Ρεπορτάζ

Πιλοτικό πρόγραμμα «ευφυών μεταφορών»

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε προχθές το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, με αντικείμενο την λειτουργία των συστημάτων ευφυών μεταφορών, που έχουν εγκατασταθεί στη Ρόδο.
Συγκεκριμένα ο υπεύθυνος λειτουργίας του έργου «Δίαυλος» κ. Γιώργος Σάρρος ενημέρωσε τους εργαζόμενους του Δήμου για τα συστήματα ευφυών μεταφορών, που εδώ και λίγο καιρό λειτουργούν πιλοτικά στη Ρόδο.
Η λειτουργία των συστημάτων υλοποιείται στα πλαίσια της εγκεκριμένης Πράξης «ΔΙΑΥΛΟΣ».

Το πιλοτικό σύστημα θα συλλέγει κυκλοφοριακά δεδομένα σε «πραγματικό» χρόνο (μέσω ανιχνευτών χρόνων διαδρομής), τα οποία θα επεξεργάζονται ειδικές εφαρμογές Ευφυών Μεταφορών στο κέντρο ελέγχου οι οποίες στην συνέχεια θα διαχέουν τις κυκλοφοριακές και άλλες πληροφορίες (ενδιαφέροντος του Δήμου) σε ποικίλα κανάλια επικοινωνίας (όπως διαδικτυακό τόπο, smart-phones και πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων ενημέρωσης κοινού).
«Ως ευφυή συστήματα», όπως εξήγησε ο κ. Σάρρος, ορίζονται τα συστήματα που προκύπτουν από την ενσωμάτωση πληροφοριών και τεχνολογιών επικοινωνίας με την οδική υποδομή τους χρήστες του οδικού δικτύου και τα μέσα μετακίνησης.

Μέσω του έργου θα αναπτυχθεί σύστημα παρακολούθησης του στόλου της Δημοτικής Συγκοινωνίας και διαχείρισης τηλεματικών πληροφοριών με σκοπό την παροχή υπηρεσιών πληροφόρησης προς τους πολίτες σχετικά με τις μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μέσω πολλαπλών καναλιών.
Η πλατφόρμα ευφυών μεταφορών θα λειτουργεί σε ενιαίο κέντρο ελέγχου στο Δήμο, επιτρέποντας την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο του στόλου αστικής συγκοινωνίας δίνοντας τη δυνατότητα επέμβασης επί της εκτέλεσης των δρομολογίων και τον υπολογισμό του αναμενόμενου χρόνου άφιξης οχήματος σε στάση.
Στόχος των συγκεκριμένων συστημάτων είναι και η καλύτερη εκμετάλλευση του οδικού δικτύου με ασφάλεια και λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Μέσω των ευφυών συστημάτων είναι δυνατό να παρέχονται στο κοινό σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες σχετικά με:
-Χρόνους διαδρομής και κυκλοφοριακές συνθήκες σε οδούς
-Μεταβλητά όρια ταχύτητας
-Δρομολόγηση
-Οδικά συμβάντα ( κλείσιμο οδών)
-Προειδοποιήσεις για έργασίες συντήρησης
-Μετεωρολογικές Συνθήκες
Τα συστήματα ευφυών μεταφορών μπορούν να συμβάλουν ακόμη:
-Στην παροχή πληροφόρησης για τους μετακινούμενους
-Στον έλεγχο της κυκλοφορίας
-Στη διαχείριση των χώρων στάθμευσης
-Στον εντοπισμό συμβάντων στο οδικό δίκτυο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου