ΕΙΔΗΣΕΙΣ

“Φωτιά” τα εισιτήρια αεροπλάνων (+62,3%) και πλοίων (+25,4%)

news room 1 λεπτό ανάγνωση
αεροπορικά εισιτήρια

Οι με­τα­φο­ρές απο­τέ­λε­σαν την κα­τη­γο­ρία με τις με­γα­λύ­τε­ρες αυ­ξή­σεις τιμών, σύμ­φω­να με τα στα­τι­στι­κά που δη­μο­σί­ευ­σε χθες η ΕΛ­ΣΤΑΤ.

Όπως ανα­κοί­νω­σε η ΕΛ­ΣΤΑΤ, από τη σύ­γκρι­ση του Γε­νι­κού ΔΤΚ Ιου­λί­ου 2022 με τον αντί­στοι­χο Δεί­κτη του Ιου­λί­ου 2021, προ­έ­κυ­ψε αύ­ξη­ση 11,6%.

Σε σχέση με τον Ιού­νιο πα­ρα­τη­ρή­θη­κε απο­κλι­μά­κω­ση, καθώς ο Γε­νι­κός ΔΤΚ πα­ρου­σί­α­σε μεί­ω­ση 1,8% ένα­ντι μεί­ω­σης 1,4%.

Σύμ­φω­να με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., σε σύ­γκρι­ση με τον Ιού­λιο του 2021, πα­ρα­τη­ρή­θη­κε αύ­ξη­ση 20,6% στην ομάδα “Με­τα­φο­ρές”, λόγω αύ­ξη­σης, κυ­ρί­ως, των τιμών σε:

και­νούρ­για αυ­το­κί­νη­τα, με­τα­χει­ρι­σμέ­να αυ­το­κί­νη­τα, ανταλ­λα­κτι­κά και αξε­σουάρ αυ­το­κι­νή­του, καύ­σι­μα και λι­πα­ντι­κά, συ­ντή­ρη­ση και επι­σκευή εξο­πλι­σμού προ­σω­πι­κής με­τα­φο­ράς, με­τα­φο­ρά επι­βα­τών με ταξί, ει­σι­τή­ρια με­τα­φο­ράς επι­βα­τών με αε­ρο­πλά­νο, ει­σι­τή­ρια με­τα­φο­ράς επι­βα­τών με πλοίο.

Κυ­ριό­τε­ρες με­τα­βο­λές τιμών Ιού­λιος 2022 – Ιού­λιος 2021

Ει­δι­κό­τε­ρα, οι κυ­ριό­τε­ρες με­τα­βο­λές τιμών στην κα­τη­γο­ρία “Με­τα­φο­ρές” δια­μορ­φώ­θη­καν ως εξής:

-Με­τα­φο­ρά επι­βα­τών με αε­ρο­πλά­νο: +62,3%,

-Με­τα­φο­ρά επι­βα­τών με πλοίο: +25,4%,

-Με­τα­φο­ρά επι­βα­τών με ταξί: +32,9%,

-Καύ­σι­μα και λι­πα­ντι­κά: +33,0%,

-Αυ­το­κί­νη­τα και­νούρ­για: +12,4%,

-Αυ­το­κί­νη­τα με­τα­χει­ρι­σμέ­να: +15,9%.

Αντί­στοι­χα, και τον Ιού­νιο ο πλη­θω­ρι­σμός “χτύ­πη­σε κόκ­κι­νο” στις με­τα­φο­ρές, καθώς σε σύ­γκρι­ση με τον Ιού­νιο του 2021, τα ει­σι­τή­ρια των επι­βα­τών με αε­ρο­πλά­νο ήταν αυ­ξη­μέ­να κατά 48,5% και των πλοί­ων κατά 20,4%, τα κό­μι­στρα των ταξί κατά 32,9%, τα καύ­σι­μα και λι­πα­ντι­κά κατά 45,6%, τα νέα αυ­το­κί­νη­τα κατά 12,2% και τα με­τα­χει­ρι­σμέ­να κατά 15,9%.

Άνο­δος επι­βα­τι­κής κί­νη­σης σε σχέση με πέ­ρυ­σι

Ωστό­σο, παρά τις ση­μα­ντι­κές αυ­ξή­σεις στα αε­ρο­πο­ρι­κά και ακτο­πλοϊ­κά ει­σι­τή­ρια, “υπερ­νι­κά” η διά­θε­ση για τα­ξί­δι.

Είναι εν­δει­κτι­κό ότι, σύμ­φω­να με στοι­χεία της ΥΠΑ και στο σύ­νο­λο των ελ­λη­νι­κών αε­ρο­δρο­μί­ων, η κί­νη­ση του πρώ­του εξα­μή­νου του 2022 προ­σέγ­γι­σε το 90,6% του 2019, με τον συ­νο­λι­κό αριθ­μό των δια­κι­νη­θέ­ντων επι­βα­τών να ανέρ­χε­ται στα 22.407.879.

Μά­λι­στα, τον Ιού­νιο, οι αφί­ξεις επι­βα­τών από το εξω­τε­ρι­κό ήταν ορια­κά με­γα­λύ­τε­ρες σε σύ­γκρι­ση με τον Ιού­νιο του 2019 (3.480.812, άνο­δος 0,1%).

Σε σχέση με πέρσι, η άνο­δος της επι­βα­τι­κής κί­νη­σης ανήλ­θε στο 269,1% στο πρώτο εξά­μη­νο και τον Ιού­νιο στο 167,6%.

Αντί­στοι­χα, και στην ακτο­πλο­ΐα κο­ρυ­φώ­νε­ται η κί­νη­ση. Το τε­λευ­ταίο Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο του Ιου­λί­ου ανα­χώ­ρη­σαν από το λι­μά­νι του Πει­ραιά πε­ρί­που 106.000 επι­βά­τες για Κρήτη, Αρ­γο­σα­ρω­νι­κό, Κυ­κλά­δες, ανα­το­λι­κό Αι­γαίο και Δω­δε­κά­νη­σα, όταν το αντί­στοι­χο χρο­νι­κό διά­στη­μα πέρσι είχαν ανα­χω­ρή­σει 91.000, ση­μειώ­νο­ντας αύ­ξη­ση 16,48%.

Από τις αρχές Ιου­λί­ου, μόνο από το λι­μά­νι του λι­μά­νι του Πει­ραιά, ανα­χώ­ρη­σαν πε­ρισ­σό­τε­ροι από 765.000 επι­βά­τες, ενώ από τη Ρα­φή­να 173.000.

Σύμ­φω­να με στοι­χεία του Λι­με­νι­κού Σώ­μα­τος, σε σύ­γκρι­ση με το αντί­στοι­χο χρο­νι­κό διά­στη­μα του 2021, ση­μειώ­θη­κε αύ­ξη­ση 13% στο λι­μά­νι του Πει­ραιά και 11,6% στο λι­μά­νι της Ρα­φή­νας.

Πηγή capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.