τον μαρτυρικό και άδικο θάνατό του στα χέρια πατέρα και γιου.
Η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 08:30 το πρωί του Σαββάτου 10 Σεπτεμβρίου και όπως δήλωσε στη «δημοκρατική» ο πρόεδρος της αλβανικής κοινότητας Δωδεκανήσου κ. Ari Kasapi αναμένεται να είναι εξαιρετικά μεγάλη η συμμετοχή Αλβανών και Ρόδιων που θέλουν να διαμαρτυρηθούν για τη δολοφονία του Jani Topalli.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της αλβανικής κοινότητας Δωδεκανήσου, η αυθόρμητη απόφαση φίλων και γνωστών του Topalli που διαμένουν στη Ρόδο βρήκε μεγάλη ανταπόκριση και για το λόγο αυτό αναμένεται να είναι μεγάλη και η συμμετοχή στη συγκέντρωση του Σαββάτου.

«Ζητάμε δικαίωση, ζητάμε να τιμωρηθούν οι δράστες για την αποτρόπαιη δολοφονία του συμπατριώτη μας ο οποίος ήταν ένας πολύ καλός άνθρωπος. Θέλουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη. Είμαστε αγανακτισμένοι και θυμωμένοι για το άδικο τέλος του Jani ο οποίος ήταν ένας πολύ καλός άνθρωπος, ένας σωστός επαγγελματίας και βοηθούσε πάρα πολύ κόσμο στη Ρόδο. Η συγκέντρωση αυτή του Σαββάτου δεν είναι οργανωμένη, αποφασίστηκε από τους φίλους και συνεργάτες του Jani και είναι πολύς ο κόσμος από τη Ρόδο που θα παραβρεθεί», λέει στη «δ» ο πρόεδρος της αλβανικής κοινότητας.
Περαιτέρω ο κ. Ari Kasapi, αναφέρει ότι με αφορμή τη δολοφονία του 46χρονου εργολάβου στη Ρόδο, οι πρόεδροι των αλβανικών κοινοτήτων ανά την Ελλάδα, βρίσκονται σε συνομιλίες προκειμένου να διοργανώσουν ταυτοχρόνως συγκεντρώσεις σε κάθε πόλη της Ελλάδας όπου υπάρχουν οργανωμένες κοινότητες Αλβανών προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη δολοφονία του Jani Topalli αλλά και για άλλες δολοφονίες συμπατριωτών τους ανά τη χώρα και τα περιστατικά κακοποίησης εις βάρος τους.
«Είμαστε σε επαφή με τους προέδρους των αλβανικών κοινοτήτων σε διάφορες περιοχές της χώρας για να διοργανώσουμε συγκεντρώσεις ανά την Ελλάδα για τα περιστατικά δολοφονίας που έχουν σημειωθεί στο τελευταίο διάστημα, με αφορμή τη δολοφονία του Jani τον οποίον γνώριζα προσωπικά εδώ και οκτώ χρόνια. Βοηθούσε αρκετό κόσμο στο νησί. Ο Jani έκανε πολλές διευκολύνσεις και ανελάμβανε μεγάλες δουλειές. Πολλές φορές πλήρωνε από την τσέπη του ακόμα και τα υλικά και η εξόφληση γινόταν αργότερα, δεν είχε θέμα. Είχε οικονομική άνεση και εξυπηρετούσε πολλούς επαγγελματίες που δεν είχαν οικονομική ρευστότητα για να τον εξοφλήσουν άμεσα. Επιανε μεγάλες δουλειές σε ξενοδοχεία για 500.000 ευρώ, για 1.000.000 ευρώ… Ηταν πολύ αγαπητός και ως εργολάβος και ως άνθρωπος και ήταν πολύ άδικο αυτό που συνέβη. Αυτό έγινε και στην περίπτωση του δολοφόνου του. Του έκανε εργασίες στο ξενοδοχείο του με δικά του υλικά και δικούς του εργάτες και περίμενε χρόνια για να εξοφληθεί για αυτά τα 100.000 ευρώ και ο ξενοδόχος τον κορόιδευε. Για ένα χρέος 100.000 ευρώ του έδινε πότε 300 πότε 500 ευρώ μετά από τόσα χρόνια», λέει ο κ. Ari Kasapi.
Να σημειωθεί ότι η κηδεία του 46χρονου Jani Topalli θα γίνει στην Αλβανία, όπου η υπόθεση έχει απασχολήσει επισταμένως τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, ήδη από την πρώτη στιγμή που δηλώθηκε από τους συγγενείς του η εξαφάνισή του.
Όπως δηλώνει ο κ. Ari Kasapi από την πρώτη στιγμή της εξαφάνισής του συγγενείς και φίλοι είχαν υποψιαστεί ότι κάτι κακό έχει συμβεί στον 46χρονο και από την πρώτη στιγμή υποπτεύθηκαν ότι ο 53χρονος έχει συμμετοχή σε αυτό εξαιτίας της συμπεριφοράς του και των λεγομένων του. Η δε άρνησή του, όπως έγραψε η «δ», να παραδώσει υλικό από τις κάμερες ασφαλείας αναφέροντας ότι δήθεν λειτουργούν μόνο τον χειμώνα ενώ είχε δώσει ήδη εντολή στον τεχνικό να διαγράψει από τις κάμερες ό,τι είχε καταγραφεί, ενίσχυσε τις υποψίες τους γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή υπέδειξαν στην αστυνομία τον 53χρονο ως εμπλεκόμενο στην υπόθεση εξαφάνισης που εξελίχθηκε σε φρικτή δολοφονία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου