Τοπικές Ειδήσεις

Το «σμαραγδένιο νησί» εξαργυρώνει την καλή φήμη που απέκτησε πέρσι

Η Ρόδος πρωτοστατεί στο τουριστικό γίγνεσθαι ακόμη και κάτω από δύσκολες συνθήκες αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητα της στις κρίσεις. Η σεζόν αναμένεται να κλείσει με πάνω από το 50% των τουριστικών αφίξεων του 2019, στόχος που μπορεί να φάνταζε δύσκολος στην αρχή, πλέον όμως θεωρείται ρεαλιστικός.
Ειδικότερα τον Αύγουστο επισκέφθηκαν το νησί 378.000 αλλοδαποί τουρίστες, με αποτέλεσμα να καταγραφεί αύξηση 100% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 ενώ υπολογίζεται ότι το ποσοστό της αύξησης τον Σεπτέμβριο θα σκαρφαλώσει στο 75%!
«Ο Αύγουστος ήταν εξαιρετικός τηρουμένων πάντα των αναλογιών. Το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς εισέπραξε αυτή την αύξηση και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επωφελούνται λίγο-πολύ όλοι οι επαγγελματίες αυτή την αυξημένη κίνηση.
Εκείνο όμως που έχει επίσης μεγάλη σημασία, είναι το γεγονός ότι οι επισκέπτες που δέχθηκε η Ρόδος τον Αύγουστο, προήλθαν από πολλές και διαφορετικές αγορές και όχι από 2-3 συγκεκριμένες. Αποδεικνύεται συνεπώς για μία ακόμη φορά ότι η Ρόδος έχει χτίσει ένα ισχυρό και αναγνωρίσιμο brand. Κυρίως, απεδείχθη πως όταν συνεργαζόμαστε όλοι μαζί και συντονισμένα, μπορούμε να οδηγηθούμε στα προσδοκώμενα αποτελέσματα», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου, κ. Χρήστος Μιχαλάκης και συμπλήρωσε ότι:
«Σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, εκτιμούμε ότι ο Σεπτέμβριος θα κλείσει με αύξηση γύρω στο 70% με 75% των αφίξεων συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο του 2020! Όπως όλα δείχνουν, ο μεγαλύτερος όγκος των αφίξεων θα προέλθει από την Κεντρική Ευρώπη, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου περιμένουμε να έχουμε περισσότερες αφίξεις από το Ισραήλ, που θα καλύψουν την αναμενόμενη μείωση από τις αγορές της ανατολικής Ευρώπης. Παραδοσιακά οι συγκεκριμένες αγορές, σταματούν τα προγράμματά τους μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, όμως σε ένα βαθμό θα καλυφθεί το κενό από άλλες αγορές».
Ο αερολιμενάρχης Ρόδου, κ. Σπύρος Δεληγιάννης δηλώνει ότι η συχνότητα των πτήσεων μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου δεν θα διαφοροποιηθεί σημαντικά από τους ρυθμούς του Αυγούστου.
«Διαπιστώνουμε πως ο ρυθμός των αφίξεων δεν παρουσιάζει κάποια μείωση. Το περασμένο Παρασκευοσαββατοκύριακο είχαμε περισσότερες από 100 πτήσεις και γενικότερα μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου οι ροές θα κυμανθούν στα ίδια περίπου επίπεδα.
Τα ποσοστά πληρότητας των πτήσεων ποικίλουν. Κυμαίνονται από 50% έως 90% που για την εποχή είναι ικανοποιητικά», δήλωσε ο κ. Δεληγιάννης.
Αναλύοντας κανείς τα δεδομένα του Αυγούστου, διαπιστώνει πως κυριάρχησαν οι αφίξεις από τη Γερμανία. Μάλιστα, υπήρξε απροσδόκητα μεγάλη αύξηση του αριθμού των Γερμανών που δέχθηκε η Ρόδος τον φετινό Αύγουστο σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019. Συγκεκριμένα επισκέφθηκαν τον προορισμό περισσότεροι από 93.000 Γερμανοί έναντι 76.500 τον Αύγουστο του 2019!
Γενικότερα, η Ρόδος έχει δεχθεί επισκέπτες από 34 διαφορετικές χώρες και ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών από τις 31 από αυτές έχει τουλάχιστον διπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2020! Υπάρχουν και αγορές όπως η ρουμανική ή η ουκρανική από τις οποίες η Ρόδος δέχθηκε φέτος σχεδόν το διπλάσιο αριθμό επισκεπτών σε σύγκριση με το 2020.
«Εν ολίγοις, η καλή πορεία του Αυγούστου δίνει ώθηση στον Σεπτέμβριο ενώ βοηθά και η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας. Με βάση λοιπόν όλα αυτά τα δεδομένα, μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι θα υπερβούμε τον αρχικό στόχο του 1,2 εκατομμυρίου αφίξεων. Με τα σημερινά δεδομένα είναι πολύ εφικτό και ένα ρεαλιστικό το νούμερο αυτό.
Πιστεύω πώς εύκολα θα υπερβούμε πλέον το 1,3 εκατομμύριο αφίξεις, δηλαδή πάνω από το 50% του 2019», αναφέρει ο κ. Μιχαλάκης επισημαίνοντας ότι προφανώς και εξαργυρώνει η Ρόδος την καλή φήμη που απέκτησε πέρυσι. Βάζει όμως πλέον γερές βάσεις για μία πολύ καλή σεζόν το 2022.
Και δεν κινείται ανοδικά μόνο ο τουρισμός των τσάρτερ, αλλά και ο θαλάσσιος τουρισμός και ο τουρισμός γιώτινγκ.
Μπορεί βέβαια να έχει σχηματισθεί πολύ συγκεκριμένη εικόνα για το πώς θα κλείσει η σεζόν από άποψη τουριστικών ροών, δεν μπορούν όμως να εκτιμηθούν ακόμη με ακρίβεια τα οικονομικά μεγέθη αν και σε σύγκριση με το 2020, η βελτίωση είναι δεδομένη. Δεν αποκλείεται όμως οι εισπράξεις να πλησιάζουν σε κάποιες περιπτώσεις ή σε κάποιους κλάδους ακόμη και τα δεδομένα του 2019!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου