Ειδήσεις

Το μήνυμα Μητσοτάκη για διπλές εκλογές το 2023

Όπως συνήθως συμβαίνει μετά από κάθε παρουσία Πρωθυπουργού σε ΔΕΘ τα τελευταία χρόνια, ειδικά μέσα στην κρίση, οι οικονομικές εξαγγελίες είναι το θέμα που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Τόσο του Τύπου και των πολιτών, όσο και της αντιπολίτευσης.

Έτσι συμβαίνει και σήμερα, την επομένη της επίσκεψης Μητσοτάκη στην 84η ΔΕΘ, όπου η κύρια συζήτηση αφορά τις εξαγγελίες που έκανε ο Πρωθυπουργός για την οικονομία, τις φοροελαφρύνσεις, τις μειώσεις στις εισφορές, τα χρονοδιαγράμματα, τη στρατηγική του για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, θέμα που προκαλεί και αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση, που επιμένει ότι ο Πρωθυπουργός έπρεπε να είχε υιοθετήσει τη δική της πρόταση για τη δημιουργία εγγυητικού λογαριασμού, πρόταση που ωστόσο δεν ήταν ούτε σε προπαερασκευαστικό στάδιο, ενώ δεν είχε καν μπει στο τραπέζι των συζητήσεων με τους Θεσμούς. Ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί μία άλλη γραμμή για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων το 2021 και το 2022, προσπαθεί να πετύχει άτυπη μείωση μέσω της αλλαγής της χρήσης των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα που θα επιστραφούν για το 2020 και θα κριθεί για αυτήν του την επιλογή. Αν πετύχει, θα δώσει μεγάλη ώθηση στην οικονομία και ένα ισχυρό «κτύπημα» στην αξιωματική αντιπολίτευση. Αν δεν πετύχει, θα αναγκαστεί από τη μία να συνεχίσει τη σφιχτή οικονομική πολιτική και από την άλλη να δίνει εξηγήσεις στην αξιωματική αντιπολίτευση, που θα αισθάνεται δικαιωμένη για την κριτική της. Σε κάθε περίπτωση, καθαρή εικόνα για το τι θα γίνει σε αυτό το μείζον θέμα δεν θα έχουμε πριν από την άνοιξη του 2020, με ενδιάμεσο σταθμό τα Eurogroup του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου, όπου θα κλείσει το τι θα γίνει για το 2020 και θα φανούν οι προθέσεις των εταίρων για τα περαιτέρω.

Η παρουσία του κ. Μητσοτάκη ωστόσο στην 84η ΔΕΘ, είχε πολιτικές ειδήσεις που υποτιμήθηκαν.

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι δεν προτίθεται να συνδέσει ζητήματα εκλογικού νόμου με την αναθεώρηση του Συντάγματος, βάζοντας τέλος στη συζήτηση που είχε ανοίξει από τις παρεμβάσεις Βενιζέλου και Αλιβιζάτου περί σύνδεσης των δύο συζητήσεων με στόχο την αλλαγή του επίμαχου άρθρου που θα επέτρεπε την άμεση εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου από τις επόμενες εκλογές με 180 (αντί για 200) βουλευτές.

Το μήνυμα που έστειλε προς την αντιπολίτευση, την κοινή γνώμη, ακόμα και το εσωτερικό του κόμματός του, είναι ότι θα εξαντλήσει την τετραετία και αν δεν περάσει ο εκλογικός νόμος (σ.σ. για τον οποίο δεν αποκάλυψε κάτι νέο) με 200 ψήφους για να ισχύει από τις επόμενες εκλογές, το 2023 η χώρα θα πάει σε διπλές εκλογές. «Αν δεν έχει αλλάξει ο εκλογικός νόμος με 200 βουλευτές, οι επόμενες εκλογές θα είναι απλής αναλογικής, Άρα, θα είναι μια διπλή κάλπη. Να ξέρουμε πού οδεύουμε, θα περάσουμε δυστυχώς από τη διαδικασία της διπλής κάλπης» είπε.

Αν δεν αποτελεί τακτικό ελιγμό, η θέση αυτή βάζει δύσκολα σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ακόμα και στον ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να «φωνάζει» ακόμα υπέρ της απλής αναλογικής, αλλά με το 31,8% που πήρε στις εθνικές εκλογές και τη σκέψη ότι θα δώσει μάχη για να κερδίσει στις επόμενες εκλογές ως ισχυρός πόλος εξουσίας με απόσταση από τα άλλα μικρά κόμματα, δε θα του «κακόπεφτε» ο κ. Μητσοτάκης να πέρναγε τον νέο εκλογικό νόμο με 200 ψήφους, χωρίς ο κ. Τσίπρας να «λερώσει» τα χέρια του.

Ο κ. Μητσοτάκης, επίσης, έδειξε να παίρνει αποστάσεις από τη διενέργεια εξεταστικών επιτροπών για τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης (εξάμηνο 2015, ΔΕΗ, Novartis κλπ.) αν και συνεργάτες του χθες έλεγαν ότι το συμπέρασμα αυτό δεν είναι σωστό.

«Δεν έχω πρόθεση να μετατρέψω τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών», απάντησε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, όταν ρωτήθηκε για τα γεγονότα του 2015, τα οποία, όπως είπε, «έχουν κριθεί πολιτικά», προσθέτοντας ότι δεν προτίθεται να επιστρέψει σε ένα παρελθόν «εξαιρετικά επώδυνο». Ίσως τα ανοίγματα που θα επιδιώξει ακόμα και για να «στριμώξει» την αξιωματική αντιπολίτευση το επόμενο διάστημα, δεν επιτρέπει σε αυτή τη φάση εξεταστικές.

Πηγή naftemporiki.gr

Του Γιάννη Καμπουράκη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου