Τοπικές Ειδήσεις

Μεγάλες διαφορές στην αύξηση κρουσμάτων και θανάτων από κορωνοϊό στις Περιφέρειες της χώρας

Στο άρθρο αυτό θα εξετάσουμε την αύξηση των κρουσμάτων (στο Μέρος Ι) και των θανάτων (στο Μέρος ΙΙ) στο Σύνολο και στις περιφέρειες της χώρας το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου (και συγκεκριμένα την 2α Σεπτεμβρίου σε σχέση με την 10η Ιουνίου).

Μανόλης Γ. Δρεττάκης

Τα στοιχεία που χρησιμοποιούμε είναι αυτά που ανακοινώνονται από την κυβέρνηση.

Ι. Κρούσματα από κορωνοϊό στις Περιφέρειες και στο σύνολο χώρας

Στην 1η στήλη του Πίνακα 1 στήλη δίνεται ο πληθυσμός των περιφερειών και του Συνόλου Χώρας, στη 2η δίνονται τα κρούσματα από κορωνοϊο την 10.6.20, στην 3η την 2.9.20, στην 4η  η σχέση των κρουσμάτων της 2ης  με εκείνα της 1ης στήλης (δηλαδή  φορές περισσότερα ήταν τα κρούσματα την 2.9.20 σε σχέση με την 10.6.20) και στις δύο τελευταίες στήλες ο αριθμός των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους (για σύγκριση ανάμεσα στις περιφέρειες) την 10.6.20 και την 2.9.20.

διαφορές στην αύξηση  κρουσμάτων και θανάτων από κορωνοϊό στις Περιφέρειες της χώρας Από την προτελευταία γραμμή του Πίνακα φαίνεται ότι ένας σημαντικός αριθμός κρουσμάτων (29% του συνόλου την 10.6.20 και 10% την 2.9.20) σημειώθηκαν ´εκτός νομώνª. Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται από τη μα μεριά εκείνοι που δεν διαπιστώθηκε σε ποιο νομό ανήκουν και από την άλλη εκείνοι που δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα. Από ην 4η στήλη του Πίνακα φαίνεται ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές στην αύξηση των κρουσμάτων ανάμεσα στις περιφέρειες της χώρας.

Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στο Νότιο Αιγαίο (κυρίως Ρόδο και Κω) και ακολουθούν (με μεγάλη διαφορά) η Κρήτη και τα Ιόνια Νησιά. Πρόκειται για τις περιφέρειες που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό του συνόλου των τουριστών στη χώρα. Η μικρότερη αύξηση σημειώθηκε στη Δυτική Ελλάδα (στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας). Στο Σύνολο Χώρας τα κρούσματα υπερτριπλασιάστηκαν.

Εξαιτίας  των πολύ μεγάλων διαφορών στην αύξηση κρουσμάτων στις περιφέρειες της χώρας σημειώθηκαν μεγάλες ανακατατάξεις στη σειρά τους σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους.

Πιο συγκεκριμένα: Η μεγαλύτερη χειροτέρευση θέσης σημειώθηκε στο Νότιο Αιγαίο (από την 4η θέση την 10.6.20  «ανέβηκε» στην 2η και η μεγαλύτερη βελτίωση στη Δυτική Ελλάδα (από την 5η «κατέβηκε» στη 13η (με το μικρότερο αριθμό). Η θέση της Κρήτης χειροτέρευσε ελαφρά (από την 8η στην 9η θέση). Την 1η θέση και τις δύο ημερομηνίες κατείχε η Δυτική Μακεδονία (νομοί Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας).

ΙΙ. Θάνατοι από κορωνοϊό στις Περιφέρειες και στο σύνολο χώρας

Στην 1η στήλη του Πίνακα 2 στήλη δίνεται ο πληθυσμός των περιφερειών και του Συνόλου Χώρας, στη 2η οι θάνατοι από κορωνοϊο την 10.6.20 και στην 3η την 2.9.20. Στις δύο τελευταίες στήλες δίνεται ο αριθμός των θανάτων ανά 100.000 κατοίκους (για σύγκριση ανάμεσα στις περιφέρειες) την 10.6.20 και την 2.9.20

Από τη 2η και την 3η στήλη του Πίνακα φαίνεται ότι θάνατοι από κορωνοϊό την 10.6.20 δεν υπήρχαν στις περιφέρειες: Ήπειρο, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, ενώ την 2.9.20 στη Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και το Νότιο Αιγαίο.

Η Αττική και τις δύο ημερομηνίες είχε τους περισσότερους θανάτους (44% του συνόλου την 10.6.20 και το 37% την 2.9.20). Από τις δύο τελευταίες στήλες του Πίνακα φαίνεται το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων ανά 100.000 κατοίκους και τις δύο ημερομηνίες είχε η Δυτική Μακεδονία. Την 10.6.20 η Κρήτη, ανάμεσα στις 8 περιφέρειες που είχαν θανάτους από κορωνοϊο, κατείχε την 8η θέση με τους λιγότερους, ενώ την 2.9.20 από τις 10 περιφέρειες που είχαν θανάτους κατείχε την 9η. Λιγότερους είχε η Θεσσαλία.

Κλείνοντας το άρθρο της 15.6.20 στην εφημερίδα «Πατρίς» έγραφα:  ´Σε ό,τι αφορά το τρέχον κύμα, η μέχρι σήμερα κατάσταση στη χώρα, παρά τη χαλάρωση των  μέτρων και παρά την ανευθυνότητα της συμπεριφοράς πολιτών και επιχειρηματιών, τα κρούσματα και οι θάνατοι από κορωνοϊό δεν έχουν, μέχρι σήμερα (12.6.20) αυξηθεί σημαντικά.

Το τι, όμως, θα συμβεί μετά την είσοδο μεγάλου αριθμού τουριστών (ακόμη και πολύ μικρού σε σχέση με τον περυσινό) κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει. Κατά συνέπεια το μόνο που μπορεί να ελπίζει κανείς είναι να μην ανατραπεί η σημερινή «εικόνα», διότι αν ανατραπεί είτε εξ υπαιτιότητας μας ή από το όποιο τουριστικό ρεύμα ή από την αδυναμία της Πολιτείας να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις που θα προκύψουν, οι συνέπειες θα είναι δραματικές». Δυστυχώς τον Αύγουστο η προηγούμενη κατάσταση ανατράπηκε. Ας ελπίσουμε αυτό να μην συνεχιστεί το Σεπτέμβριο, αν και οι πρώτες ημέρες του μήνα κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές είναι.

*Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης  είναι πρώην: Αντιπρόεδρος της Βουλής, Υπουργός και Καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

Πηγή: patris.gr/

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου